You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Glattfelder Béla sajtóközleménye "Üdvözöljük Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter döntését, mellyel a mai napon a magyar akác és magyar akácméz felvételre került az Ágazati Értéktárba" − jelentette ki Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő, az Akác-koalíció képviseletében.

Az Akác-koalíció az akácot ért támadások elhárítása és az akác megbecsülése érdekében február elején kezdeményezte a magyar akác és a magyar akácméz hungarikummá minősítését, mely az erdészek, méhészek és mindazok munkájának elismerését is jelentené, akik oly sokat tettek az akácnak köszönhető nemzetközi sikereinkért. A Vidékfejlesztési Minisztérium Ágazati Értéktárába való felvétel az első lépés a hungarikummá minősítés három szakaszos eljárásában.

A mai napon az akác és akácméz Magyar Értéktárba történő felvételére vonatkozó beadványt is regisztrálta a Vidékfejlesztési Minisztérium - ezzel az eljárás a második szakaszba lépett, döntés pedig a következő hónapban várható. "Reméljük, hogy a harmadik lépés megtételére, a tényleges hungarikummá nyilvánításra legkésőbb májusban sor kerülhet" − emelte ki az EP-képviselő. "Az akácnak fontos ökológiai, gazdasági és társadalmi jelentősége van Magyarországon, ezért az Akác-koalíció mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy mind uniós, mind nemzeti szinten elhárítsa a jogtalan támadásokat, elismertesse és védje az akácot − zárta közleményét Glattfelder Béla.

Az Akác-koalíció tagjai a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége, az Országos Erdészeti Egyesület, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége, az Alföldi Erdőkért Egyesület, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara, a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, az Erdészeti Szaporítóanyag Terméktanács, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet, a Nemzeti Biomassza Egyesület, Szarvas Város Önkormányzata és Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő.

Brüsszel, 2014. február 20.

Glattfelder Béla irodája
http://fidesz-eu.hu/
http://glattfelder.fidesz-eu.hu/

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó