You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Budapest/Belgrád, 2012. október 31., szerda (MTI) - Egyelőre nem érkezett pénz a Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez (MKKSZ) a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa országváltásával kapcsolatban.

Ábrahám Attila, az MKKSZ főtitkára az MTI érdeklődésére szerdán elmondta: éjfél a határidő, de ha valaki esetleg ma átutalja a pénzt - mondjuk Szerbiából -, akkor elképzelhető, hogy az csak a jövő héten jelenik meg a szövetség számláján.

Pristina, 2012. október 31. szerda (MTI/AFP) - Az Egyesült Államok nem fogadja el Koszovó függetlenségének megkérdőjelezését - jelentette ki Pristinában szerdán Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Clinton Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének társaságában érkezett a koszovói fővárosba, miután kedden együtt tárgyaltak Szarajevóban és Belgrádban a boszniai és a szerb vezetőkkel.

Újra magyar élvonalbeli labdarúgó-mérkőzéseket közvetít majd a Duna, amely az OTP Bank Liga utolsó négy idei fordulójából adja majd a pénteken 19 órakor kezdődő találkozókat.

A mostani időszakban másodosztályú mérkőzéseket sugárzó közszolgálati csatorna először november 9-én a Siófok-Pápa mérkőzést tűzi műsorára, majd november 16-án az Újpest-Siófok, november 23-án a Pécs-Paks, november 30-án pedig a Paks-Pápa találkozókat láthatják a nézők.

NEW YORK: Vuk Jeremić, az ENSZ közgyűlésének elnöke kedden a facebookon két órán át válaszolt a Szerbiából és a szórványból érkező kérdésekre, amelyek a Sandy hurrikán utáni New York-i állapotokra, Koszovóra, az ország nemzetközi helyzetére és külpolitikájára, Jeremić politikai terveire vonatkoztak. A legtöbb kérdésre válaszolt, még egy albán nemzetiségű egyén szerb nyelven feltett, Koszovó függetlenségére vonatkozó, provokatív kérdésére is.

BELGRÁD: Alekasndar Vučić kormányalelnök kedden kijelentette, igaz, hogy Miroslav Mišković gazdag és befolyásos ember, de nem fél tőle, mert nem erősebb az államnál, és nem fog azon győzedelmeskedni, lehet, hogy Aleksandar Vučićnál erősebb, de az állam fölött nem fog győzedelmeskedni, nyilatkozta Vučić az RTS-nek. Elmondta még, aki a korrupció ellen küzd, annak ellenségei is lesznek, de ő nem adja fel a küzdelmet.

BELGRÁD: A Szerb Képviselőház Koszovó és Metóhia-ügyi bizottsága négy órán át tárgyalt a Belgrád és Pristina közti párbeszéd folyamatáról és a már létrejött megállapodásokról. A bizottság ülésén részt vett Ivan Mrkić külügyminiszter, Aleksandar Vulin , a kormány Kosovo és Metóhia-ügyi hivatalának az igazgatója, Dejan Pavićević, a technikai kérdések párbeszédét folytató belgrádi csapat vezetője, az észak-kosovói önkormányzatok elöljárói, valamint Teodosije raškai—prizreni püsök. Ivan Mrkić miniszter elmondta, minisztériuma különböző diplomáciai akciókkal minden megtesz annak érdekében, hogy ellehetetlenítse a kosovói államiság megalapozását. Marko Djurić, az államfő tanácsadója pedig kifejtette, hogy a platformot jelenleg állami titokként kezelik, de a Pristinával való párbeszéd kulcsfontosságú elvei nem lesz titok a széles nyilvánosság előtt. A bizottság indítványozza a képviselőháznak, alakítson bizottságot, hogy megállapítsák, mire költötték az állami pénzeket 2000 óta Koszovóban.

BELGRÁD: A szerbiai államvezetés ma megvitatja a Belgrád és Pristina közti párbeszéddel kapcsolatos platformot. Aleksandar Vučić, a kormány alelnöke tegnap elmondta, hogy a mai ülésen mindenkinek elő kell terjesztenie javaslatait és észrevételeit. Szavai szerint a dokumentum elfogadása a napokban vagy a következő hetekben megtörténhet, de ezt megelőzően a platformmal megismerkedhetnek az ellenzéki pártok is.

BELGRÁD: Nedojša Stefanović, a Szerb Képviselőház elnöke ma kijelentette, elvárásai szerint az illetékes állami szervek az elkövetkező néhány héten belül a parlament elé juttatják a Belgrád és Pristina közti párbeszédet taglaló platformot, és hogy a legfontosabb dolgok tekintetében konszenzus alakul ki, nyilatkozta Stefanović az RTS-nek. Szavai szerint ez állami, nem pedig politikai kérdés, ezért szükséges a hatalom és az ellenzék összefogása. A Demokrata Párt képviselőjének azzal a javaslatával kapcsolatos kérdésre, hogy alakítsanak egy bizottságot, amely a Koszovó és Metóhia területén szabálytalanul felhasznált pénz kivizsgálására, Stefanović azt válaszolta, hogy egy olyan párt veti fel ezt a kérdést, amely 12 évig a kezében tartotta ezeket a fonalakat is.

BELGRÁD: Az Európai Unió és az USA a viszonyok normalizálása érdekében felszólítja Szerbiát és Koszovót a párbeszéd folytatására, ám ez nem jelenti azt, hogy Szerbiának el kell ismernie Koszovó függetlenségét, üzente kedden Belgrádban Hillary Clinton és Catherine Ashton, az amerikai és az európai diplomácia vezetője. A megbeszélések után, amelyen részt vett Tomislav Nikolić államfő is, Ivica Dačić miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón kifejtette, hogy Szerbia nem ismeri el Kosovo függetlenségét, ám mindent megtesz annak érdekében, hogy minél előbb folytatódjanak a tárgyalások. „Ez a kormány felelősséget vállalt, hogy életre kelti a már megállapodottakat, hogy folytatja a távközléssel és az energetikával kapcsolatos párbeszédet. Felelősséget és politikai kockázatot is vállaltunk azzal, hogy részt veszünk a Catherine Ashton által beindított politikai párbeszédben”, mondta Dačić. Köszönetet mondott Ashtonnak, hogy az EU nem követel Szerbiától olyasmit, amit az állam nem képes megtenni, vagyis hogy elismerje Kosovo függetlenségét. Dačić és Katherine Ashton bejelentették, hogy novemberben folytatódik a Pristinával való párbeszéd, és Belgrád és Pristina olyan közös infrastrukturális projektjeiről beszéltek, amelyeket EU-s pénzekből finanszíroznák. Hillyary Clinton, az USA külügyminisztere elmondta, a párbeszéd nem jelenti egyben Kosovo függetlenségének elismerését. „Kosovo független állam. Az európai országhatárok változatlanok maradnak. Ám sok olyan dolog létezik, amely a két ország haszna érdekében megvalósítható, ha Szerbia és Kosovo együttműködik”, mondta Clinton. Ashton hozzáfűzte még, hogy Szerbiának folytatnia kell a reformokat, különösen az igazságszolgáltatás terén.

PRISTINA: Pristinában ma reggel Hillary Clinton, az USA külügyminisztere és Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője tárgyalásokba kezdett Atifite Jahjagával, Koszovó elnök asszonyával. Ezt követően Hillary Clinton és Catherine Ashton találkozik Hashim Thaçi koszovói miniszterelnökkel és a politikai pártok képviselőivel is. A két vendég a belgrádi látogatásukat követően tegnap este utazott Pristinába. Pristinát megelőzően az USA és az EU képviselője Szarajevóban és Belgrádban járt, a pristinai megbeszéléseket követően Tiranában tesznek látogatást, a régiós körútjuk során egy zágrábi látogatást is tervbe vettek.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó