You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

MTI Fotó: Komka PéterSalgótarján, 2013. május 16. Napfoltok a Nap felszínén Salgótarján felől nézve 2013. május 16-án. A balról lent látható AR1748-as számú napfoltcsoport területén három nap alatt négy, a legerősebb osztályba tartozó napkitörést észleltek. A május 15-i kitörést kísérő koronakitörés során a világűrbe került anyag május 17-én érheti el a Földet és az előrejelzések szerint 40 szaázalék eséllyel okozhat geomágneses viharokat és sarki fényt.

Első sziklakerti virágokA Nap kel: 6 óra 21 perckor, nyugszik 19 óra 14 perckor.
A Hold kel: 0 óra 20 perckor, nyugszik 9 óra 34 perckor.

Húsvéthétfő – a keresztény egyházak tanítása szerint Jézus Krisztus feltámadása ünnepének, a legnagyobb keresztény ünnepnek a második napja.

Névnap: Hugó, Agapion. Egyéb névnap: Agád, Ida, Pál, Teodóra, Urbán
Katolikus naptár: húsvéthétfő. Grenoble-i Szent Hugó püspök ünnepe, Agád, Agapion
Református naptár: húsvéthétfő, Hugó
Evangélikus naptár: húsvét 2. napja, Hugó
Zsidó naptár: Niszán hónap 21. napja

Budapest, 2013. március 26., kedd (MTI) - A Mars felszínén tehetnek körutazást az érdeklődők annak a panorámafotónak köszönhetően, amelyet az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) képeiből állítottak össze.

A 2 gigapixeles képet Andrew Bodrov, az észtországi Tallinnban élő profi panorámafotós készítette több száz különböző felvételből. A felhasznált képeket 17 kamera vette fel a Curiosity Rover fedélzetéről, majd sugározta vissza több millió kilométer távolságba a Földre.
A panorámakép nagy részét 100 milliméteres lencséjű kamerákkal rögzítették, de további felvételeket készítettek 34 milliméteres lencséjű kamerákkal is - közölte a projekt kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

NYÁRÁDSZENTLÁSZLÓ, 2013. JÚLIUS 23–AUGUSZTUS 2.
FELHÍVÁS
A kolozsvári székhelyű Filmtett Egyesület 12. alkalommal hirdeti meg filmes alkotóműhelyének részvételi pályázatát. A 2013. július 23–augusztus 2. között megszervezendő tábor helyszíne a Marosvásárhelytől kb. 20 km távolságra elhelyezkedő Nyárádszentlászló, a bázis a Pásztortűz Panzió lesz.
A pályázat határideje 2013. április 15. Azok számára, akik részvételidíj-kedvezményt igényelnek, a pályázati határidő 2013. április 7.

Két napos rendezvénnyel emlékeztek meg Szajánban 2013. március 15-én és 16-án az 1848-as forradalom és szabadságharcról, valamint a Rákóczi felkelés és szabadságharc kezdetének a 310. évfordulójáról.
A rendezvényt a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület és a rákóczifalvai Kuruc Hagyományőrző Egyesület szervezte. Fő támogatói A Magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Együttműködési Alap és Szaján Helyi közössége voltak.

Budapest, 2013. február 9., szombat (MTI) - Becker Irén és Szabó Béla fotóművész többször bejárta Szerbiában a Tara Nemzeti Parkot és az ott készült képekből válogatott 40 tájfotóját kiállítja a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában keddtől február 28-ig.

A Tara-hegység Szerbia legnyugatibb vidéke, Bosznia-Hercegovinával határos és csaknem teljesen körülöleli a Drina folyó. A Drina-szurdokban egyes helyeken alig szélesebb a folyó 100 méternél és a közvetlenül a víz mellett tornyosulnak a 700-800 méteres csúcsok. A hegységben található a csak ott előforduló szerb lucfenyő, a Panciceva omorika, amely Josip Pancicról, a fát 1855-ben felfedező természettudósról kapta a nevét - mondta el az MTI-nek Gyurity Milán, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ igazgatója, aki meg fogja nyitni a tárlatot.

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége Fehéren::Feketén – Felelősen a cigány-magyar együttélésről címmel fotópályázatot hirdet. A kiírásra társadalomábrázolás, szociofotó témakörben várjuk a pályamunkákat, melyek a címre reflektálva a Kárpát-medencében élő cigányság és magyarság mindennapjait mutatják be. Pályázni csak 2012. január 1. és 2013. március 10. között készített képekkel lehet. Olyan képsorozat esetében, amely több éven keresztül készült, nincs időkorlátozás, de legalább egy eleme készítési időpontjának a megadott időintervallumba kell esnie. A pályázat mindenki számára nyitott, külhoni alkotók jelentkezését is várjuk.

ÚJVIDÉK – Kovács Szilárd természetfotós az elmúlt tíz évben a Felső-Duna mentén alkotott.

London, 2012. december 21., péntek (MTI) - Négymilliárd pixeles kép készült a világ legmagasabb hegycsúcsáról, a Mount Everestről (Csomolungmáról): a több száz fotográfia mozaikjából született lenyűgöző panorámaképet egy amerikai hegymászó készítette.

A panoráma felvételt 477 darab különálló fénykép alkotja, amelyeket 2012 fő mászószezonjában készítettek a hegycsúcs körüli legkedvezőbb szögekből 300 milliméteres lencsével. Az előtérben a Khumbu jégfal látható és kitartó ráközelítéssel az alaptáborban kószáló embereket is szemügyre lehet venni.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó