You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Vasárnap a Duna közvetíti a Felvidék Szépe döntőjét. Az egyórás összeállításban a nézők nemcsak a Komáromi Jókai Színház rendezvényét követhetik, hanem a verseny kulisszatitkaiba is bepillanthatnak.

A Duna főműsoridőben közvetíti vasárnap a Felvidék Szépe gálaestjét.


A Felvidék Szépe versenyről a közmédiában

Először rendezik hagyományteremtő céllal a Felvidék Szépe versenyt. A Szabad Újság szervezésének nem titkolt célja, hogy a megosztott felvidéki magyarságnak igényes, szórakoztató programot nyújtson. A közmédia felkarolta a kezdeményezést, s számos műsorában számol be a jeles eseményről.

A külhoni magyar óvoda- és iskolapedagógusok munkája nagyban meghatározza a külhoni magyar felső tagozatos diákok közösségének számát. Ezért a „2014 a külhoni magyar felsősök éve” program keretében óvoda- és iskolapedagógusok olyan közös programjainak megvalósítását is támogatjuk, amelyek biztosítják, hogy a külhoni magyar iskolákból minél több diák tanuljon.

A Fölszállott a páva idei második elődöntőjének 276 ezer fős nézettsége volt a teljes népesség körében (4+), ami közel százezer fővel magasabb, mint az előző széria elődöntőinek átlaga (183 ezer fő).A műsor jelentősen javítja a csatorna átlagát, hiszen a felnőttek közti 6,4 %-os közönségarány közel duplája a csatornáénak. Az első elődöntőhöz hasonlóan a második élő adásba is közel 1 millióan néztek bele (970 ezer fő), ami szintén magasabb a 2012-es sorozat elődöntőinek átlagánál (768 ezer fő).

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád/Szabadka, 2014. február 7., péntek (MTI) -
A vajdasági magyarságot érintő legfőbb kérdésekről tárgyalt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) elnöke pénteken Szabadkán.

Találkoztak a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT), a Vajdasági Magyar Szövetség és a Keresztény Értelmiségi Kör képviselőivel. A délelőtti bevezető beszélgetésen a nemzeti tanácsok jogait érintő alkotmánybírósági döntésről, az MNT lehetőségeiről, valamint munkájáról, illetve a közelgő parlamenti választásokról volt szó.

Budapest, 2014. január 31., péntek (MTI) - Nem befolyásolja a Vajdaság életét a statútum módosítása, inkább az lenne rá hatással, ha még évekig elhúzódna a vita, és a rendezetlenség miatt sérülne a tartományi intézményrendszer hatékonysága - vélekedett Vékás János, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének munkatársa az MTI érdeklődésére.

A szerb alkotmánybíróság december 5-i döntése szerint a Vajdaság statútumának kétharmada nem egyeztethető össze Szerbia alaptörvényével, ezért át kell dolgozni, vagy újra kell írni.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád/Szabadka, 2014. január 30., csütörtök (MTI) -
Ingyenesen adhatják postára szavazataikat a magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni magyar állampolgárok - jelentette be csütörtökön Szabadkán Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.

Elmondta: külképviseleti választási iroda nyílik minden magyar külképviseleten, így a szabadkai magyar főkonzulátuson is.

Budapest, 2014. január 28., kedd (MTI) - A májusi európai parlamenti (EP) választáson 107 ezer külföldi szavazhat Magyarországon, az érintetteket a Nemzeti Választási Iroda (NVI) már tájékoztatta arról, hogy május 9-éig kérhetik magyarországi névjegyzékbe vételüket.

A választást május 22. és 25. között bonyolítják le az EU tagállamaiban, az egyes országok azonban szabadon dönthetnek arról, hogy ezen belül melyik napon. Magyarországon választás csak vasárnap tartható, ezért nálunk várhatóan május 25-én lesz a voksolás.

Budapest, 2014. január 24., péntek (MTI) - A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint korszakalkotó a Kárpát-Pannon térség változó etnikai arculata című kiadvány, amelyet valamennyi külhoni és magyarországi középiskolába eljuttatnak.

Erről Répás Zsuzsanna pénteken a fővárosban beszélt, amikor Kocsis Károly akadémikussal, a Magyar Tudományos Akadémia Földrajztudományi Intézetének igazgatójával közösen bemutatta az újra kiadott, kibővített kötetet a sajtó képviselőinek.

Szentegyházán és Válaszúton tartotta erdélyi válogatóit a Fölszállott a páva 2014. A megmérettetés eredményét a nézők szombaton láthatják.

A Duna szombaton tűzi műsorára a Fölszállott a páva erdélyi válogatófilmjét. A szervezők Erdélyben két területi versenyt tartottak: Szentegyházán júniusban, Válaszúton, Kallós Zoltán hazájában szeptemberben forgattak. A nézők a fővárosi seregszemlén is találkozhattak erdélyi, moldvai versenyzőkkel, akik versenyszámát ugyancsak szombaton láthatjuk.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó