You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Glattfelder Béla sajtóközleménye "Üdvözöljük Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter döntését, mellyel a mai napon a magyar akác és magyar akácméz felvételre került az Ágazati Értéktárba" − jelentette ki Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő, az Akác-koalíció képviseletében.

Glattfelder Béla sajtóközleményeA meghatározó agrár- és erdészeti szakmai szervezetek teljes megdöbbenésüknek adnak hangot, hogy az Európai Unió az akác korlátozására, kiirtására, illetve támogatásból történő kizárására törekszik. Ezért támogatásukról biztosítják Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő múlt heti - az akác védelmére irányuló - felszólalását.

ÚJVIDÉK – A tartományi mezőgazdasági titkárság ma 26 szerződést írt alá, melyek öntözőrendszerekbe való befektetésekre szánt vissza nem térítendő támogatások odaítélésére vonatkoznak. A támogatások összértéke 16,7 millió dinár. A legtöbbet, összesen 12,7 millió dinárt a titkárság haszonnövények öntöztetésére fordított, míg az összeg kisebbik részét a konyhakertészetek és a gyümölcsösök öntözésére szánt.

Helyszín: zentai Vásártér
Időpont: 2013. április 28-án (vasárnap) 9.00

Várjuk a birkanyírók, a birka tenyésztő juhászok, az állattenyésztők (birka, szarvasmarha,disznó, kecske, szamár, ló) és a pásztorkutya tenyésztők jelentkezését illetve a mezőgépkereskedőket ( erőgépek, kapcsolható eszközök), a mezőgazdasági termékeket forgalmazókat (vetőmag, műtrágya, takarmány, állattartási berendezéseket ).

Továbbá várjuk a birkapörkölt és pásztorételek főzőmestereit egy jó hangulatú megmérettetésre, aranyérmes főzőmesteri cím elnyerésére.

ÚJVIDÉK – A vajdasági kormány szerdán bejelentette, hogy az év során segíteni fogja a gyümölcstermesztést, mint ahogy résztámogatásban részesíti a vetemények, konyhakerti növények és gyümölcsök termesztésére alkalmas földterületek re-ionizációjára vonatkozó projektumok elkészítését is a tartományban. A kormány elfogadta a gyümölcstermesztésre vonatkozó 2012-es jelentést és úgy értékelte, hogy a tartománynak reális alapja van arra, hogy ebben a mezőgazdasági ágazatban vezető szerephez jusson az európai régiók között.

NAGYBECSKEREK – A csentai állami földterületek bérlői ma a nagybecskereki városháza előtt gyűltek össze. Azt követelték a város illetékeseitől, hogy mielőbb tegyék számukra lehetővé a bérleményeik birtokba vételét a mezőgazdasági munkálatok megkezdése érdekében. Figyelmeztettek a lehetséges incidensekre, mivel a PKB vállalat dolgozói már többször megakadályozták, hogy birtokba vegyék a licitáción szerzett állami földterületeket, melyeket ez a cég használt az elmúlt évtizedekben. „Nem fogunk verekedni, ölre menni. Azért jöttünk, hogy meglássuk, megoldható-e a probléma békés úton, mert ha mi vagyunk a földek tulajdonosai, akkor ezt meg kell mondani, ha van egyáltalán kinek megmondani, mert a PKB ezt szemmel láthatólag tagadja. Ha viszont jogi úthoz folyamodunk, hetek fognak eltelni” – mondta a Beta hírügynökségnek a földművesek egyike, a csentai Jovan Drakulić.

LUDAS – Mintegy 50 észak-bácskai termelő tiltakozott a közlekedésbiztonsági törvény azon rendelkezése miatt, hogy kötelező a mezőgazdasági csatolható eszközök regisztrálása.

ÓBECSE – A jelenség a megnövekedett terményárakból származó többletjövedelem ilyenfajta befektetésével is magyarázható, viszont a földművesek többsége értetlenül fogadja a nagy érdeklődést.

ŰJVIDÉK – Vajdaság kormánya tegnap azt javasolta Szerbia kormányának, hogy rendelje el a kukorica-vetőmag állandó ellenőrzését, valamint a kukoricatermés minőségének a hatékonyabb ellenőrzését a felvásárlás alkalmával – közölték a kormány ülése után. Ezeket az intézkedéseket azért javasolják, hogy megelőzzék a komoly károkat, amit az okozna, ha fertőzött kukorica kerülne a jószágtakarmányba.

BELGRÁD – Sanja Bugarski, a vajdasági tejtermelők központi szövetségének a vezetője ma bejelentette, hogy a szerb mezőgazdasági minisztériummal megállapodásra jutottak a 2012-re szóló tejprémiumok és állattartási támogatások kifizetéséről. A minisztérium kötelezte magát, hogy az elkövetkező öt napban kifizeti a 2012 utolsó negyedére vonatkozó tejprémiumok utáni tartozásait, tíz nap múlva pedig a szarvasmarha állomány genetikai fejlesztését szolgáló tavalyi térítményeket is, miután a mezőgazdasági termelők átadták az erre vonatkozó adataikat – jelentette ki Bugarski asszony a Beta hírügynökségnek. Hozzátette, hogy a genetikai állomány javításáért azoknak jár támogatás, akik erre vonatkozó kérelmüket még múlt év júniusában átadták.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó