You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

ÚJVIDÉK – Branislav Bugarski, tartományi régióközi együttműködés-ügyi és helyi önkormányzati titkár tegnap kijelentette, titkárságának elsődleges célja a „vajdasági szabványok” implementációja a tartomány minden városában és községében. Bugarski magyarázata szerint ennek három alappillére van: a 2014-2020-ig terjedő fejlesztési stratégia, a helyi gazdasági fejlődést segítő irodák létrehozása, valamint a polgárokkal történő kommunikációt hatékonyabbá tevő „48 órás rendszer” bevezetése. Ezek a tételek elsődlegesek minden helyi önkormányzat számára ahhoz, hogy a jövőben is pályázhassanak a tartományi titkárság eszközeire, mondta Bugarski A vajdasági kormánynak a befektetőket és a tartományi helyi önkormányzatokat támogató pályázatai címmel megtartott konferencián.

ÚJVIDÉK – Összesen 170 vállalkozóval kötött vissza nem térítendő támogatásról szóló szerződést tegnap a vajdasági kormány. A támogatás összege személyenként 160 000 dinárt tesz ki és az önálló vállalkozás elindításának megkönnyítésére szolgál. Az új vállalkozóknak gratulált Bojan Pajtić, aki elmondta, hogy a tartományi kormány az utóbbi négy év során 3977 vajdasági vállalat megnyitásához járult hozzá az önfoglalkoztatási program keretében.

ADA – Adán 30 fogyatékkal élő munkanélkülit tartanak nyilván. A helyi illetékesek azt ígérik, húszuknak hamarosan munkalehetőséget teremtenek. A mai munkabörzén azonban számukra nem kínáltak munkahelyeket.

ÓBECSE – Óbecsén járt Goran Knežević mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter. A PIK Bečej mezőgazdasági kombinát jövőjéről tárgyalt.

A kormány az uniós csatlakozás mellett kötelezte el magát, mert ez Szerbia nemzeti és stratégiai érdeke, továbbá gyorsabb gazdasági fejlődést tesz lehetővé, jelentette ki Ivica Dačić, Szerbia miniszterelnöke a Kopaonik-hegységen rendezett Üzleti Fórum megnyitása alkalmával. A fórum témája az „Újraiparosítás és kapcsolódó témák” volt, és mintegy 500 résztvevővel dicsekedhet, akik között a kormány és nemzetközi pénzintézmények képviselői, diplomaták, közgazdászok, gazdálkodók és bankárok voltak.

MUZSLYA – Megalakult a Fókusz Klaszter – a családi vállalkozók egyesülete, amely a térség együtt gondolkodó gazdálkodóit tömöríti.

Szerbiának, nagyobb beruházásokkal, nagy fejlesztési lehetőségei vannak a mezőgazdaságban, ez a szektor fő kivitelező forrás lehetne – jelentette ki Sulejman Ugljanin a kormány minisztere, megnyitva az Agrobiznisz elnevezésű térségi értekezletet. Az összejövetel témája Természetes, piaci és befektetési lehetőségek az agrobiznisz fejlesztésére Délkelet-Európa országaiban. Az értekezleten kb. 400 részvevő van jelen, a térség országai kormányainak és társaságainak képviselői.

ÚJVIDÉK – A Vajdasági Fémipari Klaszter 2011-ben alakult meg. A projektumot az Európai Unió 740 millió eurós vissza nem térítendő összeggel, a vajdasági kormány pedig 120 millió euróval támogatta.

Živorad Smiljanić, Apatin polgármestere kijelentette, hogy az olasz Fless fehérnemű-hálózat 30 millió eurós beruházással gyár létesítését tervezi ebben a nyugat-bácskai városban. Ez a beruházás előfeltétele annak, hogy teljesüljön a vámmentes övezetről szóló elképzelés is – mondta Živorad Smiljanić Belgrádban a Milutin Mrkonjić szerb közlekedési miniszterrel való találkozóján.

VAJDASÁG – A napokban fújó erős szél nagy károkat okozott a bánáti termelőknek. A Vitomirov család 7 fóliasátrából hatot elfújt a szél, a palánták pedig tönkrementek.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó