You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Szájer JózsefSzájer József sajtóközleményeAz Európai Parlament mai plenáris ülésén saját kezdeményezésű jelentésben reagált a 2013-as EU igazságügyi eredménytáblára, amely a nemzeti igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságát értékeli. A Parlament fő üzenete, hogy az igazságszolgáltatási rendszerek bármely összehasonlításának objektív szempontokon kell alapulnia, a tagállamok szuverenitása és a különböző jogi és alkotmányos hagyományok teljes tiszteletben tartása mellett.

Budapest, 2014. január 31., péntek (MTI) - Nem befolyásolja a Vajdaság életét a statútum módosítása, inkább az lenne rá hatással, ha még évekig elhúzódna a vita, és a rendezetlenség miatt sérülne a tartományi intézményrendszer hatékonysága - vélekedett Vékás János, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének munkatársa az MTI érdeklődésére.

A szerb alkotmánybíróság december 5-i döntése szerint a Vajdaság statútumának kétharmada nem egyeztethető össze Szerbia alaptörvényével, ezért át kell dolgozni, vagy újra kell írni.

BELGRÁD – Vesna Ilić Prelićet, az alkotmánybíróság tagját választották tegnap az alkotmánybíróság elnökének – közölte a Szerbiai Alkotmánybíróság. A közlemény szerint a bírónő február 3-án foglalja el pozícióját, ekkor jár le a jelenlegi elnök, Dragiša Slijepčević hároméves mandátuma.

BELGRÁD – Slobodan Samardžić, a Szerbiai Demokrata Párt alelnöke tegnap kijelentette, előbb a vajdasági hatásköri törvényt kell kidolgozni, és csak utána Vajdaság új statútumát, ám ismét fordított, logikátlan sorrend látszik megvalósulni. „Ezt a törvényt meg kell változtatni, mert ez lehet a statútum megalkotásának forrása.

MITROVICA – Branislav Bugarski tartományi regionális együttműködési és helyi önkormányzati titkár tegnap kijelentette, hogy minden vajdasági községnek és városnak kötelessége 2015. január 1-ig fejlesztési stratégiát kidolgoznia, és meghatározni, hogy mit tartanak saját prioritásaiknak.

BELGRÁD – A szerbiai kormány nem fékezi a gazdasági reformokat, a munkatörvény tervezetet pedig nem vonták vissza az eljárásból – jelentette ki tegnap Ivica Dačić kormányfő. Dačić újságíróknak elmondta, erről a törvényről, akárcsak a magánosítási és a csődtörvényről tovább egyeztetnek a szakszervezetek és a munkaadók képviselőivel. „Ezek közül a törvénytervezetek közül egyet sem vontunk vissza az eljárásból, de további tárgyalásokra van szükség ahhoz, hogy megállapodás jöjjön létre velük kapcsolatban” – mondta a miniszterelnök, miután tárgyalt az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatóságának vezetőjével, Christian Danielssonnal.

BELGRÁD – Halogatás nélkül meg kell változtatni azt a szabályzatot, amely a betegbiztosítással rendelkező személyek külföldi gyógykezeltetésének feltételeit és módozatait írja elő, de ugyanígy változtatni kell azon a törvényen is, amely lehetővé tenné, hogy hatékonyabb legyen a szervadományozás Szerbiában, áll az Ombudsman Iroda tegnapi közleményében. A találkozót követően, melyen részt vett Slavica Đukić Dejanović egészségügyi miniszter és Momčilo Babić, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap igazgatója, az Ombudsman Irodában közölték, hogy a szóban forgó szabályzat megváltoztatása azért sürgető, hogy a szakbizottság számára jogi alapot teremtsen a külföldi gyógykezelések prioritásainak megállapítására az alap eszközeinek keretein belül. A találkozó résztvevői úgy értékelték, hogy az államnak és nem a családnak kellene megtalálnia a külföldi gyógykezeltetés legmegfelelőbb lokációját, és szerződés formájában biztosítania kell a legkedvezőbb feltételeket, áll a közleményben.

BELGRÁD – A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény módosításait az év végéig kellene elfogadnia a képviselőháznak – jelentette ki ma Gordana Stamenić, az Igazságügyi és Államigazgatási Minisztérium államtitkára. „Még nem alakult meg a (módosításokat előkészítő) munkacsoport, de a terv szerint a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény módosítási indítványainak az év végéig a képviselők elé kellene kerülniük” – nyilatkozta a Beta Hírügynökségnek Gordana Stamenić, aki ma részt vett a szerbiai nemzeti kisebbségek helyzetének javításával foglalkozó belgrádi konferencián. Az összejövetelen kijelentette, a módosításoknak köszönhetően a nemzeti tanácsok hatásköre bővülni fog, a 2009-es törvény módosítására pedig az eddigi gyakorlat szolgáltat majd alapot. A szerbiai nemzeti kisebbségek jogainak előmozdításával foglalkozó intézmények és testületek erősítése címmel megtartott konferenciát az Európa Tanács és az Európai Unió képviselői nyitották meg, akik kiemelték, jelentős előrelépés történt a kisebbségvédelem terén, de Szerbia továbbra is számos kihívással szembesül.

LUDAS – Mintegy 50 észak-bácskai termelő tiltakozott a közlekedésbiztonsági törvény azon rendelkezése miatt, hogy kötelező a mezőgazdasági csatolható eszközök regisztrálása.

BELGRÁD – Szerbia polgárai mostantól 2000 helyett 3600 dinárért szerezhetik be az úti okmányukat. Szombattól pedig a vezetői és a forgalmi engedély kiadása is megdrágul. A Belügyminisztérium közlése szerint az útlevéligénylő űrlap új áráról az Úti okmányok és vízumok igénylésének áráról szóló rendelet módosítása rendelkezik. A vezetői engedély április 13-tól 876, a forgalmi engedély pedig 1.314 dinárba fog kerülni.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó