You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Jancsó MiklósBudapest, 2014. január 31., péntek (MTI) - Életének 93. évében péntek reggel, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Jancsó Miklós világhírű magyar filmrendező, kétszeres Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas alkotó, kiváló művész.

A halálhírt Mészáros Márta filmrendező, Jancsó Miklós előző felesége és a Magyar Filmművészek Szövetsége is megerősítette az MTI-nek. A szövetség, amelynek a filmrendező tiszteletbeli elnöke volt, Jancsó Miklóst saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2014. január 24., péntek (MTI) -
A fesztivál díjainak átadásával ért véget csütörtök este Emir Kusturica szerb filmrendező nemzetközi film- és zenei fesztiválja, a hetedik Kustendorf.

A 2014-es fesztiválon a jövő filmeseire helyezték a hangsúlyt: 15 fiatal, feltörekvő rendező, diákok, illetve elsőfilmesek mutatták be rövidfilmjeiket. A résztvevők 11 országból érkeztek a Mokra Gora hegységben, Montenegró, Szerbia és Koszovó határán felépített autentikus faluban szervezett fesztiválra.

Január 26-án, vasárnap 17 órától a kisteremben

Akik bennünket néznek, azoknak a szeme tükör…

ismeretterjesztő dokumentumfilm
A dokumentumfilm színházi filmszociográfia, amely az Újvidéki Színház harminc éves alakulástörténetét mutatja be. Az alapítás aktív résztvevői: rendezők, színészek, igazgatók, színikritikusok, honi szerzők különböző nézőpontból közelítik meg a történetet.


Az MTVA Kós Károly Kollégiumának tájékoztatója Tusványoson

Külhoni Magyar Sajtószolgálatot indít az MTVA augusztustól. Ezt csütörtökön délután Böröcz István, az intézmény vezérigazgatója jelentette be Tusnádfürdőn, a XXIV. Bálványosi Szabadegyetem „Összefogás a Kárpát-medencében” című rendezvényén. A médiavezető hírül adta egy erdélyi székhelyű képzési központ megnyitását, valamint ismertette a Kárpát-medencei tudósítói hálózat további fejlesztéséről szóló elképzeléseket is.

Magyarkanizsa, 2013. augusztus 2-4.
A magyarkanizsai Cinema Filmműhely és a szegedi székhelyű Kétágú Hegy Természetvédelmi és Kulturális Közhasznú Egyesület és a pénzdíjas pályázatot hirdetett amatőr és professzionális filmkészítők számára, a 2013. évi Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztiválon történő részvételre.
A nevezési határidő lejárta után a szervezők összeállították a 2013. évi Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztivál versenyprogramját. A 69 benevezett alkotásból végül 51 film kerül a nézők és a zsűri elé. Ebből 5 film érkezett Erdélyből, 3 film Vajdaságból és a többi Magyarországról. A részletes versenyprogramot - percre lebontva - a http://www.csodakut.eu/ internetes oldalon a Versenyprogram almenüben olvashatják az érdeklődők, illetve a Műsorterv almenüben megnyíló táblázat praktikus áttekintést ad a 3 nap programjairól.
A 2013. augusztus 2-a és 4-e között Magyarkanizsán megrendezésre kerülő versenyben 3 fős szakmai zsűri értékeli a beérkezett pályaműveket. A zsűri elnöke Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező.

Budapest, 2013. május 16., csütörtök (MTI) - Mintegy negyven filmmel, kerekasztal-beszélgetésekkel és koncertekkel várják a szervezők a ma kezdődő négynapos IV. Nemzetközi Cigány Filmfesztivál közönségét a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban.

"Mindenki számára fontos, hogy a kisebbségek hogyan szólalnak meg, hogyan szólnak róluk mások, illetve ennek milyen eredményei vannak" - mondta Sopsits Árpád filmrendező, a fesztivál fővédnöke az MTI-nek.

Pünkösd ünnepére a közmédia gazdag programmal készül. Színvonalas filmek, rádióműsorok járulnak hozzá a nézők és hallgatók színvonalas szórakozásához.

A május 14-én és 16-án az M1 közvetíti az 58. Eurovíziós Dalfesztivál két elődöntőjét. Számunkra a második az igazán érdekes, hiszen ebben az adásban áll magyar színekben színpadra ByeAlex. Reményeink szerint a kiváló énekesnek május 18-án, szombaton a döntőben ismét szurkolhatunk, ahol a két elődöntőből továbbjutó fellépők mérkőznek meg az első helyért. Az adás számtalan kérdést is felvet. Ki rendezi jövőre az 59. Eurovíziós Dalfesztivált? Hogy szerepel a magyar induló? A kérdésekre a 21.00 órakor kezdődő Dalfesztivál adja meg a választ, de a 20.15-kor induló Elővízió 2013 című, „bemelegítő” műsorból már sok érdekességet tudhatunk meg versenyzőkről, kulisszatitkokról és a verseny helyszínéről.

NYÁRÁDSZENTLÁSZLÓ, 2013. JÚLIUS 23–AUGUSZTUS 2.
FELHÍVÁS
A kolozsvári székhelyű Filmtett Egyesület 12. alkalommal hirdeti meg filmes alkotóműhelyének részvételi pályázatát. A 2013. július 23–augusztus 2. között megszervezendő tábor helyszíne a Marosvásárhelytől kb. 20 km távolságra elhelyezkedő Nyárádszentlászló, a bázis a Pásztortűz Panzió lesz.
A pályázat határideje 2013. április 15. Azok számára, akik részvételidíj-kedvezményt igényelnek, a pályázati határidő 2013. április 7.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
Prága, 2013. március 22., péntek (MTI) -
Rufus Norris brit rendező Broken című filmje kapta a Új Európa elnevezésű versenykategóriában a Febiofest prágai nemzetközi filmszemle fődíját.

A díjjal 20 ezer eurós pénzjutalom is jár. A péntek esti ünnepségen más irányú elfoglaltsága miatt a brit filmrendező személyesen nem tudta átvenni a díjat, amelyről egy 33 tagú zsűri döntött. A zsűri elnöke Vera Cáslavská, a többszörös olimpiai bajnok cseh tornásznő volt. A versenykategóriában 14 európai filmet mutattak be.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
Prága, 2013. március 14., csütörtök (MTI) -
Csütörtök este Prágában ünnepélyes keretek között megnyílt a jubileumi, 20. Febiofest filmszemle. A megnyitón Jeremy Thomas brit filmproducer és Giancarlo Giannini olasz színész vehette át a világ filmművészetéhez való hozzájárulásért odaítélt Kristián-díjat.

A március 22-ig tartó filmszemlére több ismert színész, rendező és producer érkezik Prágába. Az idei Febiofest díszvendége Geraldine Chaplin világhírű színésznő, Charlie Chaplin lánya lesz.
A prágai szemle után a kiválasztott filmeket Csehország régióiban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetőek az alkotások.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó