You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Sikerrel zárult a hétvégén az MTVA erdélyi gasztronómiai képzése. Akik nem tudtak részt venni a programokon, azok kedden a Kárpát Expressz és a Határok nélkül, rá egy hétre pedig az Erdélyi Magyar Televízió műsorából idézhetik fel az elhangzottakat.
A hétvégén az MTVA, az Erdélyi Gasztronómiai Szövetség és a Szék-helyek hírportál Kovászna megyei gasztronómiai tanulmányi napokat szervezett. A kétnapos eseményt élénk médiaérdeklődés kísérete, számos műsor foglalkozik a bemutatókon elhangzottakkal.

Az MTVA, az Erdélyi Gasztronómiai Szövetség és a Szék-helyek hírportál Kovászna megyei gasztronómiai tanulmányi napokat szervez.

Az április 19-ei szakmai napra a szervezők az erdélyi vendéglátásban dolgozók jelentkezését várják. Az egész napos, magyar nyelvű programon Rigler Dávid gasztronómiai tanácsadó, a Gasztróangyal műsormunkatársa, Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács, a békéscsabai Csülökfesztivál gasztronómiai házigazdája, Tarsoly József, Eger Város hegybírója, az Egri Bikavér Ünnep főszervezője tart előadást és bemutatót.

PALICS – A hét végén a Palicsi-tó partján sétálók frissen sült tepertő illatát érezhették. Egész nap sült a hagymás vér és a zsírszalonna a Nemzetközi Tepertő és Disznótor Fesztiválon.

PIROS – A háromnapos rendezvényt immár tizedik alkalommal szervezik meg a helyi piactéren, ahol imponáló mennyiségben fogy a rezgő koleszterinbomba.

Február utolsó napján vette kezdetét és március 3-án, vasárnap zárul a 26. kačarevói szalonnavásár.
Szerbia falvaiban már évtizedek óta szalonnával, fokhagymával és savanyú káposztával védekeznek a nagy hideg és a vírusok ellen.
Mióta pedig mangalica szalonna is kapható, amely tudvalevőleg pozitív koleszterint tartalmaz, még azok sem riadnak vissza a fogyasztásától, akik inkább a vegetarianizmus felé hajlanak. A bánsági Kačarevó faluban felállított ideiglenes „terülj-asztalkámon”, mintegy 300 hentes, elsősorban azonban szalonnakészítő fogja kínálni legjobb termékeit: szalonnát, tepertőt, kolbászt stb. – mondja Nenad Šaletić, a Slaninijada Idegenforgalmi Klub elnöke.

Pécs, 2013. február 15., péntek (MTI) - A helyi termékek, azon belül a jellegzetes alakú füstölt, fűszeres kolbászféleség, a kulen népszerűsítésébe kezdtek magyar és horvát Baranyában a napokban, hogy e gasztronómiai különlegesség készítésének és fogyasztásának hagyományait átörökítsék a fiatalabb generációkra.

A Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a horvátországi jagodnjaki járással közösen indított, mintegy 106 ezer eurós, főként európai uniós pályázati forrásból finanszírozott, egy évig tartó projekt keretében adatbázist állítanak össze a helyi termelőkről, elkészítik a Dráva menti gasztronómiai fesztiválok naptárát, marketingkiadványokat, gasztrotérképet és receptfüzetet jelentetnek meg.

Hazánkból 22 vállalat mutatja be termékeit a Prodexpo 2013 elnevezésű 20. moszkvai nemzetközi élelmiszervásáron, amely február 15-én zárja kapuit. A vásár ideje alatt kerül sor a szerbiai és Orosz Föderációbeli gazdasági kamarai rendszer képviselőinek eszmecseréjére. Hazánk küldöttségét Miloš Bugarin, a Szerb Gazdasági Kamara vezeti, tagjai között pedig a vajdasági kamarák képviselői is jelen vannak.

MUZSLYA – A mezőgazdasági termelők is bemutathatták Muzslyán azt, hogy mit kínálnak télen az arra látogatóknak. A helybeli Fejlesztési és Tájékoztatási Központ nemzetközi kiállítás szervezett, amelyet tegnap nyitottak meg.

PÉTERRÉVE – Péterrévén megtartották a 7. hagyományos disznóvágást, melyre az egész Kárpát-medencéből érkeztek résztvevők.

SZABADKA – A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület Bor és gasztronómia a népművészetben című kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők Szabadkán a Vajdasági Magyar Folklórközpont székházában.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó