You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

A Fölszállott a páva idei második elődöntőjének 276 ezer fős nézettsége volt a teljes népesség körében (4+), ami közel százezer fővel magasabb, mint az előző széria elődöntőinek átlaga (183 ezer fő).A műsor jelentősen javítja a csatorna átlagát, hiszen a felnőttek közti 6,4 %-os közönségarány közel duplája a csatornáénak. Az első elődöntőhöz hasonlóan a második élő adásba is közel 1 millióan néztek bele (970 ezer fő), ami szintén magasabb a 2012-es sorozat elődöntőinek átlagánál (768 ezer fő).

Budapest, 2014. február 6., csütörtök (MTI) - Saját nyelvükön kívánják megszólítani a fiatalokat azok az olvasásnépszerűsítő programok és pályázatok, melyekre a kormány összesen 120 millió forintot szán - közölte csütörtökön Budapesten az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A programcsomag Mozi a fejedben című projektjének indulása kapcsán megtartott sajtótájékoztatón Halász János emlékeztetett arra, hogy az olvasás és a művelődés hozzájárul a gazdasági növekedés előmozdításához is, az olvasás pedig akkor lesz népszerű a fiatalok körében, ha élménnyé válik számukra.

Jancsó MiklósBudapest, 2014. január 31., péntek (MTI) - Életének 93. évében péntek reggel, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Jancsó Miklós világhírű magyar filmrendező, kétszeres Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas alkotó, kiváló művész.

A halálhírt Mészáros Márta filmrendező, Jancsó Miklós előző felesége és a Magyar Filmművészek Szövetsége is megerősítette az MTI-nek. A szövetség, amelynek a filmrendező tiszteletbeli elnöke volt, Jancsó Miklóst saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:
Peking, 2014. január 30., csütörtök (MTI) -
Szemkápráztató utcai tűzijátékokkal, fülsiketítő petárdadurrogtatással köszöntötték a több évszázados tradícióknak megfelelően a holdnaptár szerinti újévet Kína-szerte: péntektől már a ló évét írják.

Kína legnagyobb családi ünnepe kezdődött hosszas munkaszünettel, amelyet a kínaiak hagyományosan szülőföldjükön töltenek. Százmilliók ültek csütörtök este a családi asztalhoz, amely körül többnyire csak ezekben a napokban, az év fordulóján vannak ennyien.

ÚJVIDÉK - Az Újvidéki Színház fennállásának 40. évfordulója alkalmából gálaestet tartottak. A társulat alkalmi előadás keretében igyekezett felidézni az intézmény negyven évét. Az előadást megelőzően megnyitották Léphaft Pálnak a színháziakat bemutató karikatúra-kiállítását az épület előcsarnokában, és a jubileumra elkészült a színház új honlapja is.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2014. január 27., hétfő (MTI) -
Felkerült a kiemelt jelentőségű szerbiai kulturális javak listájára Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök teljes könyvtára - közölte hétfőn a Jugoszláv Történeti Múzeum.

A múzeum közleménye szerint a könyvtár "kiemelt kulturális és történelmi értéket hordozó egyedi gyűjtemény".
A mintegy 15 ezer kötetet Jugoszlávia "örökös elnöke" 1940 és 1980 között gyűjtötte össze, a könyveket főleg a szerzőktől, illetve a látogatóba érkező diplomáciai képviselőktől és politikusoktól kapta ajándékba.

Los Angeles/Budapest, 2014. január 27., hétfő (MTI) - A Daft Punk kapta az év albumának és az év felvételének járó elismerést az 56. Grammy-díjak helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben tartott átadóján. A francia elektronikuszenei páros emellett még három elismerést zsebelt be Random Access Memories című lemeze révén. Az év dala Lorde-tól a Royals, az év felfedezettje pedig a Macklemore & Ryan Lewis rapduó lett.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2014. január 24., péntek (MTI) -
A fesztivál díjainak átadásával ért véget csütörtök este Emir Kusturica szerb filmrendező nemzetközi film- és zenei fesztiválja, a hetedik Kustendorf.

A 2014-es fesztiválon a jövő filmeseire helyezték a hangsúlyt: 15 fiatal, feltörekvő rendező, diákok, illetve elsőfilmesek mutatták be rövidfilmjeiket. A résztvevők 11 országból érkeztek a Mokra Gora hegységben, Montenegró, Szerbia és Koszovó határán felépített autentikus faluban szervezett fesztiválra.

Január 26-án, vasárnap 17 órától a kisteremben

Akik bennünket néznek, azoknak a szeme tükör…

ismeretterjesztő dokumentumfilm
A dokumentumfilm színházi filmszociográfia, amely az Újvidéki Színház harminc éves alakulástörténetét mutatja be. Az alapítás aktív résztvevői: rendezők, színészek, igazgatók, színikritikusok, honi szerzők különböző nézőpontból közelítik meg a történetet.


2014. február 13-15.
Szabadka, Népkör Magyar Művelődési Központ

Színház van az én utcámban!
A Magyar Teátrumi Társaság a Népkör Magyar Művelődési Központtal közösen immár második alkalommal rendezi meg 2014 telén kulturális színházi fesztiválját Szabadkán, a Winteretno fesztivált.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó