You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

INDONÉZIA – El tudják-e képzelni az ünnepeket csokoládé nélkül? A húsvéti ünnepekre az amerikaiak egy hét alatt 300 millió kilogramm csokoládét vásárolnak. De a kínálat kielégíti-e a szükségleteket? Csak az Egyesült Államokban évente 2 százalékkal nő a kakaófogyasztás.

Budapest, 2013. március 28., csütörtök (MTI) - Az ételintoleranciával küzdő emberek körében a tojásfehérje és a tojássárgája is benne van a leggyakrabban gyomorbántalmakat és bélpanaszokat okozó ételek listájában - derült ki 376 emésztőszervi gondokkal küzdő páciens ételintolerancia vizsgálatából.

A tejfehérje, a tojásfehérje és a tojássárgája, egyes gabonafélék és olajos magvak okoznak a leggyakrabban puffadást, hasfeszülést, hasmenést, székrekedést és gyomorgörcsöt azoknál az embereknél, akiknél ételintolerancia mutatható ki. Ezzel szemben a panaszokkal gasztroenterológus szakorvoshoz forduló pácienseknél a különféle húsok - akár sertés, akár baromfi - jellemzően nem okoznak irritációt - közölte a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET)társaság csütörtökön az MTI-vel.

Bukarest, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - Romániában aflatoxin-szennyezés miatt 193 tonna tejet és 104 tonna tejterméket semmisítettek meg - közölte csütörtökön a román élelmiszerbiztonsági hatóság.

A hatóság az elmúlt hetekben végzett nagyszabású vizsgálatainak eredményét közölte. A megsemmisített tej a teljes havi termelés 0,03 százalékát, a tejtermékeknél 1,66 százalékát teszi ki. A hatóságok összesen 1335 mintát vettek, és ebből 67 esetben találtak aflatoxinnal szennyezett tejet vagy tejterméket. Az ellenőrzött 785 tehénfarm közül 34-ben találtak aflatoxinnal szennyezett tejet.
A román hatóságok újfent arról biztosították a lakosságot, hogy az üzletek polcain található áru fogyasztható.

ÚJVIDÉK – A rendszeres reggelizés csökkenti az elhízás veszélyét, segít az összpontosításban és ellenállóbbá teszi a szervezetet.

BELGRÁD: A Száva típusú kenyér 48,5 dináros ára szeptemberig nem fog változni, jelentette ki Zoran Pralica, a Szerbiai Pékségek Egyesületének elnöke. A Betának nyilatkozva elmondta, a rendelet érvényességét, mi szerint a T–500-as lisztből készült Száva típusú kenyér ára 48,5 dinár, szeptemberig meghosszabbítják, és erről már tárgyalt Rasin Ljajić kereskedelmi miniszterrel. A kenyér ára marad akkor is, ha megdrágul az elektromos energia, de ez nem fogja befolyásolni a pékségek veszteségét.

Washington, 2013. március 20., szerda (MTI) - A cukrozott üdítőitalok fogyasztása évente több mint 180 ezer halálesettel hozható összefüggésbe világszerte, elsősorban a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának elősegítése miatt - derült ki egy új tanulmányból.

A kutatók szerint a tizenöt legnépesebb ország közül Mexikóban volt a legmagasabb a cukros szomjoltókkal összefüggésbe hozható halálozások aránya: éves szinten 318 eset egymillió felnőttre. Japánban volt a legalacsonyabb a ráta: éves szinten tíz az egymillióhoz.
Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a cukros üdítők fogyasztása növeli az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, mint a diabétesz, a szívbetegség és a rák. A mostani tanulmány pedig hasznos becsléssel szolgál a probléma nagyságát illetően - olvasható a LiveScience című tudományos hírportálon.

LONDON – 20 év alatt felszámolható a mély-szegénység a világon.
Ezt állapította meg az Oxfordi Egyetem kutatócsoportja, amely az ENSZ jelentése alapján folytatott átfogó vizsgálatot.

Kimutatta, hogy néhány országban igen gyors volt a fejlődés ezen a téren. A globális kereskedelem jótékonyan befolyásolja a kormányok szociális-gazdasági erőfeszítéseit.

BELGRÁD – A szerbiai háztartásokban a személyi fogyasztásra vonatkozó kiadások 51.805 dinárt tesznek ki, ebből 43,9 százalékot élelemre és alkoholmentes italokra költenek az emberek – közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet. A ma kiadott közlemény szerint 2012 utolsó negyedében a lakásköltségekre, vízfogyasztásra, villanyra, gázra és más üzemanyagokra a kiadások 16,2 százaléka ment el, közlekedésre 7,1, alkoholos italokra és dohányra 5,4, egészségügyre 4,6, ruházatra és lábbelire 4,4 százalékot költöttek a háztartások. Ebben az időszakban a háztartások rendelkezésére álló átlagösszeg 49.907 dinár volt.

BELGRÁD – A szerb parlament csütörtökön este befejezte az élelmiszer-biztonságról szóló vitáját, amely során Goran Knežević mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy a tejben megengedett aflatoxin érték felső határa továbbra is 0,5 mikrogrammú marad literenként mindaddig, amíg nem teremtődnek meg a feltételek annak megváltoztatására. A polgárok egészségével és az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos vitában, amelyet a Liberális Demokrata Párt kezdeményezett, Knežević azt állította, hogy Szerbiának problémái vannak az élelmiszer-biztonsági rendszerében és részben felelősség terheli, hogy az aflatoxin-ügy váratlanul érte a minisztériumot.

PALICS – A hét végén a Palicsi-tó partján sétálók frissen sült tepertő illatát érezhették. Egész nap sült a hagymás vér és a zsírszalonna a Nemzetközi Tepertő és Disznótor Fesztiválon.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó