You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

LUDAS – Mintegy 50 észak-bácskai termelő tiltakozott a közlekedésbiztonsági törvény azon rendelkezése miatt, hogy kötelező a mezőgazdasági csatolható eszközök regisztrálása.

LUDAS – Ludason nem verseket mondanak a locsolók, hanem ludaikat viszik itatásra a nagylányokhoz. A faluban a Ludas Matyi Művelődési Egyesület közreműködésével szervezték meg a locsolkodást.

LUDAS – Három és fél évtizede szerepel a Ludasi-tó az ún. Ramsari egyezmény listáján, amely a nemzetközileg jelentős vadvizeket hivatott megőrizni. A minap, március 28-án ünnepelték a tó napját, mivel ekkor vették fel a Ramsari egyezmény listájára. A Ludasi-tó valójában már a múlt század derekától a védelem valamilyen formáját élvezte – most is különleges természetvédelmi rezervátumnak számít és államilag védett. Ennek ellenére egyre szennyezettebb.

LUDAS – A szalmakazal felgyújtásával kívánta magáról elterelni a figyelmet az a férfi, aki a ludasi Baka család tanyáját akarta kifosztani. Az elkövetőt végül a házbeliek kapták el – a tanya padlásán bukkantak rá, így a szabadkai rendőrségnek a besurranó előállításán kívül már nem sok dolga akadt.

LUDAS – A Ludas Openre keresztelt kártyaversenynek olyan ambíciója van, hogy a Szabadka melletti Ludason szervezzék meg a világbajnokságot filkózásban, snapszliban, meg hetesezésben. Régi kártyajátékok ezek, amelyeket az 1800-as évektől játsszák magyar-kártyákkal.

LUDAS – Az észak-bácskai sertéstenyésztők meg a húsfeldolgozók azt mondják: tavaszra komoly húsárakra és esetleges húshiányra számíthatunk, amennyiben tovább csökken a hízósertések és malacok felvásárlási ára.

LUDAS – Egy magyarkanizsai vállalkozónak vágóhídja, egy ludasinak pedig húsfeldolgozó üzeme van. Önmagában azonban egyikük sem boldogulhatott, így eldöntötték, hogy egyesítik kapacitásaikat és tudásukat.

LUDAS – Augusztusban döntöttek az illetékesek úgy, hogy a Tisza – Palics csatornán át vizet pumpálnak a Tiszából a Palicsi-tóba. Ezzel a Ludasi-tó apadását is meg lehetett állítani. Mára már leszögezhetjük, hogy a művelettel a tavak élővilágát sikerült megőrizni, de az alacsony vízszint még mindig aggasztó.

LUDAS – A ludasi helyi közösség és az Ostorka egyesület szervezésében a hétvégén megtartották a 4-ik Lovas Találkozót. A lovashagyományokra épülő rendezvény a ludasi vásártéren várta az érdeklődőket.

SZABADKA – Néhány ludasi gazda szerint mivel a szárazság miatt drágulni fog a takarmány, arra kényszerülnek, hogy csökkentsék állatállományukat. Felvetődik a kérdés, emiatt megdrágul-e a hús.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó