You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

A külhoni magyar óvoda- és iskolapedagógusok munkája nagyban meghatározza a külhoni magyar felső tagozatos diákok közösségének számát. Ezért a „2014 a külhoni magyar felsősök éve” program keretében óvoda- és iskolapedagógusok olyan közös programjainak megvalósítását is támogatjuk, amelyek biztosítják, hogy a külhoni magyar iskolákból minél több diák tanuljon.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a 2014 a külhoni magyar felsősök éve program keretében pályázatot hirdet osztályfőnökök, vagy osztályfőnöki teendőket ellátó pedagógusok számára. A pályázat nyertesei egy hetes továbbképzésen vehetnek részt a Balaton partján, ahonnan osztályfőnöki szerepükben megerősödve, új módszerekkel gazdagodva térhetnek haza diákjaikhoz. A továbbképzésre 100 fő jelentkezését várjuk.

A Nap kel: 7 óra 9 perckor, nyugszik: 16 óra 46 perckor.
A Hold kel: 7 óra 37 perckor, Nyugszik: 19 óra 13 perckor.
NÉVNAPOK: Brigitta, Efraim, Gitta, Ignác, Innocencia, Szevér
Katolikus naptár: Ignác, Brigitta, Szevér
Református naptár: Ignác, Virgínia
Evangélikus naptár Ignác, Virgínia
Zsidó naptár: I. ádár hónap 1. napja

ÚJVIDÉK – A Vajdasági Szociáldemokrata Liga Főbizottsága tegnap este felhatalmazta a párt elnökét, Nenad Čanakot, hogy tárgyalócsoportot alakítson, amelynek az volna a feladata, hogy más polgári irányultságú pártok vezetőivel alakítson egy „polgári blokkot” az elkövetkező választásokra. „A VSZL Főbizottsága úgy döntött, hogy erről tárgyalni lehet a Liberális Demokrata Párttal, Boris Tadićtyal, aki tegnap lépett ki a Demokrata Pártból, Dušan Petrović Együtt Szerbiáért pártjával, valamint a Szociáldemokrata Unióval, továbbá a szakszervezetekkel és a nemzeti kisebbségek pártjaival – áll a párt közleményében.

ÚJVIDÉK – Vajdaság autonómiája a végnapjait éli – mondta tegnap Újvidéken Branislava Kostić, a Vajdasági Klub elnöke. „Vajdaság autonómiájára a teljes megszűnés vár” – mutatott rá a civil szervezet vezetője a tegnapi újvidéki értekezleten. Amennyiben a statútumot összehangolják a jelenlegi szerbiai alkotmánnyal, az az autonómia megszűnéséhez vezető lépés” – vélekedett Kostić.

ÚJVIDÉK – Befejeződött a Vajdaság hét éves fejlesztési tervéről szóló nyilvános vita. A tartományi képviselőházban tartották utolsó fordulóját. A program végrehajtására 900 millió euró értékű beruházásokat irányoznak elő – közölte a Tartományi Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság. A titkárság vezetője, Branislav Bugarski ez alkalomból kijelentette, a dokumentum kijelöli Vajdaság prioritásait az elkövetkező hét évre vonatkozóan, és figyelembe veszi az EU mércéit is.

ÚJVIDÉK – Az első vajdasági regionális szeméttelep, a Mitrovica-Szabács régióban tegnap próbaengedélyt kapott a Tartományi Városépítési, Építésügyi és Környezetvédelmi Titkárságról a munka megkezdéséhez. „A próbaengedély kiadásával megteremtődtek a feltételek az egyik legnagyobb regionális szeméttelep működésének megkezdéséhez Vajdaságban, amely lehetővé teszi a hulladékgyűjtést az Európai Unió mércéivel összhangban” – mondta a szaktitkárság vezetője, Slobodan Puzović újságíróknak Újvidéken.

ÚJVIDÉK – Miloš Vučević, a Szerb Haladó Párt újvidéki városi bizottságának elnöke, Újvidék polgármestere tegnap úgy értékelte, hogy Bojan Pajtić, a vajdasági kormány elnöke a Vajdasági RTV műsorában „botrányos támadást intézett az SZHP ellen”, és „piszkos választási kampányba kezdett”.

ÚJVIDÉK – A Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia nyílt levelet intézett a hazai és a nemzetközi nyilvánossághoz. Ebben tiltakozik a Szerbiai Alkotmánybíróság állásfoglalása miatt, hogy a tartományi képviselőház alaptörvény-ellenesen alakította meg az akadémiát.

Mintegy 137 000 magyar kettős állampolgár jelentkezett eddig, hogy részt kíván venni a magyarországi parlamenti választásokon, közülük 20 ezren vajdaságiak. Magyarországon április 6-án tartják a választásokat. Pálfi Ilona, a magyarországi Nemzeti Választási Iroda elnöke kijelentette, a becslések szerint a szerbiai kettős állampolgárok közül mintegy 40 ezren fognak szavazni.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó