You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

ÚJVIDÉK – Johannes Hahn, a regionális politikai európai biztosa pénteken Újvidéken közölte, az új Žeželj-féle híd felépítése ebben a városban Európa egyik legjelentősebb közlekedési tervezete. Az építkezés megtekintésékekor azt mondta, az EU 26 millió euróval támogatja az építkezést és, mint mondta, nagyon örül annak, hogy az új hidat rövidesen csatlakoztatják az autópályához.

BELGRÁD – Mladjan Dinkić, az Szerbiai Egyesült Régiók Párt vezetője pénteken, miután találkozott Stephan Fülevel, az EU bővítési biztosával, hogy az EU támogatja az új szerb kormányt és nincsenek újabb feltételek az EU-val való csatlakozáshoz. Füle Dinkićnek a SZER szerint azt mondta, az Európai Bizottság kész együttműködni az új kormányfővel és kormánnyal, a csatlakozás feltételeket pedig már decemberben az Európai Tanács döntésével közölték.

BELGRÁD – Németország az új szerbiai kormánytól azt várja el, hogy folytassa az EU-hoz való csatlakozást és olyan mértékben fog együttműködni vele, amilyen mértékben teljesíti a csatlakozást, függetlenül attól, hogy ki irányítja ezt a kormányt, mondta pénteken Belgrádban Wolfram Maas, Németország távozó nagykövete. A búcsúfogadáson azt mondta a Beta hírügynökségnek, hogy Szerbia az elmúlt öt évben jelentős haladást ért el az EU-hoz való közeledésben és, hogy a két ország kapcsolata is javult, mondta Maas, aki augusztus végén távozik Belgrádból.

BELGRÁD – Mete Quelle Nielsen a vasárnap az EU-elnöklést befejező Dánia nagykövete kijelentette, az új szerbiai kormány számára a legnagyobb kihívások a gazdasági problémák rendezése és az európai integrációk folytatása. „Fontos azonnal a gazdasági problémáknak szentelni a figyelmet és folytatni az európai integrációt és kiegyensúlyozott politikát folytatni”, mondta a Danas napilapnak. Rámutatott arra, hogy a választások miatt sok időt elveszítettek az európai úton. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság még szeptemberben elkészítette a jelentést Szerbia haladásáról, amelynek alapján javasolja az EU-országok kormányainak, hogy kezdjék el a tárgyalásokat Szerbia tagságáról.

BELGRÁD – Slavica Djukić-Dejanović, a Szerbiai Szocialista Párt alelnöke kijelentette, az új kormányalakítási tárgyalások a Demokrata Párttal nagyon nehezek voltak, mindenek előtt a gazdasági kérdések miatt, de a haladókkal való együttműködés elkerülhetetlen volt. "A tárgyalások a demokratákkal nagyon nehezek voltak, mindenek előtt a gazdasági kérdések miatt. Az együttműködés a haladókkal, amely mellett döntöttünk, elkerülhetetlen volt. Most ez lett", mondta Slavica Djukić-Dejanović a Pres napilapnak. Mint mondta, meggyőződése, hogy Dačić gyorsan összeállítja a kormányt és, hogy a szocialisták mellőzték az érzékenységet, amikor arról döntöttek, hogy kivel alakítsanak kormányt.

BELGRÁD – Az új szerbiai kormány, amelyet Ivaca Dačić kormányalakító szerint július közepéig kellene beiktatni, a parlamentben legalább 126 képviselő bizalmát kellene élveznie és megbízatása az eskü letételével kezdődik. Az eskü pedig a következőképpen hangzik: „Megesküszöm a Szerbia Köztársaság iránti hűségre, becsületemmel kötelezem magam, hogy a kormánytag megbízatást lelkiismeretesen felelősséggel és odaadóan végzem és odaadóan szentelem magam Koszovó és Metohija megvédésére a Szerbia Köztársaságon belül”.. A kormányfőjelölt ismerteti a kormány programját és javasolta a képviselőháznak a kormány összetételét ugyanakkor a képviselőház szavaz a kormány programjáról, a kormányelnök személyéről és a kormány összetételéről A képviselőháznak új törvényeket kell hoznia a kormányról és a minisztériumokról, amelyekkel meghatározzák a tagok és a minisztériumok számát.

ÚJVIDÉK – Bojan Pajtić, a vajdasági kormány elnöke pénteken azt mondta, a Demokrata Párt többé nem számít a Szerbiai Szocialista Párt részvételére a leendő tartományi kormányban. „Szerbia kormánya a Demokrata Párt nélkül egyáltalán nem felel meg Vajdaság polgárai politikai akaratának, ami a DP számára a legfontosabb, ezért nem lesz lehetséges, hogy ha az SZSZP bemegy a köztársasági kormányba, összetételévé váljon a vajdasági kormánynak is”, mondta Pajtić Újvidéken. Pajtić értékelése szerint az, ami a köztársaságban történik, teljesen ellentétben van Vajdaság polgárai akaratának, mert azok a pártok, amelyek a köztársasági kormányt alkotják, a 120 tagú Vajdasági Képviselőházban mindössze 35 képviselőt adnak saját soraikból. ami szerinte annyit jelent, hogy egyáltalán nem élvezik Vajdaság polgárainak a bizalmát.

BELGRÁD – A Szerb Haladó Párt ma bírálta az Újvidéki Városi Képviselő-testületet, hogy Igor Pavličićet, a Demokrata Párt tagját választotta meg polgármesternek azt állítva, hogy „Igor Pavličić a Demokrata Párt tagja a legrosszabb polgármester Újvidék történetében”. „Pavličić, akit a demokraták, a szocialisták és a ligások választottak meg polgármesternek, olyan emberként ismert, aki hajlamos a korrupcióra s bűnözésre, olyan ember, aki négy év alatt egyetlen egy beruházást sem biztosított a városnak, akinek az uralma alatt Újvidék lett történelmében a legbizonytalanabb város”, olvasható az SZHP közleményében. A haladók úgy értelmezik, hogy ezt egyetlen céllal tették-hogy „folytassák Újvidék költségvetésének a fosztogatását”.

ÚJVIDÉK – Az Újvidéki Községi Testület tanácsnokai hajnalban ismét Igor Pavličićet, a Demokrata Párt tagját választották meg polgármesternek. Pavličićet erre a posztra pártbeli kollégái mellett a Szociáldemokrata Liga és a szerbiai Szocialista Párt tagjai is javasolták. A választás az új összetételű községi tanács tegnap 23 órakor kezdődött második ülésének hajnali folytatásában történt meg. Előzőleg a tanácstagok az alakuló ülésen, miután előzőleg nyolc órát tartó szüneten tárgyaltak arról, hogyan alakítsák meg a képviselő-testületi többséget, a városi testület elnökének Aleksandra Jerkovot, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga tisztségviselőjét választották meg.

rovarA Nap kel: 4 óra 49 perckor, nyugszik: 20 óra 46 perckor.
A Hold kel: 17 óra 14 perckor, nyugszik: 1 óra 39 perckor.

A magyar szabadság napja. 1991-ben ezen a napon fejeződött be a szovjet csapatok kivonulása Magyarországról.

Névnap: Pál. Egyéb névnap: Apostol, Bese, Emília, Március.

Pál latin eredetű, jelentése: kistermetű férfi. Gyulai Pál irodalomtörténész, kritikus, regényíró, költő volt. Élete érdekessége, hogy miután reménytelenül szerelmes lett Petőfi Sándor feleségébe, Szendrey Júliába, elvette annak húgát.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó