You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

ÚJVIDÉK – A Demokrata Párt körül tömörülő koalíció összesen 56 mandátumot szerzett a Vajdasági Képviselőházban, míg a Szerb Haladó Párt körüli koalíció 22 képviselői helyet – közölték hétfőn a Tartományi Választási Bizottságban a Beta hírügynökséggel. Az elsődleges adatok szerint a Szerbiai Szocialista Párt által vezetett koalíció 13 mandátumot, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga tízet, a VMSZ nyolcat, a Szerb Radikális Párt ötöt, a Szerbiai Demokrata Párt négyet, a Liberális Demokrata Párt pedig egy mandátumot szerzett.

Chicago, 2012. május 21., hétfő (MTI) - Mivel a szerb és a magyar érdekek sok ponton egybeesnek, Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy Magyarország a vasárnapi szerbiai államfőválasztáson győztes Tomislav Nikoliccsal is megtalálja majd "az együttműködés sikeres hangját és témáit".

Tomislav Nikolic a hétfő délutánig közzétett eredmények - azaz a 8400 választóhelyiség 99,34 százalékában leadott szavazatok összesítése - szerint a voksok 49,55 százalékát szerezte meg, így a populista nacionalista jelölt legyőzte ellenfelét, Boris Tadic leköszönt államfőt, aki 47,3 százalékot kapott.

BELGRÁD – Tomislav Nikolić, az Indítsuk meg Szerbiát koalíció elnökjelöltje a szavazatok 49,51 százalékát, Boris Tadić, a Választás a jobb életért koalíció jelöltje pedig 47,35 százalékát kapta – ezeket az ideiglenes eredményeket közölte a Köztársasági Választási Bizottság (KVB) a szavazóhelyek 99,07 százalékos feldolgozottsága alapján. Az elnökválasztás második menetében tegnap a választópolgárok 46,32 százaléka, vagyis az összesen 6.736.028 választó közül 3 millió 120 ezer 379 polgár járult az urnák elé. Tomislav Nikolićra 1.544.259-en, Boris Tadićra pedig 1.476.868-an szavaztak. A KVB adatai szerint a szavazólapok 3,15 százaléka, azaz 98.215 érvénytelen volt.

Budapest, 2012. május 21., hétfő (MTI) - Szilágyi Imre, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint a vasárnapi szerbiai elnökválasztáson győztes Tomislav Nikolicnak is fontos országa uniós integrációja, ezért a voksolás eredménye nem változtat azon, hogy Belgrád az EU-tagság megszerzésére törekszik.

Mint a szakértő hétfőn az MTI-nek elmondta, Tomislav Nikolic ugyan korábban az ultranacionalista Szerb Radikális Párt tagja volt, de elfordult ettől a párttól, mert "rájött", hogy az EU-tagság fontos Szerbiának, azóta uniópárti politikát folytat. Pártja, a Szerb Haladó Párt (SNS) sem unióellenes - mutatott rá.

Brüsszel, 2012. május 21., hétfő (MTI) - A The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti napilap európai kiadásában idézett elemzői vélemény szerint Tomislav Nikolic szerb elnökválasztási győzelme azzal járhat, hogy a Nyugat ölelése kevéssé lesz lelkes, miközben csökkenni fog Szerbia EU-csatlakozást szolgáló kompromisszumkészsége.

A WSJ emlékeztetett arra, hogy Nikolic korábban ellenezte hazája uniós tagsági törekvéseit, az utóbbi években azonban arról beszélt, hogy mind Brüsszellel, mind Moszkvával szorosabb kapcsolatokat szeretne.

