You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Mészáros Alajos, Szájer József és Bagó Zoltán sajtóközleménye

Az Európai Parlament Jogi Bizottsága (JURI) a mai napon elfogadott szakvéleményében megállapította: a Benes-dekrétumok rendelkezései a mai napig a szlovák jogrend részét képezik, ezért további vizsgálatukra van szükség. Ez az első uniós szintű jogi dokumentum, amely mindezt kimondja.

Az EP Petíciós Bizottsága (PETI) tavaly határozott, hogy kikérik a Jogi Bizottság véleményét a Benes-dekrétumok ügyében beadott petíciót illetően. A jogi szakbizottság hosszas vizsgálódás után készítette el a mai napon elfogadott szakvéleményét. A dokumentum fontos hivatkozási alapként szolgál: bár nem minden pontja egyértelmű, de kritikus észrevételeket tesz a Benes-dekrétumok kapcsán és kimondja, hogy azok a mai napig a szlovák jogrend részét képezik, ezért további vizsgálatok kívánatosak. Az indoklás szerint a korábbi tanulmányok nagyrészt a csehországi helyzetet elemezték, valamint nem foglalkoztak azzal a ténnyel, hogy a dekrétumok által keletkezett jogi helyzetek jelenleg is bírósági és közigazgatási határozatok részét képezik, ennek megfelelően jelen vannak a szlovák jogrendben. A szakbizottság ülésén részt vett Jaroslav Paska, a Szlovák Nemzeti Párt EP-képviselője, aki megpróbálta levetetni a pontot a napirendről és meghiúsítani a szavazást - sikertelenül.

Mészáros Alajos (Magyar Közösség Pártja), a JURI szakbizottság felvidéki tagja üdvözölte a szavazás eredményét: "Jó érzés, hogy egy hosszan tartó munkát, amely keretében próbáltuk a Benes-dekrétumokat az Európai Parlament talaján kritika alá venni, eredményesen zárhatunk le. Az elfogadott vélemény egy olyan jogi elemzésen alapuló dokumentum, amely irányt mutat számunkra a további feladatok elvégzéséhez és nem utolsósorban határozott üzenetet küld a szlovák fél számára".

Szájer József, a néppárti frakció alelnöke, a JURI szakbizottság tagja kiemelte: „A bizottság által elfogadott álláspont fontos állomás a Benes-dekrétumok egyes rendelkezései ellen folytatott küzdelemben, hiszen ez az első uniós szintű jogi dokumentum, amely kimondja, hogy a témában részletes jogi vizsgálat szükséges. A magyarországi és határon túli magyar képviselők közösen tovább dolgoznak annak érdekében, hogy az ügyben fennálló vita mihamarabb lezáruljon”.

Bagó Zoltán fideszes európai parlamenti képviselő, a Benes-dekrétumokkal kapcsolatban beadott petíció gondozója a döntés kapcsán kiemelte: „A Petíciós Bizottság egyértelmű választ kapott: mivel a Benes-dekrétumok rendelkezései a mai napig a szlovák jogrend részét képezik, ezért további vizsgálatukra van szükség. A labda tehát újból a szlovák közigazgatás kezében van. Szlovákiának, mint EU tagállamnak kötelessége a jogi ellentmondást feloldani és a diszkriminatív részeket a szlovák jogrendből deregulálni”.

"Ez az eredmény nem születhetett volna meg a hatékony, határon átnyúló magyar együttműködés nélkül, amelyre a jövőben is szükségünk lesz" – tették hozzá végezetül az EP-képviselők.

Brüsszel, 2014. február 11.

Mészáros Alajos irodája
Szájer József irodája
Bagó Zoltán irodája
http://fidesz-eu.hu/
http://www.meszarosalajos.sk/
http://szajer.fidesz-eu.hu/
http://bago.fidesz-eu.hu/

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó