You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Hódmezővásárhely, 2013. április 1., hétfő (MTI) – Megosztja a hódmezővásárhelyi kórház az Egészséges Vásárhely Program (EVP) kialakítása és működtetése során összegyűjtött tapasztalatait a Zentai Közkórházzal, valamint támogatja a vajdasági intézményt egy hasonló népegészségügyi program kialakításában – tájékoztatta Göbl Vilmos, a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense az MTI-t.

A két intézmény a napokban megkötött együttműködési megállapodása szerint a kórházak rendszeres tapasztalatcserék során segítik egymást az egészségügy különböző területein. A folyamatos szakmai tapasztalatcserék keretében az intézmények mind az orvosi, mind az ápolási, a tudományos és a szakellátás szervezésének gazdasági, financiális kérdéseiben, a fekvő- és járóbeteg szakellátás területein egyaránt rendszeresen konzultálnak.

ÚJVIDÉK – Vajdaság kormánya azt tervezi, támogatni fogja az új technológiák bevezetését a daganatos és szívbetegségek diagnosztizálása terén, hogy csökkenjen az ezek okozta magas fokú elhalálozás. A vajdasági lakosságnál az elhalálozást több mint 54 százalékban a szívbetegségek, 22 százalékban pedig a daganatos betegségek okozzák.

SZERBIA – Március 20-a ezentúl a mellrák elleni küzdelem országos napja. Több rendezvényen hangoztatták ez alkalommal is a mellrák korai felfedezésének a fontosságát.

BELGRÁD: Slacica Đukić Dejanović egészségügy-miniszter ma kijelentette, hogy az az európai mérce, hogy az aflatoxin szintje a tejben nem haladhatja meg a 0,05 mikrogrammot literenként, Szerbia és polgárai hasznára válik, ezért minden ezzel kapcsolatos szabályzatot össze kell ezzel hangolni. Az nagyon jó, ha az EU-s szabványok szigorúak, mert ez bennünket is ráhajt, hogy ezzel kapcsolatosan elvégezzünk valamit, mondta Slavica Đukić Dejanović a képviselőház egészségügyi bizottságának ülésén, amelyen a minisztérium 2012 októbere és decembere közti munkájáról szóló jelentést vitatták meg.

Sanghaj, 2013. március 18., hétfő (MTI) - Már a 13 ezret is meghaladja a Sanghajban és a város környéki folyókból kihalászott döglött sertések száma, amely napról napra nő, a tetemek pontos eredete még mindig nem tisztázott.

A kínai állami média beszámolója szerint Sanghaj fő folyójából, a kelet-kínai metropoliszt kettészelő Huangpu folyóból az elmúlt másfél hétben összesen 9500, a környező folyókból pedig több mint 3600 döglött sertés tetemét halászták eddig ki a hatóságok. Az elpusztult állatok származási helye továbbra sem tisztázott, a rendőrség jelenleg is nagy erőkkel nyomoz az ügyben.

BELGRÁD – A szerbiai háztartásokban a személyi fogyasztásra vonatkozó kiadások 51.805 dinárt tesznek ki, ebből 43,9 százalékot élelemre és alkoholmentes italokra költenek az emberek – közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet. A ma kiadott közlemény szerint 2012 utolsó negyedében a lakásköltségekre, vízfogyasztásra, villanyra, gázra és más üzemanyagokra a kiadások 16,2 százaléka ment el, közlekedésre 7,1, alkoholos italokra és dohányra 5,4, egészségügyre 4,6, ruházatra és lábbelire 4,4 százalékot költöttek a háztartások. Ebben az időszakban a háztartások rendelkezésére álló átlagösszeg 49.907 dinár volt.

BELGRÁD – Slavica Đukić Dejanović, Szerbia egészségügyi minisztere ma kijelentette, hogy nincs ok a pánikra, és hogy kivonták a forgalomból az olyan tejet, amely a megengedettnél nagyobb mennyiségű veszélyes aflatoxint tartalmaz. „Minden olyan tejet visszavontak az üzletekből, amelyekben az aflatoxin mennyisége meghaladta a kilogrammonkénti 0,05 mikrogrammos határértéket. Engem arról tájékoztattak, hogy két tejfajtáról van szó” – mondta a miniszter asszony az újságíróknak az Egészségügyi Minisztériumban. Az arra a kijelentésére vonatkozó kérdésre, amely szerint a polgárok maguk döntsék el, hogy isznak-e tejet, azt válaszolta, hogy a polgárok nyugodtan ihatnak tejet, de természetes, hogy félnek, és várják a hollandiai laboratórium vizsgálatának eredményét. „Ha valaki aggódik, az valószínűleg meg fogja várni a semleges laboratórium jelentését. Reálisan nincs ok a pánikra” – mondta Slavica Đukić Dejanović.

BELGRÁD: Slavica Djukić Dejanović egészségügyi miniszter mai kijelentése szerint egyetlen érv sincs, ami azt támasztaná alá, hogy a minisztériumnak és az egészségügyi szolgálatnak valamilyen oka lett volna a pánikkeltésre azon gyanú kapcsán, hogy a hús és a tej rákkeltő aflatoxint tartalmaz. Azt üzente a polgároknak, hogy nincs ok a pánikra, de kijelentette, elővigyázatosnak kell lennünk a környező országok ezzel kapcsolatos eseményei kapcsán. A jövő héten Hollandiából megérkeznek az oda elküldött tejminták laboratóriumi eredményei.

ÚJVIDÉK – A péterváradi katonai kórház ezentúl azon polgárok előtt is nyitva áll, akiket szabályos beutalóval küldenek a választott orvosok további diagnosztizálásra vagy kezelésre – jelentette ki hétfőn Siniša Sević, az újvidéki képviselő-testület elnöke. Magyarázata szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a beutalóval rendelkező újvidékiek a péterváradi katonai kórházban is kérhetik a kiegészítő diagnosztizálási vizsgálatokat vagy valamely egészségügyi intervenciót a laboratóriumban vagy például az általános sebészeten, ugyanis a Vajdasági Klinikai Központban nagyon hosszú a várakozási idő.

NAGYBECSKEREK – Nagybecskerekre látogatott ma Slavica Đukić-Dejanović egészségügyi miniszter asszony, aki a város elöljáróival közösen meglátogatta a dr. Bosko Vrebalov Egészségház női-gyermek és ifjúsági egészségvédelmi szolgálatát.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó