You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

A Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatala szeptember 1-én teszi közzé pályázatát a demonstrátori ösztöndíjak odaítélésére a 2012/2013-as iskolaévre, 85 hallgató részére.

Azok a legalább másodéves és felsőbb évfolyamra beiratkozott hallgatók pályázhatnak, akik legalább 8-as, vagy annak megfelelő átlageredményt értek el és vállalják, hogy az MNT rendelkezéseivel összhangban segítik az elsőéves hallgatókat tanulmányaik sikeres megkezdésében és hozzájárulnak beilleszkedésükhöz is.

HajóA Nap kel: 5 óra 55 perckor, nyugszik: 19 óra 34 perckor.
A Hold kel: 16 óra 49 perckor, nyugszik: 1 óra 8 perckor.

Névnap: Gáspár. Egyéb névnap: Cézár, Gazsó, Gibárt, József, Káldor, Vilja.

Gáspár ószövetségi név, eredete bizonytalan, talán perzsa. Ekkor jelentése: kincset megőrző.

Babos továbbra is 59.

Budapest, 2012. augusztus 26., vasárnap (MTI) - Legjobb magyarként Babos Tímea továbbra is az 59. helyen áll a női teniszezők legfrissebb világranglistáján.

A vasárnap nyilvánosságra hozott rangsorban Czink Melinda a 88., Arn Gréta pedig a 121. A hétfőn kezdődő New York-i US Openen rajtuk kívül még egy magyar, Szávay Ágnes indul egyesben, ő jelenleg az 1166.

Királyhalom, 2012. augusztus 26., vasárnap (MTI) – Harmincadik alkalommal rendeztek szamárversenyt a túlnyomórészt magyarok lakta észak-bácskai Királyhalmon (Bácsszőlős, Backi Vinogradi) vasárnap.

A jubileumi versenyen – ahogy a korábbi évtizedekben is - az indulók két kategóriában mérték össze ügyességüket és a csacsik gyorsaságát: szamaragolásban és fogathajtásban.
A versenyzők szőrén ülték meg a szamarat, és a feladat két kör megtétele volt a néhány száz méteres pályán. Akadt, akinek már a rajt is komoly kihívást jelentett: a szabadkai Zigyar Iván Madonna nevű csacsija megmakacsolta magát, gazdája húzta, egy a pályára befutó szurkoló pedig tolta az állatot, amíg végre hosszabb nógatás után elindult.

PÁRIZS – Jean-Mark Errot, francia kormányfő tegnap bejelentette, hogy Párizs az elkövetkező napokban kérni fogja az Európai Tanács ülését „azzal a céllal, hogy európai szintre emeljék a romák kérdését”. „Úgy döntöttünk, hogy Bernard Kasenov, európai kérdésekkel foglalkozó miniszter beszélgetést folytat Bulgária és Románia kormányaival mivel az ő állampolgáraikról van szó”, válaszolt Errot a fiatal szocialisták erre vonatkozó kérdésére."Azt szeretnénk, ha egész Európa erről a kérdésről beszélne és ezért az elkövetkező napokban kérjük az Európai Tanács ülésének összehívását" ebben a kérdésben. A francia kormányfő szerdán hasonló tematikájú miniszteri ülésen elnökölt, ahol a romák problémáiról tárgyaltak, miután nemrég kiköltöztették a romákat Franciaországból a törvénytelenül felemelt településeikről és szóba kerültek azok a bírálatok, amelyeket az akció után a francia kormányt ért. Ezek után a francia kormány úgy döntött, hogy megkönnyíti a román és bolgár állampolgárságú romák elhelyezkedésének feltételeit. Az Európai Bizottság szerdán megdicsérte a francia kormány „építőjellegű” szellemét a roma kérdéshez való viszonyulásban és hajlandóságát, hogy együttműködjön a Bizottsággal és az EU más tagállamaival.

BELGRÁD – Hashim Thaçi, Koszovó kormányfője kijelentette, a nemzetközi közösség erős nyomást gyakorol Belgrádra, hogy Koszovó északi részéből eltávolítsa a szerb biztonsági struktúrákat és, hogy ehhez a nyomásgyakorláshoz csatlakozik Pristina is. „A nemzetközi közösség erős nyomást gyakorol majd Belgrádra, hogy távolítsa el a törvénytelen struktúrákat, de a koszovói kormány is alkotmányos és törvényes erejével arra törekszik, hogy a nemtörvényes struktúrák vagy szembesüljenek az igazsággal, vagy űzzék ki őket”, mondta Hashim Thaçi a Szabad Európa Rádiónak.

BELGRÁD – A rendőrség tegnap letartóztatta Radoslav Lale Sekulićot, a Habitfarm cég tulajdonosát még nyolc gyanúsítottal együtt, akiket azzal vádolnak, hogy visszaéltek az Agrobanktól kapott 40 és 50 millió euró hitellel, jelentette ki ma sajtótájékoztatóján Milorad Veljović rendőrigazgató és hozzátette, hogy még gyanúsított után nyomoznak meg, hogy az elkövetkező napokban várható még két-három letartóztatás, valamint, hogy az Agrobankhoz kötődő nyomozás még pár hónapig eltarthat.

ÚJVIDÉK – Miloš Vučević, a Szerb Haladó Párt újvidéki bizottságának elnöke tegnap kijelentette, hogy a „Mindannyian Újvidékért” tanácsnoki frakcióval memorandumot írtak alá a közös politikai tevékenységről és ezzel az SZHP közelebb jutott ahhoz a lehetőséghez, hogy hatalmi többséget alakítson a vajdasági főváros önkormányzati testületében. "Ezzel a dokumentummal megszűnt az a tanácsnoki többség, amelyet a Demokrata Párt vezet. Az elkövetkező napokban mindent megteszünk, hogy új többséget alakítsunk", mondta sajtótájékoztatóján Vučević. A „Mindannyian Újvidékért” tanácsnoki frakciót a Roma Demokrata Párt hat tanácsnoka és a Szerb Megújhodási Mozgalom három tanácsnoka alkotja. Igor Pavličić, Újvidék polgármestere, a Demokrata Párt Városi Bizottságának elnöke tegnap kijelentette, hogy a pártja által vezetett koalíciónak továbbra is többsége van a városi Tanácsnoki Testületben. „Az újvidékiek többségi akarata az, hogy az ő pártja által vezetett koalíció maradjon többségben a Városi Önkormányzati Testületben az elkövetkező időszakban”, mondta Pavličić a Beta hírügynökségnek.

BELGRÁD – Suzana Grubješić, a szerbiai kormánynak az európai integrációval megbízott alelnöke kijelentette, hogy Szerbiának a legjobb kapcsolatai vannak az Orosz Föderációval, de Belgrád prioritása továbbra is az Európai Unióhoz való közeledés. "Nem értem, miért van szükség ilyen hamis dilemmára, hogy vajon ez a hatalom az oroszokhoz vagy az EU-hoz áll-e közelebb. És azt sem kell újra elismételnem, hogy az európai integráció meggyorsításának a folyamata ennek a kormánynak az egyik alapvető feladata. A lehető legjobb kapcsolatok az oroszokkal magától értetődnek", mondta Grubješić a belgrádi Pres napilapnak. Arra a kérdésre, mi lesz azzal a lábjegyzettel, amely Koszovót a nemzetközi értekezleteken bemutató táblán áll, Grubješić azt mondta, hogy ez a Pristinával, az EU közvetítésével kötött kötött megállapodás része és senkinek sem áll szándékában, hogy változtasson ezen a megállapodáson.

VreloA Nap kel: 5 óra 53 perckor, nyugszik: 19 óra 36 perckor.
A Hold kel: 16 óra 1 perckor, nyugszik: 0 óra 5 perckor.

Névnap: Izsó. Egyéb névnap: Adolár, Margit, Natália, Natasa, Rita, Tália, Zamfira.

Izsó vagy az Ézsau alakváltozata, vagy a József régi Izsóf változatának rövidülése, esetleg az Izsák becézése.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó