You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

BELGRÁD – Michael Kirby, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete ma úgy értékelte, hogy a Hágai Törvényszéknek a Ramush Haradinajt, a KFH egykori parancsnokát és volt koszovói kormányfőt fölmentő ítélete nem fogja negatívan befolyásolni Szerbia és az Egyesült Államok viszonyait. „Rendkívül pozitívak a viszonyaink, és nem látom annak lehetőségét, hogy az ítélet károsan befolyásolná őket” – mondta Kirby az újságíróknak Belgrádban, amikor ismertették az USAID tanulmányát a kis- és közepes vállalatok pénzelési forrásairól. A nagykövet emlékeztetett rá, hogy Szerbia kormányának képviselőitől is azt hallotta, hogy a párbeszéd Koszovóval folytatódik.

Budapest, 2012. november 30., péntek (MTI) - Szombaton adják át az Európai Filmakadémia (EFA) díjait. A 25. alkalommal megszervezett gálának Málta ad otthont.

A ceremóniát Wim Wenders, az Európai Filmakadémia elnöke nyitja meg a vallettai Mediterrán Konferenciaközpontban. A látványos rendezvényteremben 1100 meghívott foglal majd helyet: a filmakadémia tagjai, a díjra jelölt alkotók, korábbi díjazottak, a filmvilág kiemelkedő alakjai és több ország kulturális tárcájának vezetője. Az est házigazdája ismét a népszerű német komika, Anke Engelke lesz.


UNESCO védnökség a Fölszállott a páva felett

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO védnökséget vállalt a Fölszállott a páva műsora felett. A gesztus a magyar hagyományőrzők és a közmédia munkájának méltó elismerése.

Élőben közvetíti a Duna és a Duna World szombat este a Fölszállott a páva 2012 népzenei és néptánc verseny első középdöntőjét. Az elődöntők idején megtalálta a közönségét a tehetségkutató sorozattal a Duna: szombat esténként, az adások idején kizárólag a nagy országos adók előzték meg a közszolgálati csatornát. A nézők mostantól szavazatukkal is segíthetik a továbbjutásban kedvenc táncosaikat vagy énekes versenyzőiket.

Ljubljana, 2012. november 30., péntek (MTI) - A harmadik negyedévben tovább mélyült a recesszió Szlovéniában, elsősorban a gyenge belső kereslet és a beruházások visszaesése miatt - közölte a szlovén statisztikai hivatal pénteken.

A szlovén bruttó hazai termék 3,3 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest. Szezonális és munkanaphatásoktól tisztított adatok szerint a harmadik negyedévi GDP 0,6 százalékkal volt alacsonyabb a második negyedévinél.

Budapest/Újvidék, 2012. november 30., péntek (MTI) - Douchev-Janics Natasa férje, egyben edzője, Andrian Douchev kijelentette: felesége - függetlenül attól, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség nem adta ki a versenyzési engedélyét - jövőre is indulni fog nemzetközi viadalokon.

"Natasa 2013-ban is versenyezni fog! Az MKKSZ nem fogja kiadni a versenyzési engedélyét, de nekünk megvannak a legitim módszereink, hogy joga legyen a fellépésekre, s bízom benne, hogy a szerb állam is segíteni fog ebben" - idézte az újvidéki Magyar Szó internetes kiadása a bolgár szakembert, aki hangsúlyozta: nem fogja megengedni, hogy felesége egyetlenegy hónapot is kihagyjon, mivel az a tervük, hogy a 2016-os riói olimpián ismét dobogóra álljon.

PODGORICA – Florence Hartmann, a Hágai Törvényszék ügyészségének volt szóvivője tegnap este úgy értékelte, hogy ez a bíróság vereséget szenvedett, mert elállt az igazságtól és „provinciális bírósággá” változott. „A Törvényszék vereséget szenvedett, mert elállt az igazságtól, és ezért senki sem mondott le vagy vállalta volna a felelősséget” – mondta Hartmann a podgoricai televízió műsorában. A Ramush Haradinaj feletti ítéletet kommentálva, Hartmann kijelentette, hogy ez „a nemzetközi jog rendszerének totális csődje”. A Haradinaj-üggyel kapcsolatban elmondta: „voltak politikai ajánlások a Törvényszéken kívülről, hogy a KFH egyetlen tagját se vádolják”.

PRISTINA – Ramush Haradinaj volt kosovói kormányfő, a Koszovó Jövője Szövetség vezetője, miután tegnap a Hágai Törvényszék felmentette a háborús bűncselekmények alól, a pristinai repülőtéren kijelentette, hogy a nemzetközi igazságszolgáltatás igazolta az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg igazságos és tiszta útját. Hashim Thaçi koszovói kormányfő, aki Haradinajjal együtt tartott beszédet a polgároknak, elmondta, hogy a Hágai Törvényszék tegnapi ítélete újabb győzelmet jelent a koszovói polgárok, Koszovó állam, és különösen a Haradinaj család számára, és olyan örömhír, amely közvetlenül kötődik ahhoz a tiszta és igazságos harchoz, amelyet a KFH folytatott.

JARINJE – Az észak-koszovói helyi önkormányzatok képviselői tegnap azt követelték, hogy hagyják abba az infrastruktúra kiépítését a Szerbia középső része felé eső átjárókon, és bejelentették, hogy ellenkező esetben a tiltakozások tömegessé válnak majd. Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok és Leposavić községi képviselő-testületeinek elnökei a kivitelező Novi Pazar Put képviselőjének átadták a négy helyi parlament együttes ülésének határozatait, amelyben a követelik – mint fogalmaztak – a Szerbiától elválasztó határ építésének leállítását.

BELGRÁD – Oliver Dulić és Senažana Malović, a Demokrata Párt képviselői és volt miniszterek ma benyújtották a lemondásukat köztársasági képviselői mandátumukról. Dragan Djilas, a DP elnöke a párt november 25-én megtartott tisztújító értekezletén felszólította a DP azon képviselőit, akik az előző szerbiai kormány tagjai voltak, hogy mérjék fel, vajon továbbra is ott kell-e lenniük a parlamentben, miután a polgárok a választások során elmarasztalóan értékelték a munkájukat.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó