You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

A Belgrád a vízen nevet viselő elit infrastrukturális projekt végrehajtása már szeptemberben megkezdődhet. A szerb fővárost lázba hozta a hír, hogy a befektető az Egyesült Arab Emírségek egy újonnan alapított vállalkozása, az Eagle Hills, amely a bejelentések szerint a projekt valóra váltásába több mint hárommilliárd dollárt fektet.

BELGRÁD – Velimir Ilić építésügyi miniszter ma kijelentette, Belgrád városát és a vajdasági kormányt terheli a legnagyobb felelősség az építővállalatok iránti tartozás miatt. A tartozás összege egyes becslések szerint eléri az egymilliárd eurót. „Tudják, ki tartozik a legtöbb pénzzel? Belgrád városa és a vajdasági kormány. Tudják, ki az, aki a munkálatokat kiviteleztette, de nem fizetett? A Vajdasági Fejlesztési Alap” – mondta Ilić. A szerbiai kormány építőipari problémákat vizsgáló munkacsoportja tegnap tárgyalt a Szerbiai Építészeti és Építőipari Termékeket Előállító Dolgozók Szakszervezete, valamint a Szerbiai Gazdasági Kamara képviselőivel. Ez a munkacsoport az után alakult, hogy az építőipari vállalatok és az építőipari termékeket előállító gyárak dolgozói április 12-én tiltakozni kezdtek és a kormány sürgős segítségét követelték, egyúttal sztrájkot jelentettek be, amennyiben a segítség 30 napon belül nem érkezik meg.

SZABADKA – A Vajdasági Magyar Szövetség minden rendelkezésre álló kapacitásával hozzájárul a szabadkai Népszínház épületének a befejezéséhez – jelentette ki Pásztor István a párt elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Nyilatkozata szerint az építkezés körüli feszültség valamelyest csökkent az által, hogy Kasza József, a VMSZ volt elnöke lemondott a Népszínház Igazgató Bizottságának elnöki posztjáról és ezzel lehetővé tette, hogy kilépjenek a “csapdahelyzetből”.

BELGRÁD – A szerb parlament ma elfogadta a törvényt, amellyel lehetővé teszik az építési engedély nélkül felépített objektumok bejegyzését. A törvény már holnap életbe lép. A becslések szerint Szerbiában mintegy 1,3 millió nem legális objektum van. A bejegyzésre való jogot oly módon korlátozták, hogy a törvény értelmében most bejegyzett családi házak nem lehetnek nagyobbak 300 négyzetméternél, a lakások 200 négyzetméternél, a tömbházakban levő üzlethelyiségek 100 négyzetméternél, a garázsok 30 négyzetméternél, a kisipari tevékenységet szolgáló objektumok pedig 100 négyzetméternél. Azoknak a polgároknak, akik korábban beadták a legalizációs kérelmet, azt most nem kell újból megtenniük. A bejegyzés nem kerül pénzbe, csak a geodéziai felvételt kell megfizetni – amennyiben korábbról nincs ilyen –, e ez mintegy 10.000 dinárba kerül.

BELGRÁD – A szerb parlament ma folytatja a vitát a különleges feltételek közötti legalizációról szóló törvényjavaslatról, amelyet az ellenzék botrányosnak és alkotmányellenesnek minősített. A törvényjavaslat szerint az építési engedélyek nélkül felépített objektumok bejegyzésekor nem kellene semmilyen illetéket fizetni, a polgároknak csupán a geodéziai felvételt kerülne pénzbe, mégpedig 10.000 dinárba, amennyiben még nem rendelkeznek ilyen felvétellel. Szerbiában csaknem 1,3 millió engedély nélkül felépült objektum van.

BELGRÁD – Velimir Ilić, építésügyi és városrendezési miniszter ma kijelentette, hogy Szerbia az első helyen áll Európában a nem legalizált épületek számát tekintve, és hogy meg kell akadályozni az engedély nélküli építkezést, a már kész létesítményeket pedig legalizálni kell. Az építési engedély nélkül készült objektumok vagyonjogi rendezésének különleges feltételeiről szóló törvényjavaslat megindoklásakor Ilić a szerbiai képviselőházban elmondta, hogy sajnos, Szerbia szerte ma is építkeznek engedély nélkül, és a felügyeleti szervek figyelmeztetései ellenére, noha ez bűncselekménynek számít. Közölte, hogy Szerbiában egymillió 300 ezer nem legális épület van. Azoknak a polgároknak, akik a legalizálási folyamatra vonatkozó kérelmüket már korábban átadták, nem kell újból benyújtaniuk.

SZABADKA – Modest Dulić szabadkai polgármester tegnap kijelentette, hogy Vajdaság kormánya 500 millió dinárt biztosít a szabadkai Népszínház építésének folytatására, amit a Bojan Pajtić kormányfővel folytatott újvidéki megbeszélésen erősítettek meg. Újságíróknak elmondta, hogy a színház tervezett épületének méretét a 20 ezer négyzetméterről a felére kell csökkenteni, és ezáltal a beruházás értéke mintegy tíz millió euróval kisebb lesz.

SZABADKA – A Demokrata Párt szabadkai városi bizottsága ma bejelentette, hogy senkinek sincs joga lebontani a város szecessziós épületeit és a többi építészeti emléket. A szabadkai demokraták ezzel támogatják Modest Dulić szabadkai polgármester javaslatát, hogy ismét vitassák meg a szélesebb városközpont rendezési tervét. Szabadka polgárai február 19-én nyilvános vitában követelték, hogy utasítsák el a javasolt városrendezési tervet, amelyben Szabadka központjában több mint ezer ház lebontását irányozták elő. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselői március 1-jén a városi képviselő-testületnek átadták a javaslatot, hogy állítsák le a szűkebb és szélesebb városközpont rendezési tervének kidolgozását és új koncepció kidolgozását követelték.

SZABADKA – A szabadkai városi vezetőség tegnap cáfolta, hogy a javasolt városrendezési terv családi házaknak a tulajdonosok beleegyezése nélküli lebontását irányozná elő, ha a helyükre többemeletes épületet terveztek. Hozzáfűzték, annak lehetősége fennáll, hogy a házat másik épülettel cseréljék fel, miután a tulajdonos saját akaratából beleegyezik, hogy eladja a házát a beruházónak, a kölcsönösen megállapított áron.

SZABADKA – Már évtizedek óta folyik a szabadkai Zsinagóga restaurálása. A munkálatokra a város 10 millió dinárt különített el, a Magyarország–Szerbia IPA határon átnyúló együttműködési programnak köszönhetően pedig további 100 ezer euró áll rendelkezésre a munkálatok elvégzésére. Ez azonban csak csepp a tengerben.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó