You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Idén tizenöt éves a Közép-európai Brókerképző Alapítvány (KEBA) népszerű pénzügyi-értékpapírpiaci versenye és tőzsdejátéka, a „Tőzsdejáték Középiskolásoknak”. A versenyre mintegy 180 középiskolából érkeztek nevezések. A versengés nem csak országos szinten zajlik: 32 csapat határon túli régiókból vesz részt a megmérettetésen.
A gazdasági ismereteket felmérő, játékos vetélkedő online tesztfeladatokból és a világ húsz tőzsdéjén folytatódó kereskedésből álló kérdésekből országos selejtezősorozatokkal indul, a legjobbak pedig a februári döntőn személyesen mérkőznek meg egymással. Idén összesen 425 csapat nevezett, egy-egy csapatban három játékos vesz részt. A nevezések szerte a Kárpát-medencéből érkeztek, Erdélyből huszonegy, Szerbiából kilenc, Szlovákiából kettő csapat jelentkezett, azaz a határon túlról összesen 32 csapat vesz részt a játékban. A határon túli diákoknak különdíjat, magyarországi utazást is meghirdettek a szervezők.
„Alapítványunk elsődleges célja a versennyel, hogy a magyar társadalom körében magasabb szintre emeljük a pénzügyi tudatosságot, a befektetési jártasságot” – mondta el a verseny kapcsán Martin Hajdu György, a KEBA kuratóriumi elnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. A szakember arra is rámutatott, hogy a tőkepiacok, a pénzügyi folyamatok megértése korántsem csak azoknak fontos, akik a jövőben brókerként szeretnének érvényesülni, vagy pénzügyi-gazdasági területen elhelyezkedni. „Szinte mindannyian napi, havi szinten hozunk sokszor életbevágóan fontos pénzügyi döntéseket, a társadalom jelentős része mindezt kellő ismeret és hozzáértés nélkül teszi meg. Fontos annak támogatása minden eszközzel, hogy a középiskolából ne pénzügyi analfabéták kerüljenek ki, akik egy diákhitellel vagy befektetésekkel kapcsolatos döntést sem képesek kellő alapossággal átgondolni” – hívja fel a figyelmet a kuratóriumi elnök, aki abban is bízik, hogy a fiatalok által elsajátított szakismeret a diákok közvetítésével szép lassan átszivárog a szülők, nagyszülők világába is.
A szórakoztató gazdasági játék során az elsődleges cél az értékpapír-piaci ismeretek átadása, az érdeklődés felkeltése, és nem az öldöklő küzdelem. Az országos döntő napja mindig ugyanakkor látványos és mozgalmas esemény, ahol a csapatok „vérre menő” küzdelmet folytatnak. Az Erste Befektetési Zrt. szakmai partnerségével megvalósuló versenyen neves pénzügyi- (Budapesti Értéktőzsde, KELER) és informatikai cégek (Lenovo) által biztosított értékes tárgynyeremények mellett további motivációt jelent, hogy a legjobbnak bizonyuló csapat tagjai részt vehetnek a Közép-európai Brókerképző Alapítvány szervezésében azon a 100 órás tőzsdei szakvizsga-felkészítő tanfolyamon, amelynek sikeres elvégzése után a későbbiekben részt vehetnek a nyílt tőzsdei kereskedésben is.

A Közép-európai Brókerképző Alapítványról
Az alapítványt 1991. július 31-én hozta létre öt független szervezet: az Alkuszszövetség, a Budapesti Értéktőzsde, a Magyar Értékpapír-kereskedők Szövetsége, a Nemzetközi Bankárképző Központ, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Az alapítvány életre hívását indokolta, hogy a hazai néhány száz fős értékpapírkereskedő társadalomnak szüksége volt olyan szervezetre, amely az oktatási igényeit kielégíti, finanszírozza, külföldi intézményekkel kapcsolatot tart fenn és tananyagot fejleszt. Az Alapítvány alapvetően oktatási, ismeretterjesztési célok elősegítésére, az értékpapírpiac fejlesztésére és a magyarországi tőzsdei tevékenység színvonalának további emelése érdekében jött létre.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó