You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

KukoricaA Nap kel: 5óra 20 perckor, nyugszik: 20 óra 18 perckor.
A Hold kel: 19 óra 31 perckor, nyugszik: 4 óra 33 perckor.

Névnap: Boglárka. Egyéb névnap: Ete, Fodor, Galatea, Gusztáv, Kleopátra, Mahália, Makabeus, Médea, Nadinka, Nádja, Orchidea, Pál, Pálma, Pénelopé, Peónia, Péter, Reményke, Tulipán, Zsófia.

Boglárka régi magyar női név a boglárból, az ékköves, gyöngyös, kör alakú kitűzőből, amely gyakran zománcos volt, és igen értékesnek számított.

SZABADKA – Az Észak-bácskai illetékes agrárszolgálatok kiszámolták, hogy a körzetben több mint 50 millió euró az aszály és a tavaszi fagy okozta kár. Jelentésüket elfogadta a szabadkai városi tanács. A mezőgazdasági miniszter azt ígérte, hogy a napokban pontosítják azt a kormányajánlatot, amellyel természeti katasztrófának minősíthetnék az idei aszályt.

ÚJVIDÉK – Gion Nándorról elnevezett irodalmi tábort tartanak az újvidéki Apáczai Diákotthonban a felső tagozatos diákoknak. A táborba olyan gyerekek érkeztek, akik egy két fordulós olvasási verseny elődöntőseiként nyerték meg a táborozást.

BELGRÁD – Suzana Grubješić, Szerbia kormányának az európai integrációval megbízott alelnöke ma kijelentette, hogy a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet magasabb szintre emelik, de nem tudta megmondani, hogy a megbeszéléseket mikor folytatják. A Szerbiai RTV-nek elmondta: jó volna, ha az európai integrációs csoportból is részt venne valaki a tárgyalásokon, tekintettel arra, hogy a párbeszéd az egyik feltétele Szerbia EU-közeledésének és a csatlakozási tárgyalások kezdődátuma kijelölésének. „A párbeszéd a legmagasabb szinten folytatódik majd, amiről az államelnök, a kormányfő és magas rangú állami tisztségviselők döntenek majd” – mondta Suzana Grubješić.

BELGRÁD – Saša Janković eddigi polgári jogvédő kijelentette, hogy elfogadja az újabb ötéves megbízatásra szóló jelölést. A Danas napilap mai számában Janković elmondja, arról, hogy milyen feltételekkel fogadja el a jelölést, csak a hét közepén beszélhet. Szerbia Képviselőházának ezen a héten kell döntenie az ombudsman megválasztásáról.

BELGRÁD – Slavica Đukić Dejanović egészségügyi miniszter tegnap kijelentette, hogy a legképzettebb egészségügyi dolgozókat kell megtenni az egészségházak igazgatóinak, és külön kell választani a pénzügyi irányítást a szakmaitól. A párttagságtól függő igazgatóválasztással kapcsolatban a miniszter-asszony a B92-nek kijelentette, hogy szeretné, ha ilyesmi nem történne meg. Kiemelte, hogy az ő alapvető feladata az egészségvédelem szintjének a növelése lesz, és hogy az egészségügyben megnyilvánuló korrupció más intézmények hatáskörébe tartozik, nem az egészségügyi minisztériuméba.

APATIN – Az Apatin melletti Szontán ismeretlen tettesek meggyalázták Jézus és Szűz Mária szobrát – közölték tegnap a Beta hírügynökséggel a helyi katolikus plébánián. A vandálok letörték a temetőben álló Jézus-szobor karjait, a szontai templom előtt álló Szűz Mária-szobrot pedig összetörték és elvitték. Az esetet jelentették a rendőrségnek.

BELGRÁD – Ivica Dačić szerbiai kormányfő tegnap kijelentette, hogy a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatásáról majd szeptemberben tárgyalnak. Dačić elmondta, hogy Szerbia a régió békéjét és biztonságát szolgáló politikát folytat majd, amelynek célja az összes vitás kérdés békés úton és párbeszéddel történő rendezése, beleértve a párbeszéd folytatását is Pristinával.

BELGRÁD – Giulio Terzi olasz külügyminiszter tegnapi belgrádi látogatása során úgy nyilatkozott, hogy Olaszország támogatja Szerbia európai integrációját és a párbeszéd folytatását Pristinával, valamint hogy érdekelt a közös gazdasági és energetikai projektumokban. Terzi az első magas rangú tisztségviselő, aki Szerbiába látogatott az új kormány megalakulása óta. Egynapos belgrádi tartózkodása alatt megbeszélést folytatott Tomislav Nikolić elnökkel, Ivica Dačić kormányfővel, Ivan Mrkić külügyminiszterrel és Aleksandar Vučić első kormányfő-helyettessel, védelmi miniszterrel. Nikolić elnök és Terzi külügyminiszter úgy értékelték, hogy mindenki számára rendkívül rossz lenne, ha az Európai Unió utólag újabb feltételeket szabna meg Szerbia csatlakozására – közölte az elnök sajtószolgálata. A Nikolićal folytatott beszélgetés során Terzi kiemelte, hogy Olaszország támogatja Szerbiát abbeli törekvéseiben, hogy minél előbb az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon, és hogy kész minden szükséges segítséget megadni a párbeszéd folytatásához Pristinával. Nikolić azt üzente Terzi által, hogy Szerbia jövőbeni politikája rendkívül áttekinthető lesz, amikor Koszovóról lesz szó, és Szerbia szorgalmazni fogja, hogy a tartomány minden polgárának szavatolják a biztonságot és a békét, továbbá, hogy nem fogadja el Szerbia e részének függetlenségét.

ÚJVIDÉK – Žarko Korać, Szerbia Képviselőházának alelnöke úgy ítélte meg, hogy Szerbia komoly politikai válság küszöbén áll Belgrád és Újvidék viszonyait illetőleg, először a „joghurt-forradalom” óta, amellyel Slobodan Milošević rezsimje 1988-ban eltörölte a széleskörű vajdasági autonómiát. „Szerbia a `joghurt-forradalom` óta először áll komoly politikai válság előtt Belgrád és Újvidék viszonyait illetően, az Alkotmánybíróság szerencsétlen döntése és a vajdasági helyhatóságok expressz lecserélésének bejelentése után” – mondja Korać az újvidéki Dnevnik napilap mai számában. Értékelése szerint a szerbiai hatalom nincs tudatában a teljes helyzetnek, és Vajdaságban „a tűzzel játszik”, és súlyos politikai válság felé halad. „A tűzzel játszanak, amikor újjáélesztenek egy nehéz centralizmust és egy ocsmány, veszélyes Vajdaság-ellenes nacionalizmust, amely – véleményem szerint – kiterjedéssel fenyeget” – mondta Karić. Emlékeztetett arra, hogy Szerbia Alkotmánya a 2006-os népszavazás alkalmával Vajdaságban nem kapott elegendő szavazatot, és értékelése szerint az Alkotmánybíróság nemrégiben meghozott döntése, amely elvitatja a tartomány egyes hatásköreit, éppen azt bizonyítja, hogy Vajdaság polgárainak igazuk volt, amikor nem szavaztak erre az Alkotmányra. Szerbia polgáraként, mint valaki Belgrádból, föl kell tennem a kérdést, hogy Vajdaságnak például miért nem lehet képviselete Brüsszelben, amikor minden szerbiai községnek lehet?” – vetette föl egyebek között Žarko Korać.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó