You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Budapest, 2012. március 30., szombat (MTI) - A mai ember két órával kevesebbet alszik, mint a száz éve élt elődje, és a nők között több a rossz alvó, mint a férfiak körében - egyebek mellett ez derül ki a Benyovszky Orvosi Központ által az alvászavarok hátterének feltárására indított kutatási program eddigi eredményéből.

Az első lépésként ezer felnőttre kiterjedt vizsgálat alapján összegezhető ezen megállapítás - mondta G.Németh György, az intézmény igazgatója az MTI-nek. Az elemzések szerint ugyanis a nőkre a családi tűzhely melegen tartása és a munkahelyen a megfelelés kettős kényszere miatt általában fokozott nyomás nehezedik, ami sokszor rejtett, de állandó stresszként zavarhatja a nyugodt alvást. A rossz alvásban több más körülmény között szerepe lehet a női szervezet hormonális ingadozását kísérő tünetcsoportoknak is - tette hozzá.

Budapest, 2013. március 28., csütörtök (MTI) - Az ételintoleranciával küzdő emberek körében a tojásfehérje és a tojássárgája is benne van a leggyakrabban gyomorbántalmakat és bélpanaszokat okozó ételek listájában - derült ki 376 emésztőszervi gondokkal küzdő páciens ételintolerancia vizsgálatából.

A tejfehérje, a tojásfehérje és a tojássárgája, egyes gabonafélék és olajos magvak okoznak a leggyakrabban puffadást, hasfeszülést, hasmenést, székrekedést és gyomorgörcsöt azoknál az embereknél, akiknél ételintolerancia mutatható ki. Ezzel szemben a panaszokkal gasztroenterológus szakorvoshoz forduló pácienseknél a különféle húsok - akár sertés, akár baromfi - jellemzően nem okoznak irritációt - közölte a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET)társaság csütörtökön az MTI-vel.

SZERBIA – Március 20-a ezentúl a mellrák elleni küzdelem országos napja. Több rendezvényen hangoztatták ez alkalommal is a mellrák korai felfedezésének a fontosságát.

Washington, 2013. március 20., szerda (MTI) - A cukrozott üdítőitalok fogyasztása évente több mint 180 ezer halálesettel hozható összefüggésbe világszerte, elsősorban a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának elősegítése miatt - derült ki egy új tanulmányból.

A kutatók szerint a tizenöt legnépesebb ország közül Mexikóban volt a legmagasabb a cukros szomjoltókkal összefüggésbe hozható halálozások aránya: éves szinten 318 eset egymillió felnőttre. Japánban volt a legalacsonyabb a ráta: éves szinten tíz az egymillióhoz.
Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a cukros üdítők fogyasztása növeli az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, mint a diabétesz, a szívbetegség és a rák. A mostani tanulmány pedig hasznos becsléssel szolgál a probléma nagyságát illetően - olvasható a LiveScience című tudományos hírportálon.

LONDON – 20 év alatt felszámolható a mély-szegénység a világon.
Ezt állapította meg az Oxfordi Egyetem kutatócsoportja, amely az ENSZ jelentése alapján folytatott átfogó vizsgálatot.

Kimutatta, hogy néhány országban igen gyors volt a fejlődés ezen a téren. A globális kereskedelem jótékonyan befolyásolja a kormányok szociális-gazdasági erőfeszítéseit.

ÚJVIDÉK – A szerbiai tejnek a németországi laboratóriumaiban elvégzett elemzései azt mutatták, hogy mindegyik kielemzett mintában megnövekedett mennyiségben van jelen az aflatoxin, közölte pénteken a vajdasági kormány. Branislav Bugarski, a tartományi régióközi együttműködés titkára sajtóértekezletén azt mondta, hogy mind a 25 mintát Banen-Würtenbergben az Eliza-módszerrel elemezték és mind a 25-ben kilogrammonként több mint 0,08 mikrogramm aflatoxint találtak és ez a maximális érték, amit ebben a laboratóriumban mérhetnek. „Közölték velünk, hogy nem mérhetnek kilogrammonként 0,08 mikrogramm aflatoxint, mert a műszereik 0,01-től 0,08 mikrogrammig vannak hitelesítve”, mondta Bugarski. Úgy pontosított, hogy 9 mintát február 20-án a vajdasági üzletek polcairól vettek le, 16-ot pedig február 25-én, vagyis azután, hogy hatályba lépett a 0,05 mikrotoxinnál nagyobb aflatoxin-telítettségű tejnek a forgalomból való kivonására vonatkozó rendelet.

ÚJVIDÉK – Vajdaság kormánya pénteken határozatot fogadott el, amely szerint a jövőben a Tartományban az aflatoxin jelenlétének elemzéséhez a tejben az Európai Unió megfelelő laboratóriumai is bekapcsolódnak. A szóban forgó döntés meghozataláig Gora Ješić, tartományi mezőgazdasági titkár utasította az újvidéki Élelmiszeripar Technológiai Intézetet, hogy végezze el a tej aflatoxint kimutató szuper-elemzését és, hogy ebbe kapcsoljon be három EU-s illetékes laboratóriumot. „Az egyik Ausztriában, kettő pedig Németországban van.. A szuperanalízis első eredményeit a jövő héten várják”, olvasható a közleményben.

ÚJVIDÉK – Slavica Đukić-Dejanović, egészségügyi miniszter kijelentette, hogy az a tej, amelyet nem vontak ki a forgalomból, biztonságos, nyugodtan fogyasztható.
A jövő héten megérkeznek az eredmények Hollandiából, és kiderül, hogy a kivont, kétes minőségű tej valóban mérgezett-e – mondta Đukić-Dejanović a szerbiai RTV-nek. Elmagyarázta, hogy ez a gyanús tej csak akkor lenne káros az egészségre ha hosszabb ideig használjuk. Tegnap Gorán Knežević mezőgazdasági miniszter is határozottan kijelentette, hogy a boltokban kapható összes tej és tejtermék ehető.

ÚJVIDÉK – Goran Ješić vajdasági mezőgazdasági titkár megismételte, hogy a tejben sokkal több az aflatoxin az első elemzéshez képest, amelyet néhány nappal ezelőtt végeztek el az ő titkárságának a megbízásából. A mai újvidéki sajtóértekezleten nem kívánt pontos adatokat közölni az első elemzés eredményeiről az esetleges bűnvádi felelősségre vonás miatt, mert az újvidéki Élelmiszer-technológiai Intézetnek, amely az elemzést végezte, nincs akkreditációja ilyen munkára. Ješić elmondta: ez nem jelenti azt, hogy az eredmények nem pontosak, és kifejezte a meggyőződését, hogy ugyanolyanok lesznek azok, amelyek néhány nap múlva érkeznek meg az ezeket a mintákat újra elemző két akkreditált laboratóriumból. Ješić elmondta, hogy a vajdasági termelőknek a tartományi kormány ingyen biztosítja a jószágtakarmányban levő méreg semlegesítéséhez szükséges szereket.

BELGRÁD – A szerbiai üzletekben levő tej és tejtermékek teljesen megfelelőek és nincs káros hatásuk a polgárok egészségére – közölte mai ülése után Szerbia kormánya. Bejelentette, hogy az illetékes szolgálatok ki fogják deríteni, vajon a tej minőségéről egyesek pontatlan információkat közöltek-e azzal a szándékkal, hogy – amint a közleményben áll – „tönkretegyék a szerbiai élelmiszeripart“. „Az illetékes szolgálatok vizsgálatot indítanak annak gyanújával, hogy az állítólag káros tejről szóló téves információkkal egyesek tönkre akarták tenni a szerbiai élelmiszeripart meg piacot, és hogy megpróbáljanak feltételeket teremteni a génmódosított jószágtakarmány behozatalára” – áll a kormányközleményben. Az üzletekből visszavontak minden olyan tejet, „amelynek a minőségével kapcsolatban bármilyen gyanú fölmerült, és szakértői elemzésre mintákat küldtek megbízható nemzetközi laboratóriumokba”.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó