You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Több szöveges állapotfrissítést mutat ezután a Facebook barátainktól, és kevesebbet a lájkolt oldalaktól. De nem kell aggódniuk a Facebook-oldalak üzemeltetőinek sem, őket is kompenzálja az új mechanizmus.
Legfrissebb tapasztalatai alapján némileg átalakította az üzenőfalon megjelenő tartalmak megjelenítéséért felelős algoritmusát a Facebook.

BELGRÁD – Mintegy negyven szerb weboldalt törölt tegnap reggel a Kosova Warriors Group néven bemutatkozó koszovói hackercsoport. A hackerek a megtámadott oldalakon egy albán zászlót helyeztek el és egy szöveget, mely szerint „Szerbia, Oroszország, Kína és Görögország titokban elfogadták Koszovó függetlenségét” és hamarosan „eltűnnek a mai határok”, hogy megszülethessen „Nagy-Albánia”. A kiáltvány az „Allah hatalmas” és „Üdvözlet Koszovóból” szavakkal végződik. A koszovói hackerek közzétették Facebook-profiljukat is (www.facebook.com/kwgdeface), amely tartalmazza a megtámadott szerb oldalak listáját. Az áldozatul esett oldalak többsége szerb művészek és egyesületek tulajdonát képezi, de közöttük van a www.mitropolija.com oldal is.

Budapest, 2013. március 14., csütörtök (MTI) - Elindult csütörtökön az a folyamatos, interneten keresztül követhető fészek-megfigyelési program, amellyel egy kerecsensólyom család életét láthatják az érdeklődők a kikeléstől a fiókák kirepüléséig.

Tavaly 106 országból több ezren követték figyelemmel az eseményeket, idén pedig még nagyobb nemzetközi sikerre számíthat a műsor.
A MAVIR Zrt. a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által koordinált LIFE+ programmal együttműködve évek óta telepít a madarak számára biztonságot nyújtó műfészkeket nagyfeszültségű távvezeték tartóoszlopaira.

Budapest, 2013. február 26., kedd (MTI) - Bárki számára elérhetővé válnak az MTA közpénzből létrehozott tudományos eredményei, a Magyar Tudományos Akadémia idén életbe lépett Open Access (nyílt hozzáférés) irányelvei ugyanis kimondják, hogy a kutatóknak lehetőség szerint szabad hozzáférésű folyóiratokban kell publikálniuk - hangsúlyozta Pálinkás József.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTI-nek elmondta, hogy világszerte egyre többen támogatják az Open Access elvét. A folyamatban áttörést jelenthet Barack Obama elnök tudományos tanácsadója, John P. Holdren hétvégi - nagy visszhangot kiváltó - bejelentése, amely szerint a nagy amerikai kutatásfinanszírozó szerveknek hat hónapon belül ki kell dolgozniuk a szabályokat, hogy a megjelenéstől számított egy éven belül szabad hozzáférésűvé váljanak a közpénzből finanszírozott tudományos kutatások eredményei, így a folyóiratokban megjelent tanulmányok is.

New York, 2013. február 19., kedd (MTI) - Tizenkilenc kattintással összekapcsolható bármely két oldal az interneten - állítja Barabási Albert-László magyar fizikus, hálózatkutató, a bostoni Északkeleti Egyetem és a Harvard Egyetem professzora, az MTA külső tagja, aki kutatási eredményeit a Philosophical Transactions of Royal Society című szakfolyóirat hétfőn megjelent számában ismertette.

Vizsgálatához létrehozta a világháló szimulált modelljét, hogy jobban megértse az internetes hálózat szerkezetét. Abból indult ki, hogy a web jelenleg mintegy 14 milliárd oldalból áll, de az azokon megjelenített fájlokkal, fotókkal és videókkal együtt az internetes dokumentumok száma durván egybillióra tehető. Felfedezte azt is, hogy zömük meglehetősen lazán, esetlegesen kapcsolódik egymáshoz, talán csak néhány más oldalhoz vagy dokumentumhoz köthető.

Berlin, 2013. február 14., csütörtök (MTI) - Európa legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét, a JuQueent helyezték üzembe csütörtökön a németországi Jülichben.

A JuQueen az első európai szuperszámítógép, amelynek teljesítménye meghaladja az 5 petaflopot. Maximális teljesítménye 5,9 petaflop, vagyis másodpercenként 5,9 billió számítási művelet elvégzésére képes. Az IBM Blue Gene/Q elnevezésű technológiáján alapuló berendezésben összesen 458 752 processzormag dolgozik.
A 28 hatalmas számítógépszekrényben (rack) elhelyezett berendezést jéghideg ioncserélt vízzel hűtik, amely csaknem 30 fokra melegedik fel, mire távozik a rendszerből. A JuQuennnek nemcsak a hűtése igen környezetbarát, hanem rendkívül energiatakarékos is, 1 watt energia felhasználásával másodpercenként 2 milliárd számítási műveletet hajt végre.

Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója jelenti:
Brüsszel, 2013. február 7., csütörtök (MTI) -
Új irányelv tervezetet ismertetett csütörtökön Neelie Kroes, digitális területért felelős biztos, Cecilia Malmström belügyi biztos és Catherine Ashton, az Európai Unió külpolitikai főképviselője.

Az irányelv annak a tágabb stratégiának a része, amelynek keretében az bizottság öt célt szeretne elérni az internetes biztonság területén. Először is azt szeretné, ha az unióban található számítógépes rendszerek ellenállóbbak lennének a támadásokkal szemben, "drasztikusan" csökkenteni szeretné az internetes bűnözés mértékét, külön internetes védelmi politika kidolgozását irányozza elő a Közös Biztonsági és Védelempolitika keretein belül, előteremtené az on-line biztonsághoz szükséges technológiai és ipari erőforrásokat, illetve koherens nemzetközi internetes biztonságpolitikát hozna létre az Európai Unión belül.

Washington, 2013. február 6., szerda (MTI) - Betört a Federal Reserve (Fed) egyik belső weboldalára az Anonymous hackercsoport - közölték szerdán amerikai médiaforrások.

A támadás tényét az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed is megerősítette, kijelentve, hogy a behatolásnak való kitettséget nem sokkal annak felfedezése után elhárították és hogy az nem veszélyeztette a bank hálózatát.
Az Anonymous "hacktivista" csoport azt állította, hogy megszerezte és a világhálón nyilvánosságra hozta több mint 4 ezer amerikai banki vezető számítógépes azonosító adatait és személyes elérhetőségét. A Fed szerint azonban a komputeres betörők a komputeres jelszavakhoz nem fértek hozzá.

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
Róma, 2013. január 31., csütörtök (MTI) -
Már az interneten is olvashatók a Vatikáni Könyvtár páratlan értékű kéziratai: elsőként 256 kódexnek készült el a digitális változata.

Mintha a kezünkben tartanánk a világ legértékesebb könyveit, amelyeket egyébként sohasem tudnánk megpillantani. Az, amit eddig csak néhány tudós láthatott, most közkinccsé vált - kommentálta az olasz sajtó a kéziratgyűjtemény digitalizálását.
A Vatikáni Könyvtár honlapján (http://www.vaticanlibrary.va/home.php?pag=mss_digitalizzati) szerdától ingyen letölthetők a latin nyelvű kódexek. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA technológiájával készített digitális változatok kiváló minőségűek - hangsúlyozta Cesare Pasini, a könyvtár prefektusa.

NAGYBECSKEREK – Albán hekkerek reggel behatoltak a Vajdasági Szociáldemokrata Liga nagybecskereki honlapjára, és ráhelyezték a „Nagy Albánia” térképét és felírták. hogy „United States of Albania”. A hekkerek azt üzenték, hogy Koszovó szabad és rövidesen Albánia részévé válik. A nagybecskereki VSZL-ben azt mondták a Betának, hogy tudnak a dologról és már dolgoznak az üzenet eltüntetésén.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó