You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

BELGRÁD – Tomislav Nikolić szerb államfő ma Izraelbe utazott. A látogatás során tárgyal Simon Peresz izraeli elnökkel és Benjamin Netanjahu kormányfővel. Nikolić találkozik az izraeli parlament, a Knesszet elnökével, Juli-Joel Edelsteinnel, Jair Samir mezőgazdasági miniszterrel és Avigdor Liebermannal, az Izrael a Mi Hazánk párt vezetőjével.

BRÜSSZEL – Belgrád, Prishtina és az Európai Bizottság munkacsoportjai ma Brüsszelben tanácskoznak a Szerbia és Koszovó viszonyainak normalizálását előlátó egyezmény végrehajtási tervéről. A Beta Hírügynökség érdeklődésére Catherine Ashton külügyi főképviselő irodájában közölték, hogy a megbeszélés munkajellegű lesz. „Azt szerettük volna, ha az egyeztetésre mielőbb sor kerül, mert a tervnek április 26-ig el kell készülnie” – mondták ezek a források. Belgrádban közölték, hogy a szerbiai kormány akciócsoportja, melynek a Koszovóval kötött megállapodás alkalmazása a feladata, holnap Brüsszelben bemutatja a saját végrehajtási tervét. A belgrádi csoport tagjai: Marko Đurić, az államfő tanácsadója, Veljko Odalović, a kormány főtitkára és Dejan Đurđević, a szerbiai kormány köztársasági törvényhozási titkárságának igazgatója.

BELGRÁD – Veljko Odalović, az eltűnt személyek felkutatásával foglalkozó bizottság elnöke ma felhívást intézett az 1990-es években Jugoszlávia területén zajló háborúk áldozatainak családtagjaihoz, hogy jelentkezzenek a bizottságnál és segítsenek az eltűnt családtagjaik azonosításában. „Horvátországi halottasházakban mintegy 900 azonosítatlan holttestet őriznek. Családtagjaik szétszóródva élnek a világban, pedig az identitás megállapítását szolgáló DNS-analízis elvégzéséhez szükség volna a vérükre” – mondta Odalović a második világháború és az 1991-95-ös háború nyugat-szlavóniai áldozatainak emléknapja alkalmából megtartott sajtótájékoztatóján.

VARSÓ – Ivica Dačić szerbiai miniszterelnök ma kijelentette, hogy mintegy húsz lengyel vállalat érdekelődik a Szerbiában történő befektetés iránt, és ennek apropóján májusban Katowicében tárgyalásokat folytatnak lengyel befektetőkkel. Dačić, aki Donald Tusk lengyel kormányfővel tárgyalt Varsóban, a Beta Hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, a lengyel gazdaság jelenleg a világ 10 legerősebb gazdaságának egyike, és nagyobb megrázkódtatások nélkül sikerült átvészelnie a gazdasági válságot. Hozzátette, éppen ezért rendkívül fontos az együttműködés serkentése ezzel az országgal. Kiemelte, a politikai kapcsolatok Lengyelországgal úgyszintén lényegesek, és emlékeztetett arra, hogy lengyel kontingens is jelen van a koszovói Kfor- és Eulex-missziókban. „Lengyelország támogatni fogja azt a javaslatot, hogy Szerbia számára jelöljék ki az EU-s csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját” – mondta Dačić.

POZSONY – Miroslav Lajčak szlovák külügyminiszter tegnap úgy nyilatkozott, hogy Szerbia és Koszovó EU-s útjának kulcsa a Belgrád és Prishtina között pénteken létrejött brüsszeli megállapodás végrehajtása lesz. „Magáról a dátumról júniusban (az EU vezetőinek találkozóján) döntenek, ám az (EU minisztereinek luxembourgi) értekezlete megmutatta, mennyire jelentős pillanat ez a mostani, az Európai Unió pedig továbbra is azon lesz… hogy kimutassa, mennyire pozitívan éljük meg ezt az egyezményt, hogy Szerbia és Koszovó polgárai egyaránt belássák, az, amiről vezetőik megegyeztek, jó az európai jövőjük szempontjából” – mondta Lajčak.

BELGRÁD – Szerbia élvezi Oroszország teljes körű támogatását Koszovó végleges státusának meghatározását illetően, a Brüsszelben parafált egyezmény pedig egy áthidaló megoldás, amely elvezet a végleges megoldásig – jelentette ki tegnap Ivica Dačić. Oroszország támogatja a szerb álláspontot, amikor a végleges megoldásról van szó, és ezt a támogatását nem köti feltételekhez – mondta Dačić a Szerbiai RTV-nek a Moszkvában folytatott legutóbbi tárgyalásai kapcsán. Dačić hozzátette, Vlagyimir Putyin orosz elnök megígérte neki, hogy erről beszélni fog az USA és Németország vezetőjével, de más befolyásos európai államok vezetőivel is. Úgy értékelte, hogy az egyezmény, amelyet Brüsszelben kézjegyükkel elláttak, áthidaló megoldás, amely a végleges koszovói megoldáshoz vezet.

LUXEMBOURG/BERLIN – Guido Westerwelle német külügyminiszter kijelentette, most az a legfontosabb, hogy Belgrád és Prishtina megállapodását alkalmazzák. Hozzátette, a Szerbiával megkezdendő csatlakozási tárgyalások kezdeti időpontjának kijelölése nem szerepel az EU Minisztertanácsa mai ülésének napirendjén. „Azt szeretnénk, ha a Szerbia és Koszovó között született megállapodásba foglaltakat alkalmaznák is, hogy valóban végrehajtsák azokat a gyakorlatban” – mondta Westerwelle az EU külügyminisztereinek mai luxembourgi ülését megelőzően. Mint mondta, a dátum kijelölése „ma nincs napirenden”, egyúttal bejelentette, hogy erről a kérdésről tárgyalni fog a német szövetségi parlament, a Bundestag is.

Guido Westerwelle német külügyminiszter ismételten emlékeztette Szerbiát, hogy Belgrád és Koszovó megállapodása előfeltétele az EU-s csatlakozási tárgyalások megkezdésének. „A kapcsolatok normalizálása előfeltétele a további közeledésnek. Az Európai Unió-s csatlakozási tárgyalások megkezdése, amiről Szerbia reméli, hogy a nyáron bekövetkezhet, jelentősen késne, ha nem sikerülne megállapodnia Koszovóval” – mondta Westerwelle sajtótájékoztatón, Enver Hoxhaj koszovói külügyminiszterrel folytatott tárgyalását követően. Westerwelle hožátette, biztos abban, hogy „elszántsággal és bátorsággal leküzdhetők a különbségek, és ebbe az irányba kell összpontosítani minden erőfeszítést”. Westerwelle szavai szerint Koszovó elé nem fognak akadályt gördíteni Szerbia hajthatatlansága miatt. „Ha egy állam eredményeket mutat fel, egy másik pedig nem, akkor az előremozdulót, azt, amelyik elvégzi feladatait, nem szabad felelőšé tenni a másik hajthatatlanságáért” – mondta a német miniszter.

VILNIUS – Ivica Dačić szerbiai miniszterelnök ma Vilniusban felhívást intézett a litván parlamenthez, hogy ratifikálja a Szerbiával kötött stabilizációról és társulásról szóló egyezményt, mert e nélkül nem kezdődhet meg annak alkalmazása. „Biztos vagyok abban, hogy Szerbia teljesítette nem csak az egyezmény becikkelyezésének minden feltételét, hanem a csatlakozási tárgyalások időpontjának kijelöléséhez szükséges feltételeket is. Az EU 26 országa ratifikálta ezt az egyezményt, köztük olyan országok is, amelyeknek hagyományosan vannak kifogásai Szerbiával szemben, illetve amelyek nem mondhatók éppenséggel baráti államoknak” – mondta Dačić. A kormányfő a nap folyamán tárgyalt Algirdas Butkevičius litván miniszterelnökkel. Az ezt követő sajtótájékoztatón elmondta, azért jött Vilniusba, hogy megpróbáljon segíteni a két ország között az utóbbi néhány évben felmerült problémák megoldásában. Két problémát jelölt meg a kétoldalú kapcsolatok legfőbb kerékkötőjeként: az egyik probléma bizonyos litván cégek szerbiai befektetéseihez és az általuk indított perekhez kapcsolódik, míg a másik problémát az ENSZ-közgyűlés elnökének megválasztása képezi, hiszen Szerbia és Litvánia gyakorlatilag ellenjelölteket állítottak erre a posztra.

Szerbiának és Törökországnak folytatnia kellene a parlamenti viszony erősítését, valamint fejlesztenie a bilaterális és gazdasági együttműködést, mert annak nagy jelentősége van az egész Balkán térségére – mondta Nebojša Stefanović a szerb és Cemil Çiçek a török képviselőház elnöke, a megbeszélésük után tartott közös sajtóértekezleten.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó