You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

BELGRÁD - Tomiszlav Nikolić államfő délben írja alá azt a rendeletet, amellyel föloszlatja a parlamentet és kíírja a rendkívüli választásokat – közölte az elnöki iroda.
Ivica Dačić miniszterelnök és Aleksandar Vučić első kormányalelnök tegnap nyújtotta át Nikolićnak a képviselőház feloszlatására vonatkozó kormányjavaslatot.

HÁGA - A bosznia-hercegovinai háború befejezése óta a hágai törvényszéken ma első ízben találkoztak nyilvánosság előtt Ratko Mladić volt katonai parancsnok és Radovan Karadžić, a boszniai Szerb Köztársaság egykori elnöke. Mladićot a Karadžić-perben a védelem tanújaként idézték be.

ÚJVIDÉK - Az Újvidéki Színház fennállásának 40. évfordulója alkalmából gálaestet tartottak. A társulat alkalmi előadás keretében igyekezett felidézni az intézmény negyven évét. Az előadást megelőzően megnyitották Léphaft Pálnak a színháziakat bemutató karikatúra-kiállítását az épület előcsarnokában, és a jubileumra elkészült a színház új honlapja is.

ÓBECSE - A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége egyeztetést kezdeményez a vajdasági magyar pártok között azzal a céllal, hogy megvitassák a közös választási fellépés lehetőségét. A párt közleménye szerint erre azért is szükség van, mert a Vajdasági Magyar Szövetség nem egységes fellépésben gondolkodik.

BELGRÁD - A B92 televízió nem hivatalos értesülése szerint Boris Tadić úgy határozott, létrehozza a Demokratikus Frontot, amelyet a Demokrata Párt egy része, továbbá Dušan Petrović, valamint Nenad Čanak pártja alkotna.
A Liberális Demokrata Párttal még folynak a tárgyalások.

KIJEV - Lemondott Mikola Azarov ukrán kormányfő. Így szeretne hozzájárulni a politikai válság rendezéséhez.
Közben megkezdődött a parlament ülése, amelyen akár a rendkívüli állapotot is kihirdethetik. Az igazságügyi miniszter tegnap ezzel fenyegette meg azokat a tüntetőket, akik elfoglalták a minisztérium épületét. Az intézkedés a kijárási tilalom bevezetésével és a határok lezárásával járna. A fenyegetésre a tiltakozók elhagyták az épületet, de a bejáratot továbbra is blokád alatt tartják.

ÚJVIDÉK - A haladók szerint az idén Vajdaságban is választunk, a ligában úgy vélik, a köztársasági választások eredményeinek függvényében meg kell fontolni az előrehozott megméretés lehetőséget, a demokraták viszont továbbra is elutasítóak ezzel kapcsolatban.
Bojan Kostreš, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnökhelyettese úgy vélekedik, hogy a köztársasági parlamenti választás eredménye befolyásolja majd a vajdasági politikai körülmények alakulását.

ÓBECSE – A hét végéig számos kiállítást, filmvetítést és egyéb kulturális rendezvényt látogathatnak az érdeklődők a bácskai városban.

ÚJVIDÉK – Közgazdászok értékelése szerint a szegénység annak a következménye, hogy Szerbiában még 2 millió ember sem kap fizetést, több mint 2 és fél millióan pedig vagy szociális segélyből vagy nyugdíjból élnek. Nem kevés azoknak a száma sem, akik jogtalanul tulajdonítanak el bizonyos tárgyakat megélhetés céljából. Újvidéken sok polgárnak gyűlik meg a baja a zsebtolvajokkal.

ÓBECSE – Véget ért középiskolásaink hagyományos művészeti vetélkedője, a XLVI. KMV Óbecsén. A rendezvény versenyrészét és az esténként szervezett szórakozást a mai gálaműsor és díjkiosztás zárta.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó