You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

NYÍLT LEVÉL SZERBIA POLGÁRAIHOZ

Szabadka, 2013. 08. 01.

FELHÍVÁS A VADGERLÉK ÉS A FÜRJEK VADÁSZIDÉNYÉNEK KEZDETE KAPCSÁN

ÁLLÍTSUK MEG A MADARAK TÖMEGES LEMÉSZÁRLÁSÁT!

SZERBIA TISZTELT POLGÁRAI!
A vadgerlék és fürjek lelőtt példányainak mintegy 90%-át Szerbiában minden évben tiltott módon vadásszák, orvvadász módszerekkel, a tömegírtás eszközeivel és felszereléseivel. Ezért madaraink egyedszáma ijesztően csökken: a több tízezer madárból némely helyeken már csak mindössze néhány pár él.
Csatlakozzanak Önök is a madármentő kampányhoz!

ÚJVIDÉK – Civil szervezetek, közéleti személyiségek és értelmiségiek tegnap este felhívást intéztek a nyilvánossághoz, melyben arra figyelmeztetnek, hogy Vajdaságban „politikai erőszak” és a tartomány autonómiájának felszámolására tett kísérlet folyik. Úgy értékelték, hogy mindennek beláthatatlan következményei lehetnek. A Párbeszéd Vajdaságról címmel megtartott összejövetelt a Polgári Vajdaság civil egyesületek koalíciója szervezte. A Vajdasági Médiaközpontban lezajlott eseményen több mint száz civil aktivista, közéleti személyiség és értelmiségi vett részt. „A köztársasági vezetésnek, valamint a hozzájuk kötődő pártoknak és szervezeteknek azonnal abba kell hagyniuk a válságteremtést Vajdaságban.

ÚJVIDÉK – A civil szervezetek Polgári Vajdaság elnevezésű koalíciója támogatja a Vajdaság alkotmányos jogainak a védelméről szóló nyilatkozat elfogadására tett kezdeményezést és aggodalmát fejezte ki a tartományi parlament ülésének elhalasztása miatt. A Polgári Vajdaságot a Vajdasági Független Újságírók Egyesülete, a Központ a Regionalizmusért, a Civil Fejlesztési Központ, a Panonija polgári alapítvány, a Pancsova polgári kezdeményezés, a szerbiai Helsinki Bizottság, a Vajdasági Zöld Hálózat és a zombori Nyitott Líceum alkotja. „A nyilatkozat elfogadásával kapcsolatos bejelentést követő nacionalista hisztéria bizonyítja annak szükségességét, hogy a vajdasági kormányzat képviselői pro-aktív, bátor álláspontra helyezkedjenek Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelmében, mert ezeket a jogokat hosszabb ideje lábbal tiporják a legszégyenteljesebb módon” – áll a Polgári Vajdaság közleményében.

SZABADKA – A Héra civil szervezet mintegy száz személynek adott át népszerűségért járó Oszkár-díjat Szabadkán. Az elismeréseket második alkalommal osztották ki.

ÚJVIDÉK – A Tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárság idén is pályázatot írt ki a tartomány területén tevékenykedő egyházak és vallásközösségek, valamint a nemzeti közösségek szervezeteinek támogatására.

Budapest, 2013. március 19., kedd (MTI) - Ajándékot kapnak a Rákóczi Szövetségtől óvodások a partiumi Bihar megyében és iskolakezdés előtt álló gyermekek a délvidéki szórványban - közölte a szervezet az MTI-vel.

Mint írták, a Rákóczi Szövetség - a felvidéki beiratkozási programjának mintájára - márciusban és áprilisban, a romániai és a szerbiai általános iskolai beiratkozások előtt juttatja el ajándékcsomagját a partiumi Bihar megye csaknem 1400 és a Délvidéken szórványban élő mintegy 350 iskolakezdés előtt álló óvodásának, a szülőkhöz szóló, magyar iskola választása mellett érvelő levelével együtt. Az ajándékcsomag iskolaszereket tartalmaz, valamint az Apáczai Kiadó iskolakezdési könyvcsomagját.

MUZSLYA – Megalakult a Fókusz Klaszter – a családi vállalkozók egyesülete, amely a térség együtt gondolkodó gazdálkodóit tömöríti.

ÚJVIDÉK – A vajdasági gazdasági, foglalkoztatási és nemi egyenrangúsági titkárság hétfőn, március 11-én öt pályázatot hirdet ki a vajdasági nők helyzetének a javítására. A vajdaság kormány tegnap közölte, hogy erre a célra visszatérítési kötelezettség nélküli 9,8 millió dinárt fordítanak, amellyel a vajdasági nők társulásait és szervezeteit meg a helyi közösségeket támogatják a nemi egyenjogúság fejlesztése érdekében.

ZENTA – Hétfőn tartotta meg alakuló ülését a zentai Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete, amelyre a szervezet illetékesei több hasonló profilú szervezet, valamint a zentai önkormányzat képviselőit is meghívták. Szeretnék, ha a jövőben közösen tudnának fellépni a célkitűzéseik megvalósításáért.

ÚJVIDÉK – Vasárnap délelőtt több száz polgár tiltakozott a vajdasági kormány székháza előtt és több száz liter tejet öntöttek ki, jelezve, hogy a vajdasági kormányt tartják a fő bűnösnek a tej-botrányban. Azt mondták, hogy a tiltakozás mögött nem áll senki, hanem önszántukból és spontánul gyűltek össze. Sértő üzenetekkel illették Goran Ješić, vajdasági mezőgazdasági titkárt és Bojan Pajtić, vajdasági kormányfőt. Ješić az egybegyűlteknek azt mondta, a vajdasági kormány mindent megtesz, hogy segítsen a kistermelőknek. Hozzátette, nem a vajdasági kormány okozta a gondokat. "A gondokat ugyanazok okozták, akik nekem is pénzt ígértek és aztán a pénzeket másoknak adták és most ezek a mások az okozói a gondoknak", mondta Ješić és felszólította a termelőket, hogy menjenek tárgyalásra a vajdasági kormányba.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó