You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Jancsó MiklósBudapest, 2014. január 31., péntek (MTI) - Életének 93. évében péntek reggel, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Jancsó Miklós világhírű magyar filmrendező, kétszeres Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas alkotó, kiváló művész.

A halálhírt Mészáros Márta filmrendező, Jancsó Miklós előző felesége és a Magyar Filmművészek Szövetsége is megerősítette az MTI-nek. A szövetség, amelynek a filmrendező tiszteletbeli elnöke volt, Jancsó Miklóst saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.


Térkép: Kaszás Attila emléktúra

A fiatalok kerékpártúrával tisztelegnek Kaszás Attila, Jászai Mari-díjas színész munkássága előtt. A résztvevők a Komáromi Jókai Színház elől indultak, s a színész szülőfalujába érkeztek.
Az idén első alkalommal rendeztek kerékpártúrát a fiatalon elhunyt színész, Kaszás Attila emlékére. A július 31-ei jeles eseményről a nézők a Térkép keddi adásában láthatnak összefoglalót. A rendezvény ötlete egy 15 éves fiútól származik, aki így állít emléket a kiváló színművésznek. A lelkes résztvevők 65 km-t tekertek Kaszás Attila komáromi szobrától, szülőfalujáig, Zsigárdig.

A "Nyári Mozi” Színházi Közösség

TEST – TÉR – KÉP címmel

Nemzetközi Tánctábort szervez
Horgoson a Kucora tanyán.

- Egy hetes intenzív tábor a természetben. -

Előadók: Kathleen Reynolds (Franciaország) és Varga Heni (Szerbia)

Jelentkezés és info: nyarimozi@gmail.com vagy telefonon Varga Heninél a + 381655157391 telefonszámon, illetve a Kosztolányi Dezső Színházban a 024/557-471-es számon.

A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű országos rendezvénye
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Weöres Sándor születésének századik évfordulója és a „2013 a külhoni magyar kisiskolások éve” program jegyében, a Zentai Önkormányzat és a budapesti székhelyű Égtájak Kulturális és Közművelődési Egyesület közreműködésével 2013. május 16-a és 19-e között megrendezi az Énekelt Versek XVIII. Zentai Fesztiválját, amelynek idei díszvendége Harkai Vass Éva Szir-mai Károly és Híd irodalmi díjas költő.

Balázs Áron, az Újvidéki Színház művésze érdemelte ki az idén a Vajdasági Művelődési Intézet Kultúra szikrája elnevezésű díját, amelyet a korszerű alkotóművészetben elért teljesítményért osztanak ki a 35 évnél fiatalabb színészek között. A díjat február 22-én 18 órakor veheti át a Vajdasági Kormány ünnepi előcsarnokában.

A Vajdasági Művelődési Intézet az 1972-ben alapított díjat a Vajdaság művelődési életében és a kultúra terén tevékenykedő személyeknek, intézményeknek és szervezeteknek ítéli oda.

Szarajevó, 2013. február 18., hétfő (MTI) - Hatalmas tömeg, fotóriporterek, tévések várták a szarajevói repülőtéren a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválról két Ezüst Medve-díjjal hazatért Danis Tanovic rendező Epizoda u zivotu beraca zeljeza (Epizód egy vasgyűjtő életéből) című filmjének stábját.

A film főszereplője, Nazif Mujic a két Ezüst Medvével a kezében lépett ki a repülőtér várócsarnokába. Tanovic, a zsűri nagydíjával jutalmazott film rendezője nem tért haza, Berlinből Indiába utazott, mert ott forgat koprodukciós filmet - írták a boszniai lapok.

ÚJVIDÉK – Bálint István újvidéki képzőművész kiállítása látható a helyi Ananda vegetáriánus étterem-galériában. A festmények különleges fényt kaptak a nem mindennapi környezetben.

Berlin, 2013. február 9., szombat (MTI) - A nyitófilm után az első versenyfilmek kritikai fogadtatása is túlnyomórészt negatív a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale), a bírálatok szerint Dieter Kosslick fesztiváligazgató vezetése alatt a társadalmi felelősségvállalás túl gyakran megy a művészi minőség rovására.

A Berlinale Vong Kar-vaj kínai filmrendező A nagymester (The Grandmaster) című alkotásával kezdődött csütörtökön. A 130 perces "kung-fu eposz" Kínában és Tajvanon már január óta a mozik műsorán van, pedig jobban illene a Berlinaléhoz, ha világpremierrel kezdődne - jegyezték meg kritikusok, hozzátéve, hogy ez a kisebb gond. A nagyobb az, hogy a nyugat-európai mozilátogatók nem mozognak annyira otthonosan a kínai kultúrában, hogy átlássák az utalások hálózatát, amelybe beleépül a nyugaton csak Bruce Lee mestereként ismert harcművész, Ip Man története. Így nemcsak a vásznon zajlik nagy küzdelem, hanem a nézők is megküzdenek a filmmel - írták.

Budapest, 2013. február 9., szombat (MTI) - Becker Irén és Szabó Béla fotóművész többször bejárta Szerbiában a Tara Nemzeti Parkot és az ott készült képekből válogatott 40 tájfotóját kiállítja a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában keddtől február 28-ig.

A Tara-hegység Szerbia legnyugatibb vidéke, Bosznia-Hercegovinával határos és csaknem teljesen körülöleli a Drina folyó. A Drina-szurdokban egyes helyeken alig szélesebb a folyó 100 méternél és a közvetlenül a víz mellett tornyosulnak a 700-800 méteres csúcsok. A hegységben található a csak ott előforduló szerb lucfenyő, a Panciceva omorika, amely Josip Pancicról, a fát 1855-ben felfedező természettudósról kapta a nevét - mondta el az MTI-nek Gyurity Milán, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ igazgatója, aki meg fogja nyitni a tárlatot.

Sagmeister Péity Laura festőművész kiállításának megnyitójára 2013. január 31-én, csütörtökön 18.00 órakor kerül sor a szabadkai Magyar Ház földszinti tanácstermében. A kiállítást Náray Éva nyitja meg.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó