You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

ÚJVIDÉK – A Vajdasági Szociáldemokrata Liga Főbizottsága tegnap este felhatalmazta a párt elnökét, Nenad Čanakot, hogy tárgyalócsoportot alakítson, amelynek az volna a feladata, hogy más polgári irányultságú pártok vezetőivel alakítson egy „polgári blokkot” az elkövetkező választásokra. „A VSZL Főbizottsága úgy döntött, hogy erről tárgyalni lehet a Liberális Demokrata Párttal, Boris Tadićtyal, aki tegnap lépett ki a Demokrata Pártból, Dušan Petrović Együtt Szerbiáért pártjával, valamint a Szociáldemokrata Unióval, továbbá a szakszervezetekkel és a nemzeti kisebbségek pártjaival – áll a párt közleményében.

ÚJVIDÉK – Vajdaság autonómiája a végnapjait éli – mondta tegnap Újvidéken Branislava Kostić, a Vajdasági Klub elnöke. „Vajdaság autonómiájára a teljes megszűnés vár” – mutatott rá a civil szervezet vezetője a tegnapi újvidéki értekezleten. Amennyiben a statútumot összehangolják a jelenlegi szerbiai alkotmánnyal, az az autonómia megszűnéséhez vezető lépés” – vélekedett Kostić.

ÚJVIDÉK – Befejeződött a Vajdaság hét éves fejlesztési tervéről szóló nyilvános vita. A tartományi képviselőházban tartották utolsó fordulóját. A program végrehajtására 900 millió euró értékű beruházásokat irányoznak elő – közölte a Tartományi Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság. A titkárság vezetője, Branislav Bugarski ez alkalomból kijelentette, a dokumentum kijelöli Vajdaság prioritásait az elkövetkező hét évre vonatkozóan, és figyelembe veszi az EU mércéit is.

ÚJVIDÉK – Az első vajdasági regionális szeméttelep, a Mitrovica-Szabács régióban tegnap próbaengedélyt kapott a Tartományi Városépítési, Építésügyi és Környezetvédelmi Titkárságról a munka megkezdéséhez. „A próbaengedély kiadásával megteremtődtek a feltételek az egyik legnagyobb regionális szeméttelep működésének megkezdéséhez Vajdaságban, amely lehetővé teszi a hulladékgyűjtést az Európai Unió mércéivel összhangban” – mondta a szaktitkárság vezetője, Slobodan Puzović újságíróknak Újvidéken.

ÚJVIDÉK – Miloš Vučević, a Szerb Haladó Párt újvidéki városi bizottságának elnöke, Újvidék polgármestere tegnap úgy értékelte, hogy Bojan Pajtić, a vajdasági kormány elnöke a Vajdasági RTV műsorában „botrányos támadást intézett az SZHP ellen”, és „piszkos választási kampányba kezdett”.

ÚJVIDÉK – A Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia nyílt levelet intézett a hazai és a nemzetközi nyilvánossághoz. Ebben tiltakozik a Szerbiai Alkotmánybíróság állásfoglalása miatt, hogy a tartományi képviselőház alaptörvény-ellenesen alakította meg az akadémiát.

Mintegy 137 000 magyar kettős állampolgár jelentkezett eddig, hogy részt kíván venni a magyarországi parlamenti választásokon, közülük 20 ezren vajdaságiak. Magyarországon április 6-án tartják a választásokat. Pálfi Ilona, a magyarországi Nemzeti Választási Iroda elnöke kijelentette, a becslések szerint a szerbiai kettős állampolgárok közül mintegy 40 ezren fognak szavazni.

ÚJVIDÉK – Meg kell változtatni Szerbia alkotmányát, mert fékezi az ország fejlődését, és Vajdaságot nem kezeli lényegi autonómiaként – jelentette ki tegnap este Újvidéken Pásztor István, a VMSZ elnöke. Szerinte teljesen új elvek alapján kellene megfogalmazni a tartomány alkotmányos helyzetét, és nem úgy, hogy állandóan valamilyen „abszurd rettegést” váltson ki az említése. Pásztor úgy értékelte, hogy az alkotmánymódosítás kérdését az elkövetkező négyéves periódusban napirendre kell tűzni.

ÚJVIDÉK – Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke tegnap kijelentette, a vajdasági statútumnak a szerbiai alkotmánnyal történő összehangolása olyan megállapodással vette kezdetét, miszerint a szakértői csoportban mindenki tartózkodni fog a politikai csatározásoktól, különös tekintettel arra, hogy választási kampány kezdődött, ezért mindenki szigorúan jogi szempontból közelíti meg a vitás kérdéseket. Pásztor tegnap Johannes Eignerrel, Ausztria belgrádi nagykövetével folytatott tárgyalásai során kiemelte: nagyon fontos, hogy a Vajdasághoz fűződő kulcskérdésekre intézményes párbeszéd révén keressék a választ. Hozzátette, erről a statútum alkotmányjogi összehangolása kapcsán már döntés született.

BELGRÁD – A szerbiai rendkívüli parlamenti választások kb. 1,146 milliárd dinárba kerülnek majd a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) becslése szerint. Ezt az összeget 20 induló választási listával számolva becsülték meg, a szavazóhelyek és a szavazók számát pedig az előző választásokéval jórészt megegyezőnek tekintették – nyilatkozta Dejan Đurđević, a RIK elnöke.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó