You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:
Peking, 2014. január 30., csütörtök (MTI) -
Szemkápráztató utcai tűzijátékokkal, fülsiketítő petárdadurrogtatással köszöntötték a több évszázados tradícióknak megfelelően a holdnaptár szerinti újévet Kína-szerte: péntektől már a ló évét írják.

Kína legnagyobb családi ünnepe kezdődött hosszas munkaszünettel, amelyet a kínaiak hagyományosan szülőföldjükön töltenek. Százmilliók ültek csütörtök este a családi asztalhoz, amely körül többnyire csak ezekben a napokban, az év fordulóján vannak ennyien.

VAJDASÁG – Msgr. dr. Pénzes János szabadkai megyéspüspök, Msgr. dr. Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök, Halász Béla megválasztott református püspök, Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes és Ördög Róbert újvidéki adventista lelkész Húsvéti üzenetei.

Első sziklakerti virágokA Nap kel: 6 óra 21 perckor, nyugszik 19 óra 14 perckor.
A Hold kel: 0 óra 20 perckor, nyugszik 9 óra 34 perckor.

Húsvéthétfő – a keresztény egyházak tanítása szerint Jézus Krisztus feltámadása ünnepének, a legnagyobb keresztény ünnepnek a második napja.

Névnap: Hugó, Agapion. Egyéb névnap: Agád, Ida, Pál, Teodóra, Urbán
Katolikus naptár: húsvéthétfő. Grenoble-i Szent Hugó püspök ünnepe, Agád, Agapion
Református naptár: húsvéthétfő, Hugó
Evangélikus naptár: húsvét 2. napja, Hugó
Zsidó naptár: Niszán hónap 21. napja

NAGYBECSKEREK – Ma a református templomok harangjai is a Jézus feltámadásának ünneplésére szólították a híveket. A húsvéti ünnepi istentiszteletet Nagybecskereken örökítettük meg kameráinkkal.

Budapest, 2013. március 28., csütörtök (MTI) - Nagycsütörtök estével kezdődik a nagyböjti időszak végét jelentő szent három nap a katolikus egyházban, az azt követő vasárnap van húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe, amikor Jézus feltámadására emlékeznek.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a nagycsütörtöki főpapi szentmise keretében szenteli meg a szent olajokat, s a szertartás alkalmával újítja meg a főegyházmegye papsága a papi ígéreteit. Erdő Péter 18 órakor az utolsó vacsorára emlékezik az esztergomi bazilikában, és ugyanezt teszik országszerte a többi püspöki székhelyen az egyházi vezetők.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata kiemelte, nagycsütörtökön emlékeznek a hívek Jézus szenvedésének kezdetére, az utolsó vacsorára. Ezen a napon délelőtt a megyés főpásztorok együtt celebrálják az olajszentelési misét egyházmegyéjük papjaival, a püspökök megszentelik a keresztelendők és a betegek olaját, valamint a bérmálás szentségének kiszolgáltatásakor használt krizmát.

A húsvét vallási és családi ünnep is egyben. A közmédia tartalmas programokkal járul hozzá emelkedett hangulatához, s a felhőtlen kikapcsolódáshoz.
Pénteken egy visszafogott, a népi kultúrát előtérbe helyező Maradj talpon! vetélkedőt mutat be az M1. A játékosok közül a nézők többeket a Fölszállott a pávából ismerhetnek; díszes népviseletben vonulnak fel a néptáncosok, népdalénekesek, vásári mesemondó, sőt még Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató, a Fölszállott a páva egyik zsűritagja is beszáll a versengésbe. Ezúttal a nagypéntekre való tekintettel hiányzik a tánc és az ének, de a műsor így is figyelemreméltó (M1 18.30).

VAJDASÁG – Virágvasárnapot ünnepel az egyház. Ezzel a nappal kezdődik a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt legjelesebb időszaka.

NAGYBECSKEREK – Bérmálkozók találkozóját tartották a nagybecskereki székesegyházban. Ezt megelőzően tegnap a Feltámadt című húsvéti képzőművészeti pályázat díjkiosztójára is sor került.

Két napos rendezvénnyel emlékeztek meg Szajánban 2013. március 15-én és 16-án az 1848-as forradalom és szabadságharcról, valamint a Rákóczi felkelés és szabadságharc kezdetének a 310. évfordulójáról.
A rendezvényt a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület és a rákóczifalvai Kuruc Hagyományőrző Egyesület szervezte. Fő támogatói A Magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Együttműködési Alap és Szaján Helyi közössége voltak.

PRISTINA – Öt év telt el Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása óta. Az új ország létrejöttét a világ nagy része elfogadta, Szerbia azonban nem tud beletörődni a területvesztésbe.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó