You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2014. január 28., kedd (MTI) -
Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke szerint továbbra sincsenek meg az előre hozott tartományi parlamenti választások feltételei, ezért ő nem írja ki a vajdasági voksolást.

Korábbi kijelentését megerősítve az MTI belgrádi tudósítójának kedden kijelentette: "továbbra is azt mondom, hogy nem lesznek előre hozott választások (a tartományban) a dolgok mostani állása szerint". Hozzátette, hogy ezt a döntést meg lehet változtatni, ha megváltoznak a feltételek, de ennek a lehetőségét most nem tartja realisztikusnak.
A délvidéki magyar politikus Nikola Selakovic igazságügyi miniszternek, a legnagyobb kormánypárt, a Szerb Haladó Párt (SNS) alelnökének kedd reggeli kijelentésére reagált. Selakovic a B92 televízió Kaziprst (Mutatóujj) című műsorában közölte, hogy pártja kezdeményezte a tartományi választások kiírását a parlamenti választásokkal egy időben, ennek fő okaként pedig a vajdasági kormány legitimitásának elveszítését nevezte meg. Szerinte a Vajdaságban élők már megvonták a bizalmat a tartományi kormánytól. Arra a kérdésre, hogy megpróbálja-e meggyőzni erről Pásztor Istvánt, a vajdasági képviselőház elnökét, aki többször is kijelentette, hogy nincsenek meg a tartományi választások feltételei, az SNS alelnöke így válaszolt: "Pásztor (István) elég tapasztalt és odaadó politikus, és egyedül is fel tudja mérni, mikor jön el ennek az ideje".
Pásztor István szerint viszont a választások kiírása nem tapasztalatkérdés, hanem ténykérdés vagy az adott helyzet kérdése. "Ahogy köztársasági választásokat akkor lehet kiírni, amikor a kormány indítványozza a választások kiírását, úgy a tartományi választásokat is abban az esetben lehet kiírni, amikor a feltételek biztosítottak vagy léteznek. Amíg a feltételek nem léteznek, addig én nem írom ki a választásokat, amikor meg léteznek, akkor ki fogom írni, függetlenül attól, hogy az kinek tetszik és kinek nem" - szögezte le a tartományi képviselőház elnöke.
Elmondta, hogy őt egyelőre nem kereste meg senki a választások kiírásával kapcsolatban, de ha megkeresik, akkor "sem lehet rábeszélni arra, aminek nincsenek meg a feltételei, és ha - ne adj Isten - megteremtődnek a feltételek, nem lesz, aki lebeszélhet arról, hogy kiírjam, mert ez egyszerűen ilyen műfaj. Nem attól függ, hogy én akarom vagy nem, meggyőznek vagy nem, hanem attól függ, hogy az élet mit diktál" - nyomatékosította.
A Szerb Haladó Pártazt szeretné, ha az országos és a belgrádi voksolással egyidejűleg - várhatóan március 16-án - tartanának tartományi parlamenti választásokat a Vajdaságban, ott ugyanis az SNS ellenzékben van.

kma \ kto \ kvs

MTI 2014. január 28., kedd 15:00

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó