You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Budapest, 2014. február 4., kedd (MTI) - A március 16-ára előre hozott szerbiai és az április 6-i magyarországi parlamenti választás is téma volt Orbán Viktor miniszterelnök és a Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ) vezető Pásztor István keddi budapesti megbeszélésén - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a kormányfő és a VMSZ elnöke áttekintette a vajdasági magyar kulturális autonómia továbbépítésének lehetőségeit a szerbiai európai uniós csatlakozási folyamat és a szerb alkotmánybírósági döntés tükrében. Utóbbi értelmében a Vajdaság statútumát át kell dolgozni vagy újra kell írni.
Orbán Viktor és Pásztor István egyetértett abban, hogy a magyar kormány és a VMSZ között 2010-ben született stratégiai együttműködésnek nincs alternatívája, a klasszikus kisebbségi kérdésekben - így az oktatás, a kultúra és a nyelvhasználat területén - a határozott és tervezett cselekvési program "a nemzeti érdekérvényesítés sikerének kulcsa".
A VMSZ ezt figyelembe véve dolgozta ki választási programját, amelynek részleteit a párt elnöke ismertette a kormányfővel. Beszámolt a terület- és gazdaságfejlesztési programjukról, valamint az elöregedő háztartások és az újra fokozódó elvándorlás miatt magukra maradó idősek segítését célzó falugondnok- és a szociális leszakadás megakadályozását segítő szolgálatról. Fontosnak nevezte a "magyar hangsúlyú" egészségügyi ellátás kialakítását és a szerb EU-csatlakozási folyamatban való érdekérvényesítésüket.
Orbán Viktor megerősítette - idézte szavait a sajtóiroda vezetője -, hogy a magyar kormány kész segíteni a VMSZ gazdasági, szociális és egészségügyi programjának megvalósítását. Kifejtette ugyanakkor, hogy a nemzet, így a vajdasági nemzetrész felemelkedésének is az a járható útja, ha határozott elképzelésekkel rendelkező és olyan pártja van, amely egyrészt parlamenti befutó, másrészt megvan a szükséges szakmai és politikai tudása.
A magyarországi parlamenti választás ügyében a VMSZ vezetője arról tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy a vajdasági magyar közösség a lélekszámánál jóval nagyobb arányban iratkozott fel a választói névjegyzékre, amiben szerepe volt a VMSZ mozgósító kampányának is. A választókedv is megvan a vajdasági magyarokban, akiknek ez elsősorban nem napi politikai, hanem nemzeti kérdés: kifejezi a nemzet közjogi összetartozását és azt a nem titkolt vágyukat, hogy soha többé ne legyen olyan magyar kormány, amelyik lemond róluk - fogalmazott Pásztor István.
A találkozó alkalmával Pásztor István meghívta Orbán Viktort március 29-ére Szabadkára. A miniszterelnök a meghívást elfogadta, így Kosztolányi Dezső születésnapján ellátogat az író szülővárosába - közölte Havasi Bertalan.

bhz \ bhi

MTI 2014. február 4., kedd 11:16

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó