You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

A magyar közmédia „Együtt az ország - Szent István ünnepén” – gondolat jegyében állította össze programját. A műsorfolyam a jeles nap eseményeit gyűjti csokorba, valamint az államalapításra az ünnep szelleméhez méltó filmekkel, műsor-összeállításokkal emlékezik.
Az ünnep hangulatát korán reggel a Szent István király dicsérete című műsor adja meg. Liptay Katalin összeállításában régi legendák, krónikák elevenednek meg, s kortárs költők versei idézik a máig élő hagyományt (Kossuth Rádió 6.08).
A nézők az augusztus 20-ai délelőtt javarészét a Balatoni Nyár révfülöpi stúdiójából követhetik: először a magyar tenger partján rendezett ünnepi eseményekbe kapcsolódhatnak be (M1 7.30-9.00). Ezután a közmédiát választók a Hősök téri központi ünnepséget, a zászlófelvonást és a tisztavatást nézhetik meg (M1 9.00). Tíz órakor ismét a balatoni stúdió veszi át a szót. Ezúttal a szerkesztők eltávolodnak a Balatontól, bemutatják a Budai Várban rendezett Mesterségek ünnepét, s a Debreceni Virágkarnevál forgatagát. A Clark Ádám téren felállított színpadon az ifjú nézők találkozhatnak az M2 Gyerekcsatorna Hetedhét Gyerekhíradójának műsorvezetőivel és a TV Macival is. E játékos programról szintén beszámolunk (M1 10.30 körül). Akik többet szeretnének látni a már említett Virágkarneválból, azok kapcsoljanak a Dunára! (8.00-11.00).
A Szent István emlékezete a XX. században című összeállítás az államalapítást, a minden történelmi vihart átvészelő keresztény szellemiséget elemzi. A film az egyes korok, korszakok ünnepi megemlékezéseit is követi. Bemutatja, hogy a szent király alakja hogyan vált gyakran az aktuálpolitika játékszerévé (Duna World 12.20).
A fiatal Dankó Rádió is kiveszi részét az ünnepből. A Jó ebédhez szól a nóta – ünnepi hangulatban első részében hazafias dalokat és nótákat sugároz, a második részben a nótaéneklés klasszikusai emelik az ünnep fényét (12.05, 13.05).
A Szent István Bazilika előtti térről közvetíti a közmédia a Szent István napi ünnepi szentmisét és a Szent Jobb-körmenetet is. A szentmisét dr. Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek celebrálja. „A Hit évében vagyunk, s a hit kapuja nyitva áll mindenki előtt – emlékeztet szentbeszédében Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyés püspök. – Szent István érdeme történelmünkben, hogy a kereszténység útján, e kapun vezette át népét az európai népek nagy közösségébe.” (M1, Duna 16.55)
A Duna elmúlt évi legnépszerűbb műsorsorozata, a Fölszállott a páva döntősei szintén bemutatkoznak a Lánchídnál. A 18.30 órakor kezdődő negyvenperces bemutatót az M1 és a Duna World csúsztatással, 20.15-kor közvetíti. A helyszínre érkezőknek meglepetésben lesz részük: a Jászság Népi Együttes és a Rába Néptáncegyüttes tagjai fergeteges táncházzal kedveskednek az egybegyűlteknek.
Ezt követően az estét a Tűzijáték teszi emlékezetessé (M1, Duna World 21.00). A látványos program zenéjének előadásában neves előadók működnek közre; a szvit többször visszatérő főtémája az Ó, Szent István dicsértessél… kezdetű moldvai csángó népdal. A kompozíciót a Petőfi Rádió sugározza, ezt veszik át a szervezők, s a köztelevíziók is. Az este igazi csemegéket kínál az operabarátoknak. Erkel Ferenc Dózsa György című három felvonásos operáját a Bartók Rádió sugározza (19.35) A tévénézők Erkel méltatlanul elfelejtett művét, az István királyt láthatják. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadról közvetített dalmű főszerepeit Bretz Gábor, Wiedemann Bernadett és Balczó Péter alakítják. A közmédia is az előadás részese, mivel az előadáson az MR Szimfonikusok és Énekkar működik közre (M1 21.35).
Minden kedves nézőnek és hallgatónak szép ünnepet kívánunk!

Csermák Zoltán

MTVA

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó