You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2014. február 6., csütörtök (MTI) -
A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) mozgósító szerepet vállal a magyarországi választásokra, a szerbiai választási kampányban pedig a magyar szakpolitikusok adnak ötleteket a problémák kezelésére - nyilatkozott Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke a Magyar Szó című újvidéki napilapnak csütörtökön, beszámolva a közte és Orbán Viktor miniszterelnök közötti budapesti találkozó fő témáiról.

Az Orbán Viktor és Pásztor István közötti találkozó fő témái a magyarországi és a szerbiai választások voltak. Pásztor István a miniszterelnöknek beszámolt arról, hogy a VMSZ választási programja a "klasszikusnak számító vajdasági magyar kérdéseken túlmenően - mint amilyen az autonómia, a nemzeti tanácsi törvény kérdése az alkotmánybírósági döntést követően - fontos egzisztenciális, gazdasági problémák sorozatával (…), az elöregedő háztartásokról történő gondoskodással, az egészségüggyel" is foglalkozik. A miniszterelnök pedig biztosította arról, hogy - ha arra a választási eredmények lehetőséget adnak - "egyértelműen szakmailag és anyagilag is segíteni fog e programok megvalósításában a megfelelő alapok, alapítványok létrehozása és az anyagi eszközök szavatolása révén". A magyar fél már a VMSZ szerbiai kampányában is részt vesz, szakpolitikusok segítenek a szociális, gazdasági, európai integrációs, mezőgazdasági témák megvitatásában, "meghallgatva a problémákat, ötleteket adhatnak azok kezelésére, megoszthatják velünk tapasztalataikat" - magyarázta Pásztor.
Közölte, hogy Budapesten arról is beszélt Orbán Viktorral, hogy a VMSZ miért indul önállóan a szerbiai előre hozott választásokon, és miért nem lehetséges a többi vajdasági magyar párttal való összefogás. Szerinte "azokkal, akik folyamatosan szembe mentek az általunk képviselt értékekkel, a választások pillanatában sem működhetünk együtt, hisz tagnapig nemeztárulónak minősítettek bennünket. Ma is annak ítélnek minket, csak éppen azt diktálja most az érdekük, hogy egy pillanatra mindezt félrerakják, hogy meg tudjanak a választásokon jelenni". Pásztor elmondása szerint a magyar miniszterelnök egyetértett ezzel a gondolattal.
A magyarországi választások kapcsán elhangzott, hogy a VMSZ pártpolitikai kampányt nem fog folytatni, "de világos, hogy milyen értékrendet képviselünk, melyik európai pártcsalád tagjai vagyunk, s kivel működtünk az elmúlt években együtt akár a rehabilitációról szóló jogszabály megváltoztatása érdekében, akár az ösztöndíjprogramok megvalósítása érdekében". Mint fogalmazott: "a VMSZ a mozgósító kampányban kíván részt venni, és mindenki eldönti majd, hogy kire kíván szavazni".
Pásztor István arról is beszámolt az interjúban, hogy VMSZ meghívta Szabadkára Orbán Viktort. A miniszterelnök március 29-én három olyan projektet keres föl, amelyre a magyar kormányzat jelentős pénzt fordított az utóbbi években. Leleplezi a szabadkai születésű író, Kosztolányi Dezső szobrát, megnyitja a városi múzeumban az 1830-1930-as éveket felelevenítő képtárlatot, és meglátogatja a felújított zsinagógát.

kma \ hgp

MTI 2014. február 6., csütörtök 11:04

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó