You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2014. február 5., szerda (MTI) -
További gazdasági együttműködésre van szükség Szerbia és Magyarország között - jelentette ki Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke szerdán Újvidéken, amikor a Magyar-Szerb Üzleti Tanács küldöttségét fogadta.

A találkozóról szóló beszámolót a vajdasági tartományi képviselőház tette közzé honlapján. Eszerint Pásztor arról is beszélt, hogy a vajdaságiak érdeke a vállalkozók Észak-Szerbiába vonzása. "A mi érdekünk, hogy minél több vállalkozó jelenjen meg a Vajdaságban, és azok sikeresek legyenek.

Gyürk AndrásGyürk András sajtóközleményeAz Európai Parlament mai plenáris ülésén nagy többséggel megszavazta Gyürk András jelentését az uniós acélipar jövőjéről. A Fidesz brüsszeli delegációvezetője átfogó intézkedéseket javasol az iparág harmadik országokba történő elvándorlásának megakadályozása érdekében.

ÚJVIDÉK – Befejeződött a Vajdaság hét éves fejlesztési tervéről szóló nyilvános vita. A tartományi képviselőházban tartották utolsó fordulóját. A program végrehajtására 900 millió euró értékű beruházásokat irányoznak elő – közölte a Tartományi Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság. A titkárság vezetője, Branislav Bugarski ez alkalomból kijelentette, a dokumentum kijelöli Vajdaság prioritásait az elkövetkező hét évre vonatkozóan, és figyelembe veszi az EU mércéit is.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2014. január 28., kedd (MTI) -
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 2013-ban összesen 424 millió eurót (129,2 milliárd forint) fektetett be Szerbiában - jelentette be kedden Belgrádban Matteo Patrone, a szerbiai EBRD-iroda vezetője.

Hozzátette, hogy a 2014-es esztendő befektetési összegére vonatkozó döntés még nem született meg.

A Belgrád a vízen nevet viselő elit infrastrukturális projekt végrehajtása már szeptemberben megkezdődhet. A szerb fővárost lázba hozta a hír, hogy a befektető az Egyesült Arab Emírségek egy újonnan alapított vállalkozása, az Eagle Hills, amely a bejelentések szerint a projekt valóra váltásába több mint hárommilliárd dollárt fektet.

SZABADKA – Az olasz Perseo és GC013 cégek tegnap telekvásárlási szerződést írtak alá Modest Dulić szabadkai polgármesterrel. A Kisbajmok ipari zónában 300 ezer euróért vásároltak telket. Modest Dulić elmondta, a két olasz befektető bőráru előállításával foglalkozik. Az olasz cégek képviselői bejelentették, hogy még az év során megkezdik gyárcsarnokaik felépítését, melyekben az elkövetkező két év során 250 dolgozót foglalkoztatnának.

BELGRÁD – Velimir Ilić építésügyi miniszter ma kijelentette, Belgrád városát és a vajdasági kormányt terheli a legnagyobb felelősség az építővállalatok iránti tartozás miatt. A tartozás összege egyes becslések szerint eléri az egymilliárd eurót. „Tudják, ki tartozik a legtöbb pénzzel? Belgrád városa és a vajdasági kormány. Tudják, ki az, aki a munkálatokat kiviteleztette, de nem fizetett? A Vajdasági Fejlesztési Alap” – mondta Ilić. A szerbiai kormány építőipari problémákat vizsgáló munkacsoportja tegnap tárgyalt a Szerbiai Építészeti és Építőipari Termékeket Előállító Dolgozók Szakszervezete, valamint a Szerbiai Gazdasági Kamara képviselőivel. Ez a munkacsoport az után alakult, hogy az építőipari vállalatok és az építőipari termékeket előállító gyárak dolgozói április 12-én tiltakozni kezdtek és a kormány sürgős segítségét követelték, egyúttal sztrájkot jelentettek be, amennyiben a segítség 30 napon belül nem érkezik meg.

VARSÓ – Ivica Dačić szerbiai miniszterelnök ma kijelentette, hogy mintegy húsz lengyel vállalat érdekelődik a Szerbiában történő befektetés iránt, és ennek apropóján májusban Katowicében tárgyalásokat folytatnak lengyel befektetőkkel. Dačić, aki Donald Tusk lengyel kormányfővel tárgyalt Varsóban, a Beta Hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, a lengyel gazdaság jelenleg a világ 10 legerősebb gazdaságának egyike, és nagyobb megrázkódtatások nélkül sikerült átvészelnie a gazdasági válságot. Hozzátette, éppen ezért rendkívül fontos az együttműködés serkentése ezzel az országgal. Kiemelte, a politikai kapcsolatok Lengyelországgal úgyszintén lényegesek, és emlékeztetett arra, hogy lengyel kontingens is jelen van a koszovói Kfor- és Eulex-missziókban. „Lengyelország támogatni fogja azt a javaslatot, hogy Szerbia számára jelöljék ki az EU-s csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját” – mondta Dačić.

ÚJVIDÉK – Összesen 170 vállalkozóval kötött vissza nem térítendő támogatásról szóló szerződést tegnap a vajdasági kormány. A támogatás összege személyenként 160 000 dinárt tesz ki és az önálló vállalkozás elindításának megkönnyítésére szolgál. Az új vállalkozóknak gratulált Bojan Pajtić, aki elmondta, hogy a tartományi kormány az utóbbi négy év során 3977 vajdasági vállalat megnyitásához járult hozzá az önfoglalkoztatási program keretében.

SMEDEREVO – Kilenc hónapos szünetet követően az egyik kohó üzembe helyezésével ma újraindult a termelés a Smederevói Vasművekben. Az eseményen részt vett Mlađan Dinkić gazdasági és pénzügyminiszter, aki kijelentette, a kormány úgy döntött, hogy a gazdasági válság e súlyos időszakában megsegíti a vasműveket és beindítja a termelést. „Ez azt jelenti, hogy 5300 smederevói és šabaci munkás térhet vissza telephelyére” – mondta Dinkić.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó