You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

NYÍLT LEVÉL SZERBIA POLGÁRAIHOZ

Szabadka, 2013. 08. 01.

FELHÍVÁS A VADGERLÉK ÉS A FÜRJEK VADÁSZIDÉNYÉNEK KEZDETE KAPCSÁN

ÁLLÍTSUK MEG A MADARAK TÖMEGES LEMÉSZÁRLÁSÁT!

SZERBIA TISZTELT POLGÁRAI!
A vadgerlék és fürjek lelőtt példányainak mintegy 90%-át Szerbiában minden évben tiltott módon vadásszák, orvvadász módszerekkel, a tömegírtás eszközeivel és felszereléseivel. Ezért madaraink egyedszáma ijesztően csökken: a több tízezer madárból némely helyeken már csak mindössze néhány pár él.
Csatlakozzanak Önök is a madármentő kampányhoz!

A NAGY FUTAM elnevezéssel május 1-jén Budapest belvárosában káprázatos légi- és aszfaltshow várja a helyszínre kilátogatókat és az M1 nézőit. A parádén rajthoz áll többek között Besenyei Péter, Michelisz Norbert és Talmácsi Gábor is.

A tavalyi Vodafone Belvárosi Nagydíjhoz hasonló szabadtéri rendezvényre számíthatnak mindazok, akik május 1-jén ellátogatnak Budapest belvárosába, a Duna partra.

Az utcai rendezvény már reggel 8.00 órakor kezdetét veszi versenyautó kiállítással, amit az érdeklődők a Magyar Tudományos Akadémia előtti paddockban tekinthetnek meg egészen 16.30-ig.

BELGRÁD – Velimir Ilić építésügyi miniszter ma kijelentette, Belgrád városát és a vajdasági kormányt terheli a legnagyobb felelősség az építővállalatok iránti tartozás miatt. A tartozás összege egyes becslések szerint eléri az egymilliárd eurót. „Tudják, ki tartozik a legtöbb pénzzel? Belgrád városa és a vajdasági kormány. Tudják, ki az, aki a munkálatokat kiviteleztette, de nem fizetett? A Vajdasági Fejlesztési Alap” – mondta Ilić. A szerbiai kormány építőipari problémákat vizsgáló munkacsoportja tegnap tárgyalt a Szerbiai Építészeti és Építőipari Termékeket Előállító Dolgozók Szakszervezete, valamint a Szerbiai Gazdasági Kamara képviselőivel. Ez a munkacsoport az után alakult, hogy az építőipari vállalatok és az építőipari termékeket előállító gyárak dolgozói április 12-én tiltakozni kezdtek és a kormány sürgős segítségét követelték, egyúttal sztrájkot jelentettek be, amennyiben a segítség 30 napon belül nem érkezik meg.

ÚJVIDÉK – Országunkban még 2009-ben hozták meg az állatok érdekeit védő törvényt, viszont Újvidéken még mindig nem nyitották meg a városi állat-menhelyet. Ez volt a főtéma az Újvidéken megszervezett tribünön, ahol több civil szervezet és állatkedvelő vett részt.

NAGYBECSKEREK – A Vackor iskolába indul! elnevezésű beiskolázási programnak köszönhetően Nagybecskereken három-négyszeresére nőtt azoknak a kis-elsősöknek a száma, akik őszre magyar nyelven indulnak majd iskolába. A Kolibri iskoláskor előtti intézményben csak két magyar-ajkú gyerek van, a Magyar Nemzeti Tanács aktivistáinak viszont sikerült több szülőt is rábeszélni a magyar tagozatra.

Budapest, 2013. március 14., csütörtök (MTI) - Elindult csütörtökön az a folyamatos, interneten keresztül követhető fészek-megfigyelési program, amellyel egy kerecsensólyom család életét láthatják az érdeklődők a kikeléstől a fiókák kirepüléséig.

Tavaly 106 országból több ezren követték figyelemmel az eseményeket, idén pedig még nagyobb nemzetközi sikerre számíthat a műsor.
A MAVIR Zrt. a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által koordinált LIFE+ programmal együttműködve évek óta telepít a madarak számára biztonságot nyújtó műfészkeket nagyfeszültségű távvezeték tartóoszlopaira.

ZENTA – Hétfőn tartotta meg alakuló ülését a zentai Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete, amelyre a szervezet illetékesei több hasonló profilú szervezet, valamint a zentai önkormányzat képviselőit is meghívták. Szeretnék, ha a jövőben közösen tudnának fellépni a célkitűzéseik megvalósításáért.

Washington, 2013. február 13., szerda (MTI) - Baktériumok tömegét találta a Déli-sark vastag jégpáncélja alatt elterülő Whillans-tóból vett vízmintákban egy amerikai expedíció.

A nyugat-antarktiszi jégpáncél alatt 800 mélyen fekvő tó területe mintegy 60 négyzetkilométernyi. Az amerikai kutatócsoport John Priscu, a Montanai Állami Egyeteme biológusa vezetésével január 28-án fúrta meg a jégpáncélt és vett mintákat a tó vizéből.
A jégalatti Whillans-tó vízmintái milliliterenként körülbelül ezer baktériumot tartalmaznak. A Petri-csészékben a baktériumok "igen jó növekedési rátát mutatnak" - nyilatkozta Priscu a Nature tudományos folyóirat hírportáljának (nature.com).

ÚJVIDÉK – Szabadkán trichinellával fertőzött disznóhúst észleltek, amelyből nyolcan ettek. A halban talált fonálféreg törzsébe tartozik a trichina is.

Budapest, 2013. február 2., szombat (MTI) - A népi hagyomány szerint nem tart már sokáig a tél, ugyanis nem látta meg az árnyékát a borús, esős időben a barlangjából előbújó medve szombaton a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Február másodikán különleges jelentősége van a medvék barlangból való "előjövetelének", ugyanis e nap időjárása alapján - a népi hagyomány szerint - következtetni lehet a tél hosszára. Ha tiszta, napsütéses idő van, a medve meglátja az árnyékát: ettől megijed és visszabújik a barlangjába, így hosszú télre lehet még számítani. Ha azonban az idő borult, és árnyékot nem lehet látni, a zimankó már nem tart sokáig.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó