You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád/Szabadka, 2014. február 7., péntek (MTI) -
A vajdasági magyarságot érintő legfőbb kérdésekről tárgyalt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) elnöke pénteken Szabadkán.

Találkoztak a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT), a Vajdasági Magyar Szövetség és a Keresztény Értelmiségi Kör képviselőivel. A délelőtti bevezető beszélgetésen a nemzeti tanácsok jogait érintő alkotmánybírósági döntésről, az MNT lehetőségeiről, valamint munkájáról, illetve a közelgő parlamenti választásokról volt szó.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád/Szabadka, 2014. január 30., csütörtök (MTI) -
Ingyenesen adhatják postára szavazataikat a magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni magyar állampolgárok - jelentette be csütörtökön Szabadkán Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.

Elmondta: külképviseleti választási iroda nyílik minden magyar külképviseleten, így a szabadkai magyar főkonzulátuson is.


2014. február 13-15.
Szabadka, Népkör Magyar Művelődési Központ

Színház van az én utcámban!
A Magyar Teátrumi Társaság a Népkör Magyar Művelődési Központtal közösen immár második alkalommal rendezi meg 2014 telén kulturális színházi fesztiválját Szabadkán, a Winteretno fesztivált.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád/Szabadka, 2014. január 23., csütörtök (MTI) -
Háromnapos ingyenes programsorozatot szervez Szabadkán a Magyar Teátrumi Társaság és a helyi Népkör Magyar Művelődési Központ - jelentették be a szervezők csütörtöki szabadkai sajtótájékoztatójukon.

A Winteretno fesztiválon február 13. és 15. között gyermekprogramokkal és színházi előadásokkal várják a közönséget. A téli fesztivál idei mottója: A színház kapaszkodót nyújt mindenkinek!

Kedves kArc-szurkolók, székgyűjtésbe fogtunk. Ha valakinek van otthon olyan széke, amelyik csak porosodik és a helyet foglalja, van egy remek helyünk ahol tárolni (és használni) tudjuk, ha a kArcnak ajándékozzátok. A legközelebbi esten akár már saját széken is ülhettek. Jelentkezni a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának elérhetőségein a nepszinhazkozonseg@gmail.com e-mail címen vagy az 554-285-ös telefonszámon lehet.
Előre is köszönjük!

Desiré Central Station 2013 – I AM DESIRÉ

Nemzetközi / Regionális Kortárs Színházi Fesztivál
Szabadka, 2013. november 23 - 28.

A pályázatra vajdasági vagy vajdasági származású magyar alkotók egész estét betöltő, egy vagy többfelvonásos színműveit várjuk. Egy szerző több munkával is részt vehet a pályázaton.

A Népszínház Magyar Társulatának értékelõ bizottsága két munkát díjaz, amelyeket október végén, a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja kereteiben megrendezendő
Kortárs Vajdasági Magyar Szerzők X. Felolvasószínházában
mutat be a társulat. A felolvasásokat (számos kül- és belföldi szakmai vendég részvételével) vitaest követi. A vitaestek minden érdeklődő számára nyitottak.

A pályamunkák átadási határideje 2013. október 11.

A Felvidéken született Kovács Tamás valamikor három éve ötlötte ki, hogy cserkészcsapata névadója, Majer István előtt tisztelegve – az Ő nyomában járva – három nyár alatt tizenháromezer kilométeres utat jár be: kerékpáron.

Kovács Tamással augusztus 31-én Zentán szeptember 2-án Szabadkán, szeptember 3-án Kupuszinán találkozhatnak.

SZABADKA – Az olasz Perseo és GC013 cégek tegnap telekvásárlási szerződést írtak alá Modest Dulić szabadkai polgármesterrel. A Kisbajmok ipari zónában 300 ezer euróért vásároltak telket. Modest Dulić elmondta, a két olasz befektető bőráru előállításával foglalkozik. Az olasz cégek képviselői bejelentették, hogy még az év során megkezdik gyárcsarnokaik felépítését, melyekben az elkövetkező két év során 250 dolgozót foglalkoztatnának.

SZABDKA – Szerbia és Magyarország határán tegnap új átkelőhelyet nyitottak meg Királyhalom és Ásotthalom települések között. A határátkelőt szerb részről Goran Knežević, a két ország gazdasági vegyes bizottságának társelnöke, mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter, magyar részről pedig Szijjártó Péter, a Miniszterelnöki Hivatal külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára nyitotta meg. A Mezőgazdasági Minisztérium közleménye szerint Knežević úgy értékelte, hogy Szerbia és Magyarország a határátkelőhely megnyitásával is a két ország jószomszédi kapcsolatainak fejlesztését szolgálja, ami rendkívül fontos Szerbia európai integrációja során. Kiemelte, Magyarország fontos gazdasági partnere Szerbiának, az árucsere-forgalom folyamatosan növekszik, és hamarosan meghaladja az egymilliárd eurót.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó