You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

A trianoni békediktátum aláírásának évfordulóját két éve az Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. Június 4-ére a közmédia gazdag programkínálattal emlékezik, a Kossuth Rádió egész napos programjába – rádióhíd útján – Pozsony, Újvidék, Szabadka, Marosvásárhely, Lendva is bekapcsolódik.

BELGRÁD – Zorana Marković, a Korrupció-elleni Ügynökség igazgatója csütörtökön úgy értékelte, hogy a mostani választási kampány drága volt. Bejelentette, hogy az általa vezetett intézmény közzé teszi a becsült költségeket, amint a május 6-ai választásokon részt vett pártoktól megkapja a pénzügyi jelentéseket. Zorana Marković csütörtöki nyilatkozatában beszélt arról is, hogy az új parlamenti képviselők megkapják azt az ismertetőt, amely a Korrupció-elleni Ügynökség iránti kötelezettségeiket tartalmazza. Az első kötelességük, hogy 30 napon belül nyilatkozatot tegyenek a vagyoni helyzetükről, és ugyanezt kell megtenniük a távozó tisztségviselőknek is. Az ismertető tartalmazza azt is, hogy az érdekek összeférhetetlensége folytán melyek a tisztségviselők kötelezettségei.

BELGRÁD – A Korrupció-elleni Ügynökség szabálysértési feljelentést tett Zoran Stanković egészségügyi miniszter ellen azzal a gyanúval, hogy megsértette a törvényt és állami vagyont pártcélokra használt fel – jelentette ki csütörtökön Zorana Marković, az ügynökség igazgatója. Zoran Stanković áprilisban egészségügyi miniszterként Dániában, Koppenhágában részt vett egy egészségügyi konferencián és ott olyan nyilatkozatot tett, hogy Szerbia államfőjelöltje. Marković asszony azt mondta, hogy emiatt hétfőn szabálysértési feljelentést tett a miniszter ellen. Hozzátette, hogy az ügynökség várja a Szerb Haladó Pártnak Rudolf Giuliani volt New York-i polgármesternek a választási kampány idején tett belgrádi látogatásával kapcsolatos jelentését.

BELGRÁD – Boris Tadić, a Demokrata Párt elnöke a párt főbizottságának szerdai ülésén kijelentette, hogy a szegénység és a munkanélküliség elleni harc lesznek azok az alapvető célok, amely köré kell gyülekezni az elkövetkező kormánykoalíciónak. Mint mondta, pártja mindent megtesz azért, hogy kormányt alakíthasson, ez azonban nem jelenti azt, hogy a kormányalakítással más pártok nem próbálkozhatnak. Az államfői választásokon vesztes Boris Tadić azt mondta, hogy Szerbia a választások után már nem az az ország, ami volt, de a Demokrata Párt választási eredményei megkerülhetetlenné teszik ezt a pártot az ország politikai életében. A Demokrata Párt főbizottságának szerdai ülésén Tadić egyhangú támogatást kapott, hogy ő legyen a párt kormányfőjelöltje. Dragoljub Mićunović, a párt politikai tanácsának az elnöke kijelentette, hogy Tadićot a főbizottság egyhangúlag támogatta a párt további vezetését illetően. A kibővített elnökségi ülésen, és a főbizottság ülésén is heves vita folyt a választási eredményekről, és ezután döntötték el, hogy a Demokrata Párt hozzálásson a kormányalakítás folyamatához, de elhatározták, hogy a Szerb Haladó Párttal és a Szerbiai Demokrata Párttal nem lépnek koalícióra, önkormányzati szinten pedig a Szerb Radikális Párttal sem.

BELGRÁD – Slavica Đukić-Dejanović, a szerbiai parlament elnöke ma reggel kijelentette, hogy az új parlament alakuló ülését a képviselői mandátumok hitelesítése után a második napirendi pont előtt megszakítják, és az elkövetkező napokban folytatják. A második napirendi pont a házelnök megválasztása, tehát erre később kerül sor. Slavica Đukić Dejanović a szerbiai állami televíziónak nyilatkozva ma reggel kijelentette, hogy még nem ismert, kik a jelöltek a házelnöki posztra, de ez az egyik tisztség, amiről mielőbb tárgyalásokat folytatnak, és a név ismert lesz a jövő hét folyamán. A Szerbiai Szocialista Párt politikusa meggyőződését fejezte ki, hogy a szerbiai kormány június végéig megalakul, és hogy a hónap elején már tudni lehet, hogy kik fogják a parlamenti többséget alkotni. Veljko Odalović, a parlament főtitkára ezt megelőzően kijelentette, hogy a megválasztott államfő eskütételével – amire ma kerül sor – hivatalosan is megnyílik az út az új kormány megalakítása előtt és meggyőződését fejezte ki, hogy hamarosan megszületik a megállapodás.

Járóka Lívia sajtóközleményeA mai napon mutatta be az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége a "A romák helyzete 11 uniós tagállamban: bepillantás a felmérési eredményekbe" című jelentését az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában. Járóka Lívia, a romák társadalmi befogadását célzó európai uniós stratégia jelentéstevője felszólalásában üdvözölte, hogy a felmérés hat tagjelölt országra is kiterjed, valamint reményét fejezte ki, hogy a következő, immár minden tagállamra kiterjedő kutatás a társadalmi-gazdasági indikátorok teljes skáláját magába foglalja majd.

Kósa ÁdámKósa Ádám sajtóközleményeAz EP Szociális és Foglalkoztatási Bizottsága a mai ülésén támogatta az európai statisztikai program jövőbeni fejlesztését célzó javaslatokat, amelyek jelentős mértékben javítják az európai statisztikai adatok gyűjtését és átláthatóságát. A ma elfogadott vélemény fontos rendelkezéseket tartalmaz a fogyatékkal élő emberek számára is, mely különösen az uniós támogatások fogyatékosságügyre gyakorolt hatása miatt fontos. A mai siker elsősorban Kósa Ádám munkájának érdeme, hiszen a szavazást megelőzően a benyújtott módosító indítványok kétharmadát lefedő megállapodásra jutott a parlamenti frakciókkal.

Magyarkanizsa/Budapest, 2012. május 31., csütörtök (MTI) - Idén június 1. és 3. között tartják meg a 36. Durindó és a 49. Gyöngyösbokréta Fesztivált, a vajdasági magyar népzenei együttesek, néptánccsoportok és szólisták hagyományápoló és hagyományőrző, ifjúsági és felnőtt kategóriájú szemléjét Magyarkanizsán.

A Durindó műsorában népzenei együttesek és szólisták lépnek fel. A Gyöngyösbokréta műsorában a néptáncegyüttesek és szólisták mellett népszokásokat előadó csoportok is szerepelhetnek.

A Nap kel: 4 óra 50 perckor, nyugszik: 20 óra 34 perckor.
A Hold kel: 15 óra 43 perckor, nyugszik: 1 óra 58 perckor.

Névnap: Angéla. Egyéb névnap: Aldó, Angyalka, Mária, Marietta, Matild, Metella, Nilla, Petrónia, Petróniusz, Roland, Tilda, Vaszília.

Angéla a latin Angelus női párja, jelentése: angyal, követ, hírnök. Az angyalok gyakori szereplői a képzőművészeti alkotásoknak, például a római Angyalvár is az ott látható angyalról kapta a nevét.

A Magyar Remény Mozgalom (MRM) nem szervezője, sem társszervezője a délvidéki EMI-tábornak, mégsem hagyhatjuk szó nélkül az úgynevezett Újvidéki Antifasiszta Akció (AFANS) nevű fantomszervezet folyamatos provokációit, amelyeknek célja, hogy betiltassák az említett hagyományos rendezvényt, sőt minden olyan megmozdulást, amely a magyar nemzeti öntudat erősítését szolgálja. Emlékezzünk csak vissza az AFANS gyűlöletkeltő reagálásaira az 1848-as forradalom alkalmából szervezett eddigi délvidéki központi ünnepségek kapcsán. Az ,,antifasiszták” a magyar ünnepségeket náci gyülekezeteknek nevezték, amelyeknek részvevői magyar zászlót merészeltek lengetni, mintha valami tiltott szimbólumról lenne szó.

A Szerb Nemzeti Bank közép-árfolyama

MTI felhasználó