ÚJVIDÉK – Bojan Pajtić, a Demokrata Párt alelnöke tegnap este közölte, hogy pártja 42 képviselői mandátumot szerzett meg az összesen hatvanból, amelyek a többségi rendszerű választással kerülnek a Vajdasági Képviselőházba a választások második körében. Pajtić, aki egyúttal vajdasági kormányfő is, a sajtóértekezleten elmondta, hogy a DP-nek így összesen 58 képviselője lesz az új összetételű tartományi képviselőházban, és nagyon közel áll az abszolút többséghez, mert valószínűleg három választási egységben meg fogják ismételni a szavazást, és ezekben a DP-nek is vannak jelöltjei. Ettől függetlenül a DP képezi a tartományi parlamentben a többséget, és alakítja majd meg a vajdasági új kormányt azokkal a pártokkal, amelyekkel eddig is koalícióban volt. Ezek a Vajdasági Magyar Szövetség, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga.

SZABADKA – Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tegnap este meglepetésnek minősítette Tomislav Nikolić győzelmét a szerbiai elnökválasztáson, és közölte, hogy a VMSZ tartja magát a Demokrata Párttal kötött megállapodáshoz. „Tiszteletben tartottuk a megállapodást, és a Tadić támogatásáról szóló értesítést már egy nappal a vállalt határidő előtt elküldtük. Ezáltal is üzenetet küldtünk azoknak, akik engem támogattak az első menetben, hogy szavazzanak Boris Tadićra. A mi álláspontjaink milliméternyit sem változnak, a parlamenti többség átszabására vonatkozó bármilyen spekuláció pedig csak egyesek szórakozása lehet” – mondta Pásztor, és hangsúlyozta, hogy ez üzenet mindazoknak, akik azzal manipuláltak, hogy a VMSZ a haladókhoz csatlakozik. Pásztor emlékeztetett rá, hogy a VMSZ csak az 1996-os választásokon kapott több szavazatot, mint a legutóbbin, ha e kisebbségi pártnak csak az önálló szereplését vesszük figyelembe. „Ez rendkívül jó választási eredmény. Forrásaink szerint a tartományi választások második fordulójában még négy mandátumot szereztünk meg, a helyi önkormányzatokban pedig az a szándékunk, hogy a DP stratégiai partnere legyünk” – mondta Pásztor István.

BELGRÁD – A szerbiai elnökválasztás második fordulójának legutóbbi nem hivatalos eredményei azt mutatják, hogy Tomislav Nikolić, a Szerb Haladó Párt jelöltje a szavazatok 51,17 százalékát szerezte meg, Boris Tadić, a Demokrata Párt jelöltje pedig 46,54 százalékát – közölte ma reggel a Szerbiai RTV. A Köztársasági Választási Bizottság a múlt éjjel azt közölte, hogy Nikolić 49,76, Tadić pedig 47,92 százalékot kapott. Ezt a szavazatok 75,92 százalékos feldolgozottságánál közölte a KVB. Az elnökválasztás második fordulójában a választópolgárok 46,80 százaléka szavazott. A KVB adatai szerint a szavazólapok 3,09 százaléka érvénytelen volt.

BELGRÁD – Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke tegnap este kijelentette, hogy a parlamenti többségről szóló megállapodást megkötötték, és azt nem fogja megváltoztatni az elnökválasztás eredménye. Kiemelte, hogy az elnökválasztási diadal nem feltétele a szocialisták és a demokraták már megállapított koalíciójának. Dačić kijelentette, hogy őt személyesen nem érdekli a kormányfői tisztség, de követelni fogja, hogy tartsák tiszteletben a parlamenti választások eredményeit, vagyis az SPS-PUPS-JS koalíció által megszerzett szavazatok számát. Figyelmeztetett arra, hogy az elnökválasztás eredménye ne okozzon bizonytalanságot a politikai színtéren.

Szabadka, 2012. május 21., hétfő (MTI) – Vizsgálja a rendőrség, hogy történtek-e szabálytalanságok a szerbiai elnökválasztás és a tartományi képviselőválasztás második fordulójában Szabadka Makkhetes városrészében vasárnap.

A rendőrség gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó nyomozói hétfőre virradó éjszaka helyszíneltek a városrész egyik szavazókörének szomszédságában álló kocsmájában – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó