You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Az MTVA és a Cinema City közös pályázata minden magyarországi, valamint határon túli magyar általános iskolai osztály számára.

Feladat:
Különleges, régen elfeledett magyar karácsonyi-, vagy a karácsony ünnepéhez köthető szokás bemutatása, ismertetése a szokást bemutató illusztrációval. Bemutatásra kerülhet minden olyan, napjainkban a köztudatban fel nem lelhető, vagy csak alig ismert szokás, amely a karácsonyi ünnepre való előkészülethez, magához az ünnephez, vagy annak lezárásához köthető.

Desiré Central Station 2013 – I AM DESIRÉ

Nemzetközi / Regionális Kortárs Színházi Fesztivál
Szabadka, 2013. november 23 - 28.

Idén tizenöt éves a Közép-európai Brókerképző Alapítvány (KEBA) népszerű pénzügyi-értékpapírpiaci versenye és tőzsdejátéka, a „Tőzsdejáték Középiskolásoknak”. A versenyre mintegy 180 középiskolából érkeztek nevezések. A versengés nem csak országos szinten zajlik: 32 csapat határon túli régiókból vesz részt a megmérettetésen.

A Tini és Ifjúsági Táncdalénekesek vetélkedőjére az idén immár huszonkettedik alkalommal kerül sor november 23-án, este fél nyolckor a temerini sportcsarnokban.
Az idén húsz fellépő méri össze tehetségét, akiknek bemutatkozását Aleksandar Dujin zenekara kíséri. A tini kategóriában tizenegyen, míg az ifjúságiban kilencen méretik meg magukat. A fellépők Vajdaság számos településéről érkeznek. A Tini fesztiválon az idén is fellépnek a tavalyi vetélkedő győztesei.

Az ösztöndíjat 2012-ben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium alapította a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-vel együttműködve a külhoni magyar jogásztársadalom megerősítése, fejlesztése érdekében. A program szakmai részének megvalósításában a Budapesti Ügyvédi Kamara vesz részt.
Az immár második évben meghirdetett ösztöndíj célja, hogy olyan jól képzett, a nemzet iránt elkötelezett, a magyar és a többségi állam szerinti szaknyelvet egyaránt ismerő, mindkét országban tapasztalatokat szerzett jogászokkal rendelkezzenek a külhoni magyar közösségek, akik hozzájárulnak a magyarság jogi megerősítéséhez. Célunk, hogy olyan szakértői gárda jöjjön létre, amely magabiztosan jár el a szakmai kérdésekben, és tudásával hozzájárul a magyar jogász szakma és a jogász társadalom nemzetközi megbecsültségéhez.

Tevékenységünk, programjaink, eredményeink
2013

Kik vagyunk?
A Collegium Talentum a határon túl felnövekvő magyar értelmiség bástyája. Egy olyan erő, amely öt országban köti össze a kibontakozó fiatal magyar tehetségeket és az egyes tudományterületek ismert kutatóit, professzorait.
Célunk a külhoni magyar értelmiség-utánpótlást segíteni, és erősíteni a határon túli tudományos, oktatói elitet a kutatói pályát lendületbe hozó távlatok megnyitásával.

A pályázatra vajdasági vagy vajdasági származású magyar alkotók egész estét betöltő, egy vagy többfelvonásos színműveit várjuk. Egy szerző több munkával is részt vehet a pályázaton.

A Népszínház Magyar Társulatának értékelõ bizottsága két munkát díjaz, amelyeket október végén, a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja kereteiben megrendezendő
Kortárs Vajdasági Magyar Szerzők X. Felolvasószínházában
mutat be a társulat. A felolvasásokat (számos kül- és belföldi szakmai vendég részvételével) vitaest követi. A vitaestek minden érdeklődő számára nyitottak.

A pályamunkák átadási határideje 2013. október 11.

Mintegy 300 résztvevőt várnak a Mórahalom és Palics között szeptember végén megrendezésre kerülő, 28 kilométer hosszú kerékpártúrára, amelynek útvonala a májusban megnyitott Ásotthalom - Bácsszőlős határátkelőn is keresztül halad.

Mórahalom, 2013.08.21 – A Magyarország – Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program­* keretein belül szeptember 21-én rendezik meg a „Magyar-Szerb Tandem” elnevezésű kerékpártúrát, melynek fő célja a határ két oldalán élő közösségi kapcsolatok erősítése a közös sport és kulturális esemény révén. Az esemény az Európa szerte immár második alkalommal ünnepelt „Európai Együttműködés Napja” elnevezésű programsorozat része.


Az MTVA Kós Károly Kollégiumának tájékoztatója Tusványoson

Külhoni Magyar Sajtószolgálatot indít az MTVA augusztustól. Ezt csütörtökön délután Böröcz István, az intézmény vezérigazgatója jelentette be Tusnádfürdőn, a XXIV. Bálványosi Szabadegyetem „Összefogás a Kárpát-medencében” című rendezvényén. A médiavezető hírül adta egy erdélyi székhelyű képzési központ megnyitását, valamint ismertette a Kárpát-medencei tudósítói hálózat további fejlesztéséről szóló elképzeléseket is.

Ezen a nyáron is megrendezésre kerül az intenzív drámatábor augusztus 7. és 12. között, amelybe 14 év fölötti fiatalokat várnak.

A társulat,a két hónapos ázsiai turné illetve a monacói világfesztiválon való részvétel között szervezi meg az immár hagyományossá vált Nemzetközi Drámatábort. A tábor résztvevőinek mindössze az utazásukat, illetve egy 25 lejes (6 euró) szervezési költséget kell fedezniük. Az étkezés tarisznyából történik, tehát mindenki magának hoz ennivalót.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó