You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

A Bartók-maratont a közmédia közvetíti

A Művészetek Palotája ad otthont a vasárnapi Bartók-maratonnak. A Bartók Rádió egy koncert híján a teljes eseményt élőben közvetíti.

A Művészetek Palotája és a Budapesti Fesztiválzenekar közös álma, a maraton-hagyomány idén nagyot és merészet lépett előre. A korábbi évek népszerű klasszikus és romantikus szerzői után Magyarország vezető zenekarai és muzsikusai ebben az évben Bartók Béla műveit tűzik a műsorukra. A nap annak a nagy magyar zeneszerzőnek állít emléket, akiben többek között Yehudi Menuhin és Jean Sibelius is egyaránt az XX. század legjelentősebb komponistáját tisztelték. A Bartók Rádió, ahogy az előző években is, most is kötelességének tartotta, hogy csatlakozzon a jeles eseményhez, annál is inkább, mivel több, mint negyedszázada a zeneszerző nevét viseli.

Három határon túli versenyző a szombati válogatóban

Szombaton eldördül a rajtpisztoly, s tíz versenyző indul A Dal adásában, az Eurovíziós Dalfesztivál előválogató show-jában. Keresztes Ildikó, Baricz Gergő és Gyurcsík Tibor a külhoniak csapatát erősíti.

Idén is elindul a nemzeti dalválogató műsor, amelynek nyertese az Eurovíziós Dalfesztiválon képviselheti hazánkat Malmőben. A február 2-ai első elődöntőben tíz dal versenyez a továbbjutásért. A műsorszámok elbírálását szakavatott zsűri: Rúzsa Magdi énekes, Rakonczai Viktor zeneszerző, Walkó Csaba, az Eurovíziós Dalfesztiválon tavaly Magyarországot képviselő Compact Disco énekese, Rákay Philip, az M1-M2 intendánsa, valamint Csiszár Jenő rádiós műsorvezető végzi. A hétvégén három külhoni énekesért: Keresztes Ildikóért, Baricz Gergőért és Gyurcsík Tiborért is izgulhatunk.

BELGRÁD – A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantsági Nyugdíj-biztosítási Alap ma közölte, hogy februártól kezdve a biztosítási alapot 5,96 százalékkal megnövelik. A Kötelező Társadalombiztosítási Járulékokról szóló Törvény szerint a legkisebb alap az előző háromhavi köztársasági átlagfizetésnek (21 216 dinárnak), a legnagyobb pedig öt átlagfizetésnek, azaz 303 085 dinárnak a 35 százaléka. A nyugdíj- és rokkantsági nyugdíj-járulék 22 százalék, ami azt jelenti, hogy az ilyen rendeltetésű havi kiadás 4667 és 66 678 dinár között alakul. Ezt alkalmazzák majd a 2013. februári, márciusi és áprilisi járulékok befizetésénél.

LONDON – Szerbia 2012-ben keveset tett az emberi jogok javítása terén, noha megkapta az EU tagjelölti státusát, és hasonló a helyzet a régi többi országában is – közölte ma a Human Rights Watch (HRW) civil szervezet. Legújabb éves jelentésében az emberi jogok állapotáról a világban úgy értékeli ez a New Yorkban székelő szervezet, hogy az etnikai kisebbségek, különösen a romák helyzete továbbra is bizonytalan. A viszonyok Koszovóval továbbra is feszültek – értékeli a HRW, és példaként azt hozza fel, hogy mind Koszovóban, mind Szerbiában szerb és albán aktivistákat tartóztattak le a 2012. május 6-án tartott szerbiai választások előtt.

BRÜSSZEL – A KFOR nem fogja csökkenteni a létszámát a továbbra is „törékeny helyzet miatt, amely különösen Koszovó északi részén észlelhető” – közölte Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára, aki jelentést tett a NATO múlt évi tevékenységéről és fejlődéséről. Az akkreditált újságíróknak adott hagyományos újévi fogadáson Rasmussen ezzel megerősítette más NATO-tisztségviselők értékelését, hogy Koszovóban továbbra is „törékeny” a biztonsági helyzet, és hangsúlyozta, hogy a kitűzött cél szerint akkor csökkentik az egységek számát, amikor a biztonsági körülmények azt lehetővé teszik. A NATO vezetője kiemelte, hogy a KFOR állományában szolgálatot teljesítő mintegy ötezer katona továbbra is végzi a megbízatását azzal a céllal, hogy „Koszovóban mindenkinek szavatolja a biztonságot és a mozgás szabadságát”.

BELGRÁD – Dragan Đoković, a kormány alelnökének a korrupció elleni harccal megbízott tanácsosa kijelentette: Szerbia komolyan munkálkodik azon, hogy a rendszerbeli korrupció ellen egy állami rendszert hozzon létre, amit az összes hatalmi párt szorgalmaz. Az állam jelenleg komolyan tevékenykedik a korrupció elleni rendszer kialakításán, ami a kötelessége is a mostani hatalomnak, mint ahogy minden másiknak is a kötelessége kell, hogy legyen – mondta Đoković annak a jelentésnek az ismertetése alkalmából, amely négy szerbiai város helyi korrupcióellenes tervének a megvalósításáról szól.

BELGRÁD – A szerbiai földműves nyugdíjasok februártól kezdve egy összegben kapják meg a járandóságukat az eddig két részletben történt kifizetés helyett – közölte ma Zoran Josipović, a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantsági Nyugdíj-biztosítási Alap igazgatóhelyettese. „Ez megtakarítást és a munkánk megkönnyítését jelenti” – mondta Josipović Belgrádban a médiának. A mintegy 217 ezer földműves nyugdíjas havonta fejenként körülbelül 10 ezer dinárt kap, és az első egy összegben történő kifizetést február 6-ára tervezik.

BUJANOVAC – A Szerbia középső részének déli vidékén élő albánok holnap Bujanovácon tiltakozó összejövetelt tartanak, és követelni fogják, hogy Lučane faluból távolítsák el a Szerbiai Csendőrség elesett tagjainak állított emlékművet – jelentette be ma Jonuz Musliu, a Demokratikus Fejlődés Mozgalmának elnöke. A Beta hírügynökségnek Musliu elmondta, hogy a bujanováci tiltakozás 13 órakor kezdődik. Hozzáfűzte, hogy a gyűlést a bujanováci összes albán politikai párt szervezi. Lučane Helyi Közösség a csendőrség emlékművének eltávolítására vonatkozó követelést – azzal a megindoklással, hogy nyugtalanítja az albán lakosságot – eljuttatta a bujanováci községi képviselő-testületnek, amely azt az albán képviselők szavazattöbbségével január 10-én határozatként elfogadta.

ÚJVIDÉK – Újvidéken nem lesz utcája Slobodan Miloševićnek, mivel a városi képviselő-testületnek az utcák elnevezésében illetékes bizottsága ma elvetette a Szerb Radikális Pártnak az erre vonatkozó javaslatát. Ellene szavaztak a Szerb Haladó Pártnak, a Demokrata Pártnak, a Szerbiai Demokrata Pártnak, a Roma Demokrata Pártnak és a Harmadik Szerbia Mozgalomnak (a Dveri volt tagjainak) a képviselői, és csak a Szerb Radikális Párt tagja szavazott a javaslat elfogadására.

ÚJVIDÉK – Nebojša Malenković, a Vajdasági Nagyberuházási Alap megbízott vezérigazgatója kijelentette, hogy ez az Alap átláthatóan működik, és hozzáférhető a bármilyen ügyviteli ellenőrzést végző illetékes szervek számára. „Minden állami intézmény előtt, amelynek az a feladata, hogy valakinek a tevékenységét ellenőrizze, a mi ajtónk nyitva áll, archívumaink hozzáférhetőek, és minden, amit a terepen végeztünk, a legteljesebb mértékben látható és ellenőrizhető” – mondta Malenković a Beta hírügynökségnek. Hozzáfűzte: nincs semmilyen kétsége arra vonatkozóan, hogy az Alap tevékenységét is ellenőrizni kell, és a felügyelet minden formája hasznos, hiszen az olyan intézményekben, amilyen a Nagyberuházási Alap is, az adófizetők pénzének felhasználásáról van szó.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó