You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Mészáros Alajos, Szájer József és Bagó Zoltán sajtóközleménye

Az Európai Parlament Jogi Bizottsága (JURI) a mai napon elfogadott szakvéleményében megállapította: a Benes-dekrétumok rendelkezései a mai napig a szlovák jogrend részét képezik, ezért további vizsgálatukra van szükség. Ez az első uniós szintű jogi dokumentum, amely mindezt kimondja.

Szájer JózsefSzájer József sajtóközleményeAz Európai Parlament mai plenáris ülésén saját kezdeményezésű jelentésben reagált a 2013-as EU igazságügyi eredménytáblára, amely a nemzeti igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságát értékeli. A Parlament fő üzenete, hogy az igazságszolgáltatási rendszerek bármely összehasonlításának objektív szempontokon kell alapulnia, a tagállamok szuverenitása és a különböző jogi és alkotmányos hagyományok teljes tiszteletben tartása mellett.

Budapest, 2014. január 31., péntek (MTI) - Nem befolyásolja a Vajdaság életét a statútum módosítása, inkább az lenne rá hatással, ha még évekig elhúzódna a vita, és a rendezetlenség miatt sérülne a tartományi intézményrendszer hatékonysága - vélekedett Vékás János, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének munkatársa az MTI érdeklődésére.

A szerb alkotmánybíróság december 5-i döntése szerint a Vajdaság statútumának kétharmada nem egyeztethető össze Szerbia alaptörvényével, ezért át kell dolgozni, vagy újra kell írni.

BELGRÁD – Aleksandar Obradović, a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) megbízott vezérigazgatója tegnap utasítást adott az áramszolgáltatók igazgatóinak, hogy legkésőbb február 1-ig váltsák le a decemberi villanyszámlák körül történt mulasztásokért felelős személyeket. Obradović intézkedések egész sorát javasolta annak érdekében, hogy az elkövetkező időszakban hasonló hibák ne fordulhassanak elő.

BELGRÁD – A régi bírósági ügyek csökkentésére vonatkozó nemzeti tervet tegnap ismertették Belgrádban az ország területén működő bíróságok képviselőivel. A nemzeti terv célja, hogy 2018-ig 80 százalékkal csökkentse a régi ügyek számát. A közlemény szerint a Legfelsőbb Semmítőszék, az USAID támogatásával, elkészítette a szóban forgó tervet, minek értelmében a szerbiai bíróságok segítséget kapnak az ügyek számának csökkentésében, a hatékonyabb munkavégzésben és a polgárokkal való kapcsolattartás sikeresebbé tételében.

HÁGA - A bosznia-hercegovinai háború befejezése óta a hágai törvényszéken ma első ízben találkoztak nyilvánosság előtt Ratko Mladić volt katonai parancsnok és Radovan Karadžić, a boszniai Szerb Köztársaság egykori elnöke. Mladićot a Karadžić-perben a védelem tanújaként idézték be.

HÁGA – A hágai Nemzetközi Törvényszék jogerősen 18 évre ítélte Vlastimir Đorđević nyugalmazott szerbiai rendőrparancsnokot 1999-ben a koszovói albánok ellen elkövetett bűncselekmények miatt. A törvényszék fellebbviteli tanácsa ezzel csökkentette a 2011. február 23-án meghozott elsőfokú ítélet büntetését, mely szerint a 64 éves Đorđevićnek 27 évig kellett volna raboskodnia.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
Moszkva, 2014. január 27., hétfő (MTI) -
Az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja szerint az eltelt évben nem javult különösebben az emberi jogi helyzet az Európai Unió (EU) tagállamaiban.

Konsztantyin Dolgov hétfőn Moszkvában a tárca által kiadott éves jelentésről beszélt, amely az emberi jogok helyzetét vizsgálta az EU-ban 2013-ban.

PODGORICA – Várady Tibor akadémikus, a nemzetközi jog elismert szakértője fogja képviselni Montenegrót abban az arbitrázs-eljárásban, amelyet Oleg Deripaszka orosz milliárdos, a Podgoricai Alumínium Kombinát egykori tulajdonosa indított az ország ellen – erről döntött tegnap a montenegrói kormány.

BELGRÁD – Vesna Ilić Prelićet, az alkotmánybíróság tagját választották tegnap az alkotmánybíróság elnökének – közölte a Szerbiai Alkotmánybíróság. A közlemény szerint a bírónő február 3-án foglalja el pozícióját, ekkor jár le a jelenlegi elnök, Dragiša Slijepčević hároméves mandátuma.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó