You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Tomislav NikolićTomislav Nikolić elnök úgy véli, a szerb kormány, az elmúlt időszakban, elvégezte a munka nagy részét, de az eddigi összetételben többé nem működhet. Nikolić a Szerbiai Rádió-Televíziónak adott interjúban elmondta, egy meghatározott pillanatban világossá vált, a kormányfő többé nem képes hathatósan vezetni a kormányt, mert egyes miniszterek elkezdték önálló politikájuk vezetését.

A Belgrád a vízen nevet viselő elit infrastrukturális projekt végrehajtása már szeptemberben megkezdődhet. A szerb fővárost lázba hozta a hír, hogy a befektető az Egyesült Arab Emírségek egy újonnan alapított vállalkozása, az Eagle Hills, amely a bejelentések szerint a projekt valóra váltásába több mint hárommilliárd dollárt fektet.

Pártja elnökségének mai, vasárnapi ülésén javasolni fogja, hogy a nép akaratát előrehozott parlamenti választásokon ellenőrizzék, mondta Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke, a szerb kormány első elnökhelyettese.

Vučić a párt rendkívüli kongresszusán az előrehozott parlamenti választások okaként azt hozta fel, hogy sok és jó munkát végeztek, ám lehet még jobban, gyorsabban és határozottabban dolgozni.

Nem is olyan régen még irigykedve tekintettünk az uniós tagsági tárgyalásokat megkezdő országokra. Sok országban megünnepelték ezt az eseményt, és nagy eufóriával és reményekkel tekintettek elé. Szerbiában is nagy várakozás előzte meg a várva várt napot, de amikor nyilvánosságra hozták a hírt, a reakció váratlanul közömbös és lanyha volt. Komolyan felmerül tehát a kérdés: Szerbia miért felejtett el örvendezni?

Szerbiának és Szlovákiának nagyon jó a viszonya, melyet tovább lehet fejleszteni – szögezte le Ivica Dačić szerb és Robert Fico szlovák kormányfő, belgrádi megbeszélésén. A Szlovák Köztársaság miniszterelnöke, aki egyébként az első magasrangú külföldi tisztségviselő, aki a Szerbia és EU közötti csatlakozási megbeszélések megkezdése után érkezett Belgrádba, szimbólikusan átnyújtotta Dačić kormányfőnek az unió kapukulcsát.

A rendkívüli parlamenti választások megtartásának Szerbiában nem kellene lelassítania a reform és európai integrációs folyamatokat – mondták azoknak a parlamenti pártoknak a képviselői, akik részt vettek a Tanjug panel vitájában: ’Van-e esély a követelések teljesítésére az EU-val való megbeszélések kapcsán’ elnevezéssel.

Szerbia előrehaladása az EU tagságról szóló megbeszélésekben mindenekelőtt az igazságszolgáltatásban elért haladástól, a korrupció elleni harctól, és a Pristinával folyó dialógustól függ – jelentette ki Ivica Dačić kormányfő, Christian Danielssonnal az Európai Bizottság Kibővítési Igazgatóságának igazgatójával folytatott megbeszélésén Belgrádban.

Az idei, 27. belgrádi maratonra az érdeklődés felülmult minden várakozást, mert eddig 700 személy jelentette be részvételét – közölték a szervezők. Az idén Brazíliából, Peruból, Új-Zélandból, Ausztráliából, Izlandból és Hong Kongból is érkeznek résztvevők.

Belgrád és Prishtina brüsszeli tárgyalásai joggal vezető téma a szerbiai politikai színtéren. Az pedig, hogy a médiának, a hivatalos forrásokon kívül saját információforrásaik vannak, jól látszott pénteken, amikor, jóval a 10. tárgyalási forduló kezdete előtt, már közzétette, hogy első alkalommal terjesztettek kedvező javaslatot a szerb fél elé.

Szerbiának és Törökországnak folytatnia kellene a parlamenti viszony erősítését, valamint fejlesztenie a bilaterális és gazdasági együttműködést, mert annak nagy jelentősége van az egész Balkán térségére – mondta Nebojša Stefanović a szerb és Cemil Çiçek a török képviselőház elnöke, a megbeszélésük után tartott közös sajtóértekezleten.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó