You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Egyebek közt ezek is elhangzottak a Magyar Haltani Társaság által most ötödik alkalommal megrendezett Magyar Haltani Konferencián. A korábbi feltevésekkel szemben kiderült, hogy az Év Hala címet viselő menyhal nem alszik nyári álmot, a védett törpecsík élettartama pedig a duplája annak, mint ahogyan eddig gondolták.

TAVANKÚT – A Szabadkához közeli tavankúti Biser Horgászegyesület tagjai nem akarnak többé néma szemlélők maradni. Rendet szeretnének tenni a birtokukban lévő tavon. Legnagyobb gondjuk az orvhalászókkal van. Az ellenük való küzdelemben a helyi és a szabadkai rendőrség segített nekik.

ÚJVIDÉK – Szabadkán trichinellával fertőzött disznóhúst észleltek, amelyből nyolcan ettek. A halban talált fonálféreg törzsébe tartozik a trichina is.

Glattfelder Béla sajtóközleménye Az Európai Parlament mai strasbourgi ülésén elfogadta az új Közös Halászati Politikáról szóló jelentését, amelyben a tengerek túlhalászása ellen és a fenntartható halászat mellett foglalt állást. Az európai halászati politika eddig főként a tengeri halászat szabályozásáról és támogatásáról szólt, Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő szerint azonban a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítani az akvakultúrára, azon belül is az édesvízi haltenyésztésre.

Szilveszter éjjel lezárult az „Év hala – 2013” címért folyó verseny, amelyet 2012 őszén hirdetett meg honlapján a Magyar Haltani Társaság. A választás győztese a menyhal lett, amely a halbarátok által leadott szavazatoknak több mint a felét kapta.

Két éve még csupán két és fél ezer, most – a média híradásainak köszönhetően – 6.723 szavazat alapján dőlt el, hogy melyik faj viselheti 2013-ban az Év hala címet.

A kitüntető címért a kurta baing, a menyhal és a leánykoncér verseng, de hogy melyikük nyeri el, az csak december 31-én dől el véglegesen.

Ismét közönségszavazatok alapján dől el, hogy melyik faj lesz jövőre az Év Hala. A Magyar Haltani Társaság honlapján nemrég kezdődött, év végén záruló versenyben pillanatnyilag a horgászok és az ínyencek által nagy becsben tartott, elsősorban téli zsákmányként ismert menyhal vezeti a mezőnyt, megelőzve a második helyen álló leánykoncért.

Három évvel azután, hogy a halászható-horgászható halak listájáról lekerült, hivatalosan is védetté vált a nyúldomolykó, amely 2010-ben az Év Hala volt Magyarországon. Egyebek közt ezt is tartalmazza a vidékfejlesztési miniszter 2012. október elsejétől hatályos rendelete, amely újraszabályozta a védett és fokozottan védett növény- és állatfajok körét, valamint azok természetvédelmi értékét.

A nyúldomolykó védetté nyilvánítása mellett további változás, hogy az eddig is védett felpillantó küllő és homoki küllő átkerült a fokozottan védett kategóriába. Természeti értékük a korábbi 50 ezer, illetve 10 ezer forintról 100 ezer forintra emelkedett.

Szombaton szeptember 29-én lett megtartva az első „SZÚNYOGFALU KUPA” elnevezésű egyéni női horgászverseny a szúnyogfalu mellett húzódó csatornán. A verseny megszervezésének ötlete Tóth András és Oláh Tibor fejében született meg, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy szűkebb térségünkben a horgászni vágyó hölgyeknek nincs lehetőségük, hogy versenyszerűen megmérettessék magukat e műfajban. A Tisza menti női liga megszűnése óta a vajdasági bajnokság az egyetlen verseny, ahol ezt megtehetik.

Belgrád/Budapest, 2012. október 1., hétfő (MTI) - Tömeges halpusztulást észleltek egy dél-szerbiai folyóban - jelentette hétfőn a belgrádi sajtó.

A Blic című napilap azt írta honlapján, hogy a helyi halvédelmi szolgálat dolgozói hétfőn néhány óra leforgása alatt csaknem 7500 haltetemet halásztak ki a Toplica folyóból, a Déli-Morava mellékágából.
Nikola Kumanovic, a halvédelmi szolgálat vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy eddig csak a folyó két kilométeres szakaszát sikerült megtisztítani a haltetemektől, miközben 15 kilométeres szakaszon tapasztalnak tömeges halpusztulást, amilyenre Szerbiában az elmúlt 30 évben nem volt példa.

London, 2012. augusztus 2., csütörtök (MTI) - Brit édesvízi horgászrekordot döntött egy férfi: 2 méter 10 centi hosszú harcsát fogott.

A hal tömege 65 kilogramm. A 31 éves horgász több mint két órán át küzdött az állattal, míg sikerült kifárasztania. A "második félidőben" két barátja segítette, ami nagyon elkélt, mivel a pecás csak pár kilóval több, mint rekordhala.
"Egy órába telt, mire sikerült a felszínre húznom. Amikor megláttam, hogy mekkora, kénytelen voltam segítséget kérni" - idézte James Jonest, az új brit édesvízi horgászrekordert a brit Metro újság.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó