You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Glattfelder Béla sajtóközleménye „Gratulálunk a Hungarikum Bizottságnak, amely tegnapi döntésével a magyar akácot és az akácmézet felvette a Magyar Értéktárba” – jelentette ki Brüsszelben Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő, az Akác-koalíció nevében. „Az utolsó lépés a hungarikummá nyilvánítás lesz, amelyre reményeink szerint még májusban sor kerül” – tette hozzá.

Glattfelder Béla sajtóközleménye "Üdvözöljük Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter döntését, mellyel a mai napon a magyar akác és magyar akácméz felvételre került az Ágazati Értéktárba" − jelentette ki Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő, az Akác-koalíció képviseletében.

NYÍLT LEVÉL SZERBIA POLGÁRAIHOZ

Szabadka, 2013. 08. 01.

FELHÍVÁS A VADGERLÉK ÉS A FÜRJEK VADÁSZIDÉNYÉNEK KEZDETE KAPCSÁN

ÁLLÍTSUK MEG A MADARAK TÖMEGES LEMÉSZÁRLÁSÁT!

SZERBIA TISZTELT POLGÁRAI!
A vadgerlék és fürjek lelőtt példányainak mintegy 90%-át Szerbiában minden évben tiltott módon vadásszák, orvvadász módszerekkel, a tömegírtás eszközeivel és felszereléseivel. Ezért madaraink egyedszáma ijesztően csökken: a több tízezer madárból némely helyeken már csak mindössze néhány pár él.
Csatlakozzanak Önök is a madármentő kampányhoz!

LUDAS – Három és fél évtizede szerepel a Ludasi-tó az ún. Ramsari egyezmény listáján, amely a nemzetközileg jelentős vadvizeket hivatott megőrizni. A minap, március 28-án ünnepelték a tó napját, mivel ekkor vették fel a Ramsari egyezmény listájára. A Ludasi-tó valójában már a múlt század derekától a védelem valamilyen formáját élvezte – most is különleges természetvédelmi rezervátumnak számít és államilag védett. Ennek ellenére egyre szennyezettebb.

A Természetvédelmi Világalap (WWF), a legnagyobb civil természetvédelmi szervezet ma, szombaton hetedik alkalommal szervezi meg a világ legjelentősebb környezetvédelmi akcióját, a Föld Óráját.
A globális kezdeményezés során 20:30-kor környezettudatos emberek milliárdjai, vállalatok, intézmények és önkormányzatok ezrei kapcsolják le a világítást, hogy felhívják a figyelmet a környezetszennyezés és a túlzott energiafogyasztás problémájára.

ÚJVIDÉK – Vajdaság területének mindössze hat és fél százalékát fedi erdő, ezért a vajdasági kormány szorgalmazza az erdősítést – közölte tegnap Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár.

Szeged, 2013. március 20., szerda (MTI) - Környezetvédelem a határon átnyúló területen címmel közös kutatásba kezdett a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a DEAK Kooperációs Kutatási Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság együttműködve az újvidéki Munkavállalók Egészségvédelméért Intézménnyel - jelentették be a résztvevők szerdán, a projekt megnyitóján, Szegeden.

Gortva-Kónya Mónika, a DEAK Zrt. projektmenedzsere elmondta: a 197 ezer eurós uniós támogatású program célja, hogy a két kőolaj-finomítással érintett területen - Újvidék és Algyő - szerzett mintavételek és vizsgálatok eredményei alapján összehasonlítsák a környezetileg káros összetevőket a vízben, a levegőben, a talajban és az emberi szervezetben, valamint, hogy az egészséges környezet kialakítására ajánlásokat fogalmazzanak meg. A magyar önerő állami támogatással 5 százalék, szerb részről 15 százalék.

Budapest, 2013. március 14., csütörtök (MTI) - Elindult csütörtökön az a folyamatos, interneten keresztül követhető fészek-megfigyelési program, amellyel egy kerecsensólyom család életét láthatják az érdeklődők a kikeléstől a fiókák kirepüléséig.

Tavaly 106 országból több ezren követték figyelemmel az eseményeket, idén pedig még nagyobb nemzetközi sikerre számíthat a műsor.
A MAVIR Zrt. a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által koordinált LIFE+ programmal együttműködve évek óta telepít a madarak számára biztonságot nyújtó műfészkeket nagyfeszültségű távvezeték tartóoszlopaira.

A napokban a szerbiai nyilvánosság érdeklődésének középpontjában a géntechnológiával módosított növények témája áll, amely a köztársasági parlamentben is nyilvános vitára került. A genetikai engineering technológiának környezetre és egészségre gyakorolt hatásáról megoszlanak a vélemények, abban azonban mindenki egyetért, hogy a kérdésnek ez ideig kevés figyelmet szenteltek, valamint, hogy mélyrehatóbb kutatásokra van szükség.

Debrecen, 2013. január 25., péntek (MTI) - A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) munkatársainak ötlete nyomán hamarosan a nagyközönség is figyelemmel követheti egy vadon élő rétisaspár életét, miután a természetvédők webkamerát helyeztek el egy fészeknél - közölte a HNP igazgatósága pénteken az MTI-vel.

A http://www.hnp.hu/78-1281.php linken egyelőre egy rövid film nyújt betekintést a rétisasok életébe, de a nemzeti park munkatársai azt tervezik, hogy a költés kezdetétől a www.hnp.hu oldalon folyamatosan követhető lesz a madárpár élete.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó