You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

NAGYBECSKEREK – Aleksandar Odžić, a Vajdasági Párt elnöke tegnap este arra szólította fel a vajdasági pártokat és civil szervezeteket, amelyek Vajdaság alkotmányos helyzetének megváltoztatásáért szállnak síkra, hogy fogjanak össze és fogalmazzák meg egységes fellépésük programját az elkövetkező március 16-i választásokon. Odžić Nagybecskereken újságíróknak elmondta, pártja Vajdaság köztársasági státusáért száll síkra a szövetségi Szerbián belül.

NAGYBECSKEREK – Ivan Bošnjak nagybecskereki polgármester tegnap közölte, hogy a városi vízgyár kiépítésére vonatkozó, 2012 áprilisában aláírt szerződés, melyet a német WTE Wassertechnik céggel kötöttek, nem felel meg a hazai és a nemzetközi törvénykezés összes feltételének. Hozzátette azt is, hogy a víz ára az előlátottnál sokkal magasabb lenne.

NAGYBECSKEREK – A csentai állami földterületek bérlői ma a nagybecskereki városháza előtt gyűltek össze. Azt követelték a város illetékeseitől, hogy mielőbb tegyék számukra lehetővé a bérleményeik birtokba vételét a mezőgazdasági munkálatok megkezdése érdekében. Figyelmeztettek a lehetséges incidensekre, mivel a PKB vállalat dolgozói már többször megakadályozták, hogy birtokba vegyék a licitáción szerzett állami földterületeket, melyeket ez a cég használt az elmúlt évtizedekben. „Nem fogunk verekedni, ölre menni. Azért jöttünk, hogy meglássuk, megoldható-e a probléma békés úton, mert ha mi vagyunk a földek tulajdonosai, akkor ezt meg kell mondani, ha van egyáltalán kinek megmondani, mert a PKB ezt szemmel láthatólag tagadja. Ha viszont jogi úthoz folyamodunk, hetek fognak eltelni” – mondta a Beta hírügynökségnek a földművesek egyike, a csentai Jovan Drakulić.

NAGYBECSKEREK – Ma a református templomok harangjai is a Jézus feltámadásának ünneplésére szólították a híveket. A húsvéti ünnepi istentiszteletet Nagybecskereken örökítettük meg kameráinkkal.

NAGYBECSKEREK – Bérmálkozók találkozóját tartották a nagybecskereki székesegyházban. Ezt megelőzően tegnap a Feltámadt című húsvéti képzőművészeti pályázat díjkiosztójára is sor került.

NAGYBECSKEREK – A Vackor iskolába indul! elnevezésű beiskolázási programnak köszönhetően Nagybecskereken három-négyszeresére nőtt azoknak a kis-elsősöknek a száma, akik őszre magyar nyelven indulnak majd iskolába. A Kolibri iskoláskor előtti intézményben csak két magyar-ajkú gyerek van, a Magyar Nemzeti Tanács aktivistáinak viszont sikerült több szülőt is rábeszélni a magyar tagozatra.

NAGYBECSKEREK – Az egyházmegye 2011 végén hirdette meg pályázatát, amelynek fő védnöke Magyarország belgrádi nagykövetének felesége volt.

NAGYBECSKEREK – Dmitrij Fomenko, a NIS Gasprom vezérigazgatójának a helyettese csütörtökön Nagybecskereken kijelentette, hogy a nagyvállalat mindenek előtt a káderképzés terén hosszútávú együttműködést szándékozik kialakítani a közép-bánáti körzet és Nagybecskerek város illetékeseivel. Dušan Šijan közép-bánáti körzetvezető a Fomenkóval való beszélgetése után úgy nyilatkozott, hogy megvan a lehetőség a NIS Gasprom számára szükséges káderek képzésére, ami az első lépést jelenti a további együttműködésben.

NAGYBECSKEREK – Több helyen már ma emlékeztek az 1848-49-es forradalomra. Lukácsfalván megkoszorúzták a Petőfi Emléktáblát, Nagybecskereken pedig a Perlaszi csata hősének tiszteletére állított emléktáblánál emlékeztek.

NAGYBECSKEREK: A Szerb Demokrata Párt nagybecskereki bizottsága javasolja, hogy a város kapja vissza a Petrovgrad elnevezést, nyilatkozta ma Marko Zarubica, a SZDP tisztségviselője, képviselője. „Polgári kezdeményezést indítunk, aláírásgyűjtést szervezünk, reméljük, hogy koalíciós partnereinket és az ellenzéket is megszerezzük az ügynek, mondta Zarubica, akinek a pártja a hatalmi koalícióban van a haladókkal. Indoklása szerin Nagybecskerek (Zrenjanin) az egyedüli város a volt Jugoszláviában és Észak-Európában, amely egy volt kommunista néphős nevét viseli, és különben is Žarko Zrenjanin a Versec melletti Izbištében született.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó