You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Budapest, 2014. január 28., kedd (MTI) - Hamut és elszenesedett csontokat rejtő, 300 ezer éves tűzhelyet tártak fel régészek egy izraeli barlangban.

A lelet arra utal, hogy az ember ősei már azelőtt tudatosan használták a tüzet, hogy a Homo sapiens mintegy 200 ezer évvel ezelőtt felbukkant volna Afrikában.

New York, 2013. július 1., hétfő (MTI) - Új módszert dolgoztak ki amerikai tudósok a molekulák "jobb- vagy balkezűségének" a megállapítására: az eljárás nemcsak a tudósok munkáját könnyítheti meg, hanem előmozdíthatja nanoméretű anyagok, optikai érzékelők és új gyógyszerek kifejlesztését is.

A biológiában alapfontosságú az úgynevezett jobb- és balkezes molekulák megkülönböztetése. Az élőlények kizárólag balkezes molekulákból épülnek fel, de az eltérés érzékelhető abból is, hogy míg egy hatóanyag balkezes molekulája lehet hatékony, a jobbkezes változat biztosan inaktív. Az amerikai energiaügyi minisztérium brookhaveni laboratóriumának és az Ohiói Egyetemnek a kutatói most olyan módszert kísérleteztek ki, amely egyszerűbbé teszi a molekulák kiralitásának a meghatározását.

MTI Fotó: Komka PéterSalgótarján, 2013. május 16. Napfoltok a Nap felszínén Salgótarján felől nézve 2013. május 16-án. A balról lent látható AR1748-as számú napfoltcsoport területén három nap alatt négy, a legerősebb osztályba tartozó napkitörést észleltek. A május 15-i kitörést kísérő koronakitörés során a világűrbe került anyag május 17-én érheti el a Földet és az előrejelzések szerint 40 szaázalék eséllyel okozhat geomágneses viharokat és sarki fényt.

London, 2013. április 19., péntek (MTI) - A Stonehenge környéke az eddig véltnél ötezer évvel korábban, már 9500 esztendővel ezelőtt lakott volt - állítják brit régészek.

A kettős kőtömbkörtől másfél kilométerre folyó ásatások során kerültek elő olyan leletek, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy időszámításunk előtt 7500 táján már éltek a vidéken emberek. A településükről előkerült tárgyak szénizotópos kormeghatározása azt mutatja, hogy időszámítás előtt 7500-től egészen 4700-ig jelen voltak emberek a környéken. Mindez azt jelenti, hogy már a középső kőkorszakban lakott volt a terület, és az akkori emberek emelték az első kőművet a későbbi Stonehenge helyén. Pár ezer évvel később azután az újkőkori emberek váltották fel őket, illetve olvadtak velük egybe.

Párizs, 2013. április 17., szerda (MTI/AFP) - A világegyetem bölcsőjéből származó, az eddigi legtávolabbi masszív galaxisra találtak csillagászok az Európai Űrügynökség Herschel-teleszkópjának segítségével.

A HFLS3 néven katalogizált csillaghalmaz fénye már 12,8 milliárd éve felragyogott, vagyis még 900 millió év sem telt el az ősrobbanás után - vélekednek a szakemberek, akik a Nature című tudományos folyóirat legfrissebb számában tették közzé felfedezésük részleteit. A HFLS3 galaxis csillagainak tömege csaknem 40 milliárdszorosa a Napénak - írták.

Budapest, 2012. március 30., szombat (MTI) - A mai ember két órával kevesebbet alszik, mint a száz éve élt elődje, és a nők között több a rossz alvó, mint a férfiak körében - egyebek mellett ez derül ki a Benyovszky Orvosi Központ által az alvászavarok hátterének feltárására indított kutatási program eddigi eredményéből.

Az első lépésként ezer felnőttre kiterjedt vizsgálat alapján összegezhető ezen megállapítás - mondta G.Németh György, az intézmény igazgatója az MTI-nek. Az elemzések szerint ugyanis a nőkre a családi tűzhely melegen tartása és a munkahelyen a megfelelés kettős kényszere miatt általában fokozott nyomás nehezedik, ami sokszor rejtett, de állandó stresszként zavarhatja a nyugodt alvást. A rossz alvásban több más körülmény között szerepe lehet a női szervezet hormonális ingadozását kísérő tünetcsoportoknak is - tette hozzá.

Budapest, 2013. március 28., csütörtök (MTI) - Az ételintoleranciával küzdő emberek körében a tojásfehérje és a tojássárgája is benne van a leggyakrabban gyomorbántalmakat és bélpanaszokat okozó ételek listájában - derült ki 376 emésztőszervi gondokkal küzdő páciens ételintolerancia vizsgálatából.

A tejfehérje, a tojásfehérje és a tojássárgája, egyes gabonafélék és olajos magvak okoznak a leggyakrabban puffadást, hasfeszülést, hasmenést, székrekedést és gyomorgörcsöt azoknál az embereknél, akiknél ételintolerancia mutatható ki. Ezzel szemben a panaszokkal gasztroenterológus szakorvoshoz forduló pácienseknél a különféle húsok - akár sertés, akár baromfi - jellemzően nem okoznak irritációt - közölte a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET)társaság csütörtökön az MTI-vel.

London/Cape Canaveral, 2013. március 21. csütörtök (MTI) - Szakemberek körében egyelőre vitatott, hogy a Voyager-1 űrszonda valóban elhagyta-e a Naprendszert: az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) által felkért tudósok a kozmikus vándor által közvetített adatokból arra a következtetésre jutottak, hogy a berendezés már a helioszférán kívül jár, az ügynökség más kutatói szerint azonban ezt még nem lehet egyértelműen megállapítani.

Bill Webber, az Új-mexikói Egyetem professzora - aki a NASA által megbízott tudóscsapatot vezette - az űrszonda környezetében bekövetkezett változások alapján jelentette ki szerdán, hogy az 1977-ben felbocsátott tudományos berendezés első ember által készített objektumként átlépte a Naprendszer határát, és új, eddig ismeretlen köztes térségbe érkezett a "külső" világűr felé vezető útján. A következtetést azoknak az adatoknak az elemzéséből vonták le, amelyeket a Földtől 18 milliárd kilométerre száguldó Voyager-1 küldött tavaly augusztusban.

Washington, 2013. március 18., hétfő (MTI) - A világ egyik legősibb, több mint háromezer éves egyiptomi napóralapját tárták fel a Bázeli Egyetem régészei a felső-egyiptomi Királyok völgyében.

A jelentős leletre sírok bejáratának a megtisztításakor bukkantak rá a szakemberek idei ásatásaik során. A napóralap mészkőből készült, amelyre fekete félkört rajzoltak. Ezt 15 foknyi különbségekkel 12 részre osztották. A körülbelül 16 centiméter hosszú, vízszintes alapvonal közepén lévő lyukba lehet behelyezni egy fa- vagy fémpálcát, amely árnyékot vetve mutatja az időt. A 12 rész közepén lévő kicsiny pontok a még pontosabb időmérést teszik lehetővé - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

New York, 2013. március 7., csütörtök (MTI) - A világűrben uralkodó állapotokat szimulálva amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kozmoszban található objektumok - például porfelhők - jeges felületén létrejöhettek olyan komplex szerves molekulák, amelyek a Földre jutva az élet alapvető építőelemeiként szolgálhattak.

A Kaliforniai Egyetem (Berkeley) és a Hawaii Egyetem (Manoa) tudósainak kísérlete azt mutatta, hogy a világűrben megvannak a feltételek ahhoz, hogy két aminosavból álló dipeptidek alakuljanak ki, amelyek a fehérjék nélkülözhetetlen építőkövei, és minden élő szervezetben megtalálhatók. A kutatók véleménye szerint felfedezésük felveti azt a lehetőséget, hogy a szóban forgó szerves molekulák a világűrből érkeztek a Földre - akár üstökösök, akár meteorok felszínén -, ahol aztán elindították azt a folyamatot, amelynek eredményeként fehérjék és enzimek, vagy még összetettebb, az élethez szükséges vegyületek - például cukormolekulák - formálódtak ki.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó