You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

BELGRÁD – Zorana Mihajlović energetikai miniszter tegnap kijelentette, bizonyos jelek szerint a gáz minősége az országban egy adott időszakban nem volt kielégítő. „Tudható, honnan érkezik a gáz és ki a nagybani gázszolgáltató: ez a Srbijagas. Tessék előbb megállapítani, milyen minőségű a gáz a fővezetékben, és milyen a gáz minősége a több mint 30 szerbiai gázforgalmazóhoz érkező gáz esetében” – mondta újságíróknak a miniszter a Szerbiai Gazdasági Kamarában.

ÚJVIDÉK – Az Újvidéki Távfűtőművek közvállalat elvetette a Demokrata Párt városi szervezetének vádjait, miszerint gyanús közbeszerzési eljárásokat folytatott volna le. A kommunális közvállalat kiemelte, hogy a közbeszerzési eljárásokat az érvényes törvények értelmében és a vállalat szükségleteinek megfelelően bonyolították le.

ÚJVIDÉK – Mintegy 400 polgár tiltakozott tegnap Újvidéken a Kőolajipari Vállalat és a Srbijagas székháza előtt a magas decemberi gázszámlák miatt. Az egyik transzparensen az állt: „Itt már a levegőt is megfizettetik”. Azt követelték az illetékesektől, hogy vizsgálják meg a gáz minőségét, és hogy miként nőhetett a decemberi gázfogyasztás az előző havinak az ötszörösére.

Glattfelder Béla sajtóközleménye
Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő a bioüzemanyagokról szóló vitán szólalt fel az Európai Parlament plenáris ülésén. A bioüzemanyagokról szóló jelentéshez a fideszes képviselő készítette el a mezőgazdasági bizottság véleményét.

ÚJVIDÉK – A fő cél rámutatni a megújuló energiaforrások felhasználásának és az energiahatékonyság növelésének a fontosságára.

BELGRÁD: A Szerbiai Villanygazdaság kedden bejelentette, április 25-éig meghosszabbítják a kamat eltörlésének és átütemezésének az akcióját. Az akciót, amelyet márciusig gondoltak lefolytatni, a megnövekedett érdeklődés miatt hosszabbították meg. Április elsejéig az adósok 13,92 százaléka élt ezzel a lehetőséggel.

SZERBIA – A környezetvédelemben jelentős szerepe lehet a megújuló energiaforrások kihasználásának. Az erre vonatkozó akcióterv szerint Szerbiában 2020-ig megújuló energiaforrásokból 1092 megawattnyi villanyáramot kellene termelni. Jelenleg kicsi az ilyen energiaforrások kiaknázása, de a belőlük előállított áram felhasználása is.

BELGRÁD – A szerbiai háztartásokban a személyi fogyasztásra vonatkozó kiadások 51.805 dinárt tesznek ki, ebből 43,9 százalékot élelemre és alkoholmentes italokra költenek az emberek – közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet. A ma kiadott közlemény szerint 2012 utolsó negyedében a lakásköltségekre, vízfogyasztásra, villanyra, gázra és más üzemanyagokra a kiadások 16,2 százaléka ment el, közlekedésre 7,1, alkoholos italokra és dohányra 5,4, egészségügyre 4,6, ruházatra és lábbelire 4,4 százalékot költöttek a háztartások. Ebben az időszakban a háztartások rendelkezésére álló átlagösszeg 49.907 dinár volt.

SZERBIA – A bejelentés szerint a D-kettes üzemanyag az év derekáig marad forgalomban, viszont egyes vajdasági töltőállomásokon már most fogytán van. Ezt az olcsóbb üzemanyagot az eurodízel helyettesíti majd, viszont egyesek szerint ez a gázolaj nem alkalmas a régebbi gépjárművek és traktorok számára.

BELGRÁD: Azon háztartások és gazdasági objektumok, amelyeknek villanyáram tartozásuk van, március elsejétől szerződést köthetnek a Szerbiai Villanygazdasággal a régi tartozásuk átütemezéséről, 3-tól 24-ig terjedő részletben való törlesztésére, a 2012-es évre vonatkozó kamatok feltételes eltörlésével. Dragan Veljić, a villanygazdaság Igazgatóságának az igazgatója kijelentette, az adósoknak még ma a lakcímükre elküldik az értesítést az akcióról, amelyet március 31-éig írhatnak alá.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó