You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Moszkva, 2014. február 7., péntek (MTI) - Anna Netrebko világhírű orosz operaénekesnő énekli az olimpiai himnuszt az esti ünnepélyes megnyitón - árulta el pénteken a műsor forgatókönyvírója és kreatív igazgatója.

Konsztantyin Ernszt, aki a Pervij kanal orosz állami televízió vezérigazgatója, Szocsiban tájékoztatott a különlegesnek ígérkező programról. Azt is megerősítette, hogy a Tatu - a korábban sokakat megbotránkoztató fellépéseiről ismert, meleg párt imitáló orosz előadópáros - is szerepel a műsorban. A Nem érnek utol című dalukkal lépnek fel, amely jelképes lehet az olimpián versenyző sportolók számára. Hozzátette, elsősorban a klasszikus zene szól majd a megnyitón.

Szocsi, 2014. január 31., péntek (MTI) - Az egy hét múlva kezdődő szocsi olimpia marketingből származó bevétele téli ötkarikás rekordot jelentő 1,3 milliárd dollár.

Amint Dmitrij Manevics, az olimpia marketingfőnöke pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: az összeg abszolút rekord a téli játékok történetében, másfélszerese a 2010-es vancouverinek, és majdnem eléri a 2008-as pekingi nyári játékok marketingbevételét.

A XXII. téli olimpiai játékokról az M1, az M2 és a Duna közel 150 órában közvetít. A televíziócsatornák mellett az MTI és a Kossuth Rádió is kiemelten foglalkozik az oroszországi világeseménnyel.

A február 7. és 23. között rendezett téli olimpia közvetítésének az M1 csatorna szenteli a legtöbb műsorpercet. Az M1 jövő hét pénteken, 16.45 órakor a megnyitó műsorra tűzésével kezdi több mint kéthetes közvetítéssorozatát.

Brüsszel, 2014. január 28., kedd (MTI) - Megkezdődött kedd délután Brüsszelben a mindössze néhány órásra tervezett EU-orosz csúcstalálkozó, amelyen az uniót Herman Van Rompuy, az Európai Tanács és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Oroszországot pedig Vlagyimir Putyin államfő, valamint Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli.

A megbeszélés legnagyobb érdeklődéssel várt témája Ukrajna, ahol pattanásig feszült a helyzet. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közvetlenül az EU-orosz csúcs után Kijevbe utazik.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
Moszkva, 2014. január 27., hétfő (MTI) -
Az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja szerint az eltelt évben nem javult különösebben az emberi jogi helyzet az Európai Unió (EU) tagállamaiban.

Konsztantyin Dolgov hétfőn Moszkvában a tárca által kiadott éves jelentésről beszélt, amely az emberi jogok helyzetét vizsgálta az EU-ban 2013-ban.

BELGRÁD – Szerbia élvezi Oroszország teljes körű támogatását Koszovó végleges státusának meghatározását illetően, a Brüsszelben parafált egyezmény pedig egy áthidaló megoldás, amely elvezet a végleges megoldásig – jelentette ki tegnap Ivica Dačić. Oroszország támogatja a szerb álláspontot, amikor a végleges megoldásról van szó, és ezt a támogatását nem köti feltételekhez – mondta Dačić a Szerbiai RTV-nek a Moszkvában folytatott legutóbbi tárgyalásai kapcsán. Dačić hozzátette, Vlagyimir Putyin orosz elnök megígérte neki, hogy erről beszélni fog az USA és Németország vezetőjével, de más befolyásos európai államok vezetőivel is. Úgy értékelte, hogy az egyezmény, amelyet Brüsszelben kézjegyükkel elláttak, áthidaló megoldás, amely a végleges koszovói megoldáshoz vezet.

MOSZKVA – Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő tegnap kijelentette, hogy Oroszország támogatja Belgrád álláspontját Koszovóval kapcsolatban, akármilyen is legyen az. „A mi álláspontunk egyszerű: támogattuk és a jövőben is támogatni fogjuk Belgrád Koszovóval kapcsolatos állásfoglalását, bármilyen is legyen az” – jelentette ki Medvegyev az Ivica Dačić szerbiai kormányfővel folytatott megbeszélések után tartott közös sajtótájékoztatón. „Mi abból indulunk ki, hogy az álláspont önmagában, annak intenzitása, a politikai nüánszok és az alapérdek – mindez együttesen képezi Szerbia érdekeit. Más szóval: nem nekünk kell alakítanunk ezt a folyamatot, hanem magának Szerbiának, és önöknek maguknak kell érdekelteknek lenniük a legnagyobb mértékben” – mondta Medvegyev újságírói kérdésre válaszolva. Mint mondta, korábban a szerbiai illetékesekkel folytatott tárgyalásai során olyan benyomása volt, hogy „Oroszországtól többet várnak el, mint magától Szerbiától”. „Ez téves hozzáállás” – mondta. Belgrádnak „el kell döntenie, milyen álláspontot képviseljen”, mellyel fölléphet a nemzetközi tárgyalások során, figyelmeztetett az orosz kormányfő. Dačić kijelentette, Szerbia szeretné folytatni a párbeszédet Prishtinával, „de nem fog elfogadni minden feltételt”. Emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi tárgyalások során előkerülő föltételek nem voltak elfogadhatóak.

BELGRÁD/MOSZKVA – Ivica Dačić, a szerbiai kormány elnöke tegnap Moszkvában kijelentette, nem helyénvaló azt hinni, hogy túlságosan könnyen visszakerülhet az ENSZ égisze alá a prishtinával folytatandó tárgyalás. „Legyünk őszinték és mondjuk ki tisztességesen, hogy mi voltunk azok, akik átruháztuk a problémát az EU-ra. Szerbia javaslata részét képezte az ENSZ-közgyűlés rezolúciójának, melyet úgy fogadtak el, hogy előtte nem értesítettük erről a szándékunkról Oroszországot” – nyilatkozta Dačić a Szerbiai Rádió és Televíziónak. Dačić elmondta, Putyin és Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő megígérték, hogy a világ vezető politikusaival folytatandó beszélgetéseik során megpróbálnak szót ejteni a legjobbnak vélt megoldásokról, amelyek mindkét fél megelégedésére rendeznék a koszovói kérdést. „Putyin megígérte nekem, hogy erről beszélni fog a nyugati államok vezetőivel, kezdve az USA-tól Németországon át Franciaországig… Biztos vagyok benne, hogy ez sokat segít abban, hogy ők is lássák, valaki áll mögöttünk, mert eddig úgy tetszett, hogy Szerbia egymagában áll a színtéren, olyan országokkal körülvéve, amelyek szinte kivétel nélkül a NATO tagjai vagy a NATO-ba, illetve az EU-ba tartanak” – mondta Dačić.

MOSZKVA – Ivica Dačić szerbiai kormányfő ma Moszkvában találkozik Dmitrij Medvegyev orosz kormányfővel és fogadja őt Vlagyimir Putyin orosz államfő is. A bejelentések szerint Dačić tárgyalni fog Szergej Sojgu védelmi miniszterrel is. A látogatás másnapján, csütörtökön tervben van egy megbeszélés Vaszilij Nikolájevics Titovval, a VTB bank tisztségviselőjével. A kétnapos látogatáson, melyre Dačić a kormány öttagú küldöttségével érkezett, több egyezményt is aláírnak, közöttük egy 500 millió dollár értékű orosz állami kölcsönről szólót, valamint egy másikat, amely a szerbiai vasutak modernizálására vonatkozik és 800 millió dolláros kölcsönt irányoz elő.

KOSOVSKA MITROVICA – Aleksandar Csepurin, Oroszország belgrádi nagykövete vasárnap a koszovói Mitrovicában kijelentette, hogy Szerbiának „Oroszország életerejéhez kell csatlakoznia”, mert, mint mondta, az Európai Unió nem képes szavatolni számára a gyors gazdasági fejlődést. Kosovska Mitrovicában, ahol ünnepséget tartottak a Mitrovicában szolgálatot tevő Grigorij Sztepanovity Styerbin, Oroszország Ottomán Császárság-béli nagykövete halálának 100. évfordulója alkalmából, a mostani belgrádi orosz nagykövet arról beszélt, hogy Oroszország életereje képezi azt formát, amely „a legnagyobb mértékben kielégítheti Szerbiát”. Mitrovicában az ünnepségen jelen volt Aleksandar Vulin, a szerb kormány Koszovó-irodájának az igazgatója is, aki az egybegyűltekhez szólva azt mondta: „mint ahogy azt szeretnénk, hogy Szerbia itt legyen, úgy azt is, hogy Oroszország közel legyen hozzánk”. Beszédében kiemelte, hogy a szerbek kevesen vannak, „miközben hatalmasak és erősek veszik körül őket, de amíg létezik az Orosz Föderáció, nem vagyunk egyedül, mint ahogy a Koszovóban és Metóhiában élő szerbek sincsenek egyedül és nem lesznek magukra hagyva, amíg megvan Belgrádjuk”.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó