You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Budapest, 2014. január 28., kedd (MTI) - Hamut és elszenesedett csontokat rejtő, 300 ezer éves tűzhelyet tártak fel régészek egy izraeli barlangban.

A lelet arra utal, hogy az ember ősei már azelőtt tudatosan használták a tüzet, hogy a Homo sapiens mintegy 200 ezer évvel ezelőtt felbukkant volna Afrikában.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2014. január 27., hétfő (MTI) -
Felkerült a kiemelt jelentőségű szerbiai kulturális javak listájára Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök teljes könyvtára - közölte hétfőn a Jugoszláv Történeti Múzeum.

A múzeum közleménye szerint a könyvtár "kiemelt kulturális és történelmi értéket hordozó egyedi gyűjtemény".
A mintegy 15 ezer kötetet Jugoszlávia "örökös elnöke" 1940 és 1980 között gyűjtötte össze, a könyveket főleg a szerzőktől, illetve a látogatóba érkező diplomáciai képviselőktől és politikusoktól kapta ajándékba.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Újvidék, 2014. január 23., csütörtök (MTI) - Az 1942-es razzia, az úgynevezett hideg napok 72. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a vajdasági Újvidéken csütörtökön.

A Duna-parton álló, Család nevet viselő szoborcsoportnál - amely az egykori razzia áldozatainak állít emléket - Vajdaság tartomány, Újvidék város, a szerb ortodox egyház és a zsidó hitközség képviselői mellett Magyarország és Izrael belgrádi nagykövete is lerótta tiszteletét.

Szeged, 2014. január 23., csütörtök (MTI) - Délvidék kutatásáért emlékéremmel tüntették ki csütörtökön Teleki Júlia és Mojzes Antal helytörténet-kutatókat Szegeden.

Az elismerést Zakar Péter, a Délvidék Kutató Központ elnöke, a Gál Ferenc Főiskola dékánja és Csallóközi Zoltán, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kabinetfőnöke adták át a Fejezetek a Délvidék múltjából című konferencián.

A Sírjaik hol domborulnak? ismét a képernyőn

Több mint féléves szünet után a nézők ismét hetente láthatják a Dunán a Sírjaik hol domborulnak?, az egykori honvéd hadisírok felkutatására alapított műsort. A szerkesztők, most pályázatot hirdetnek: a csonkán maradt családok történeteit várják.

A közmédia több mint féléves szünet után szombaton sugározza ismét a Sírjaik hol domborulnak? kegyeleti műsort. Az újjászülető összeállítás első adásában pályázatot is hirdet: a Kárpát-medencéből, s távolabbról is azok jelentkezését várják, akiktől szeretteiket elszakította a történelem. A hagyományőrző munkát az Emberi Erőforrások Minisztériuma is felkarolta, a kezdeményezés felett Soltész Miklós államtitkár vállalt védnökséget.

London, 2013. április 19., péntek (MTI) - A Stonehenge környéke az eddig véltnél ötezer évvel korábban, már 9500 esztendővel ezelőtt lakott volt - állítják brit régészek.

A kettős kőtömbkörtől másfél kilométerre folyó ásatások során kerültek elő olyan leletek, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy időszámításunk előtt 7500 táján már éltek a vidéken emberek. A településükről előkerült tárgyak szénizotópos kormeghatározása azt mutatja, hogy időszámítás előtt 7500-től egészen 4700-ig jelen voltak emberek a környéken. Mindez azt jelenti, hogy már a középső kőkorszakban lakott volt a terület, és az akkori emberek emelték az első kőművet a későbbi Stonehenge helyén. Pár ezer évvel később azután az újkőkori emberek váltották fel őket, illetve olvadtak velük egybe.

Belgrád, 2013. április 12., péntek (MTI) - Több mint három évtizeddel Josip Broz Tito halála után egy háromtagú bizottság kinyitotta a volt jugoszláv államfő széfjeit, amelyek a nemzeti bankban voltak; tartalmuk egyelőre nem ismert, de a néhai politikus családtagjai sérelmezik, hogy jogtalanul hozzányúltak örökségükhöz - jelentette pénteken a belgrádi sajtó.

Tomislav Nikolic államfő nevében csütörtökön egy háromtagú bizottság - két tanácsadója, illetve az elnökségi titkárság illetékese - nyitotta ki a széfeket, amelyek tartalma harminc éve nem ismert. A bizottság jegyzőkönyvet készít a széfekben talált tárgyakról, és néhány nap múlva hozza nyilvánosságra, hogy mit talált bennük.

SZABADKA – A Magyar őstörténet a természettudományok tükrében címmel tartott előadást az antropológus.

Zágráb, 2013. március 29., péntek (MTI) - Franjo Tudjman horvát és Slobodan Milosevic szerb államfő a délszláv háború idején közvetlen telefonkapcsolatban állt egymással - jelentette ki Stjepan Mesic, Horvátország Tudjman halála után hivatalba lépett elnöke a Jugoszlávia széthullásáról írt könyvének moszkvai bemutatóján a Vecernji List horvát napilap pénteki kiadása szerint.

Mesic, aki 2000 és 2010 között két ciklusban is köztársaság elnök volt, Jugoszlávia felbomlása idején, 1991-ben, a horvát parlament delegáltjaként a volt jugoszláv szövetségi állam kollektív elnökségének (utolsó) soros elnöki tisztét töltötte be. A politikus Jugoszlávia széthullásáról írt könyve Horvátországban már három kiadást ért meg.

Újvidék/Budapest, 2013. március 24., vasárnap (MTI) - A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerint a szerb-magyar történelmi megbékélés példaként szolgálhat más térségbeli népek számára. Pásztor István a Dnevnik című újvidéki napilap hét végi számában megjelent interjúban beszél erről.

A lap azzal összefüggésben kérdezte a politikust, hogy a vajdasági Csúrogon két emlékhely létesül: az 1942-es délvidéki razzia szerb és az 1944-es bosszúhadjárat magyar áldozatainak, és a tervek szerint a szerb és a magyar köztársasági elnök tavasszal kölcsönösen fejet hajt ott az áldozatok emléke előtt.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó