You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2014. február 6., csütörtök (MTI) -
A Vajdasági Magyar Szövetség nem csak az előre hozott szerb parlamenti választásokon, hanem a belgrádi önkormányzati választásokon is önállóan indul - mondta Nebojsa Marjanovic, a párt helyi szervezetének elnöke csütörtökön a szerb fővárosban az MTI tudósítójának.

Marjanovic kifejtette, hogy Belgrádban a természetes választási küszöb által adott lehetőségeket kihasználva, kisebbségi pártként indulnak a választásokon, de nem teljes listával, csupán 37 jelöltet indítanak. Egyelőre az induláshoz szükséges támogatói aláírásokat gyűjtik.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád/Szabadka, 2014. február 5., szerda (MTI) -
Koalíciós megállapodást írt alá a vajdasági magyar, horvát és bosnyák nemzeti kisebbség öt kisebb politikai pártja, amelyek közösen indulnak a március 16-i előre hozott szerbiai parlamenti választásokon.

A pártok a közös választási listát, a Nemzeti Közösségek Listáját szerdán mutatták be szabadkai sajtótájékoztatójukon. Elhangzott: céljuk az, hogy három képviselői helyet szerezzenek a - 250 fős - belgrádi parlamentben.
A jelenlegi koalíciót a Magyar Remény Mozgalom (MRM), a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), a Magyar Egység Párt (MEP), a Bosnyákok Demokratikus Közössége (BDZ) és a Horvátok Demokratikus Közössége (HDZ) alkotja.

Szeged, 2014. február 5., szerda (MTI) – Tíz kilogramm marihuánát találtak egy szerbiai férfi autójában elrejtve a röszkei határátkelőhelyen – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a drog a hátsó ülések és a csomagtér között kialakított üregben volt tíz csomagban.

Szeged, 2014. február 5., szerda (MTI) – A szerb hatóságok által elrendelt forgalomkorlátozás miatt feltorlódott kamionok közül csaknem ötszáz szerda reggelre már kilépett a röszkei határátkelőhelynél – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

A tehergépjárművek forgalmának korlátozását a rossz útviszonyok és a rendkívüli időjárás miatt pénteken rendelték el a szerb hatóságok. A forgalom kedd délelőtt indulhatott el ismét.

Budapest, 2014. február 4., kedd (MTI) - A hóhelyzet miatt szerda éjfélig csak Szabadkáig közlekednek a Budapest-Belgrád közötti nemzetközi vonatok - közölte kedd este a Mávinform sajtóügyeletese.

A korlátozás az Avala Eurocity és a Beograd nemzetközi gyorsvonatot érinti - mondta Kavalecz Imre.

Budapest, 2014. február 4., kedd (MTI) - A március 16-ára előre hozott szerbiai és az április 6-i magyarországi parlamenti választás is téma volt Orbán Viktor miniszterelnök és a Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ) vezető Pásztor István keddi budapesti megbeszélésén - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a kormányfő és a VMSZ elnöke áttekintette a vajdasági magyar kulturális autonómia továbbépítésének lehetőségeit a szerbiai európai uniós csatlakozási folyamat és a szerb alkotmánybírósági döntés tükrében. Utóbbi értelmében a Vajdaság statútumát át kell dolgozni vagy újra kell írni.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2014. február 4., kedd (MTI) -
Ivica Dacic miniszterelnök szerint Szerbiának fontosabb dolga is lett volna az előre hozott parlamenti választásoknál. A szerb kormányfő erről kedden a Danas című napilapnak adott interjúban beszélt.

A távozó kormányfő elmondta, hogy pártja, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) tartotta magát ahhoz a prioritási listához, amelyet a kormány megalakításakor állítottak össze, vagyis az uniós tárgyalásokhoz, a koszovói kérdés megoldásához és a reformokhoz. A választások kiírása nem szerepelt ezek között - szögezte le Dacic. Hozzátette azonban: azt követően, hogy a köztársasági elnök március 16-ra kiírta a voksolást, annak szükségességéről már felesleges beszélni.

Budapest, 2014. február 1., szombat (MTI) - Személyautóval már be lehet lépni Szerbiába Röszkénél, a tehergépjárművek beléptetését továbbra is korlátozzák - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szombat hajnalban a rendőrség honlapján.

A szerb hatóság tájékoztatása szerint az autósoknak járhatóvá tették az autópályát, a Magyarországról kilépő forgalom hajnalban megindult.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád/Szabadka, 2014. január 31., péntek (MTI) -
A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az előre hozott parlamenti választásokon szeretné megtartani mind az öt képviselőjét, és a majdani kormánykoalíció részeként kíván politizálni - jelentette be pénteki szabadkai sajtótájékoztatóján Pásztor István, a párt elnöke.

"Csak ha benn vagyunk a döntéshozatal folyamatában, és nem ellenzéki szerepből próbáljuk érvényesíteni az érdekeinket, akkor vannak meg az esélyei annak, hogy az uniós tárgyalások folyamatában, az ország átalakításának folyamatában a mi prioritásaink, a mi érdekeink ne sérüljenek" - hangsúlyozta.

ÚJVIDÉK – Vajdaság autonómiája a végnapjait éli – mondta tegnap Újvidéken Branislava Kostić, a Vajdasági Klub elnöke. „Vajdaság autonómiájára a teljes megszűnés vár” – mutatott rá a civil szervezet vezetője a tegnapi újvidéki értekezleten. Amennyiben a statútumot összehangolják a jelenlegi szerbiai alkotmánnyal, az az autonómia megszűnéséhez vezető lépés” – vélekedett Kostić.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó